Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

DE GEROOKTE KIP

Een heerlijk gerookt kip die super gaar is en een zalig krokant korstje heeft zo uit je eigen barbecue. De benodigdheden:

1 BBQ met deksel

briketten

een vuurplaat

Voorbereiding:

Maak aan één zijde vuur in je BBQ achter de vuurplaat

Deze plaat kan je van 3 of 4 lagen dubbelgevouwen aluminiumfolie maken (als je goed op de foto kijkt zie je de plaat)

Zo voorkom je dat directe hitte je vlees bereikt

Dek het resterende deel van het onderrooster af met aluminiumfolie

Zet een lekbak in dit deel gevuld met de inhoud van een flesje bier

Ingredienten: * hoeveelheid naar eigen smaak

1 verse kip

Op soepgroente grotte gesneden:

ui *

knoflook *

verse gember (zeer fijn gesneden)*

witte deel van prei *

peper en zout *

patat aardappelen

olijfolie

Werkijze:

Was de kip met azijnwater (1 kop azijn op 3 ltr water)

Maak het vel van de kip los en wrijf het peper/ zout mengsel goed in het vlees onder het vel, wrijf ook de binnenkant van de kip in

Meng de `groente` door elkaar voor de vulling. en vul de kip met dit mengsel

Wrijf de kip aan de buitenkant in met en weinig olijfolie

Leg de kip op het grilrooster boven de lekbak, per kg kip 1 uur grillen/roken

doe de deksel dicht en wacht per kg kip één uur, de kip draaien hoeft niet

De patat:

Was 1 a 1/12 kg goede ongeschilde patat aardappelen grondig schoon

Snijd ze in dikke plakken en dan in dikke staven en droog ze af

Meng 2 a 3 eetlepels olijfolie en een halve theelepel grof gemalen zeezout door elkaar

Meng de aardappel staven door de olie

Leg de patatten op het grilrooster en gril ze ca 1 uur mee

Het laatste half uur vochtig gemaakt rookhout (onbehandeld eiken snippers) op de briketten strooien

Laat de kip na de gril/rook tijd minimaal 5 minuten afgedekt staan, en geniet daarna van een heerlijke sappige kip met een zalige rooksmaak

Home Recepten