Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Kruidenwijzer

Alle kruiden wat er bij past en hoe je het moet kweken.. Kruid: Basilicum (ocimum basilicum)

Combineren met tomaat, komkommer, aubergine, paprika, kaas, varkensvlees, vis, peulvruchten, gevogelte

Gebruiken in/bij:pesto, soepen, salades, stoofgerechten, kaasgerechten, eiergerechten

Hoe bewaren:blaadjes of fijngesneden invriezen

Gebruik:royaal gebruiken, niet mee laten koken

Zelf kweken:eenjarig, zaaien of planten op plaats in de volle zon

Kruid: Bieslook (allium schoenoprasum)

Combineren met: aardappelen, tomaat, komkommer, vis, kwark, eieren

Gebruiken in/bij:sauzen, dressings, salades, soepen, kaasgerechten

Hoe bewaren:als plantje bewaren of fijngesneden invriezen

Gebruik:royaal gebruiken, niet mee laten koken

Zelf kweken:vaste plant, zaaien of planten op zonnige plaats

Kruid: Bonekruid (satureja hortensis)

Combineren met: sperziebonen, snijbonen, peulvruchten, koolsoorten, komkommer, aardappelen, bieten, koolraap

Gebruiken in/bij:gegrild vlees, salades, erwtensoep, linzensoep, omelet

Hoe bewaren:blaadjes of fijngesneden invriezen

Gebruik: spaarzaam gebruiken, niet mee laten koken

Zelf kweken:eenjarig of vaste plant, zaaien of planten op plaats in de volle zon

Kruid: Borage of bernagie (borago officinalis)

Combineren met: peulvruchten, witte bonen, rode bietjes, snij- en sperziebonen, koolsoorten

Gebruiken in/bij:dressings, vruchtensalade, sauzen

Hoe bewaren:blaadjes of fijngesneden invriezen

Gebruik:royaal gebruiken, niet mee laten koken

Zelf kweken:eenjarig, zaaien of planten op plaats in de volle zon

Kruid: Citroenmelisse (melissa officinalis)

Combineren met: vruchten, theeblaadjes, azijn, kalfsvlees, wortelen, doperwten

Gebruiken in/bij:salades, thee, puddingen en mousses, ijs, koude soepen, gebak, ragouts, wildgerechten, soepen

Hoe bewaren:blaadjes of fijngesneden invriezen

Gebruik:spaarzaam gebruiken, niet mee laten koken

Zelf kweken:vaste plant, zaaien of planten op zonnige plaats

Kruid: Dille (anethum graveolens)

Combineren met: komkommer, gerookte zalm, zoute haring, azijn, zure room

Gebruiken in/bij:visgerechten, schaal- en schelpdieren, vissauzen, eiergerechten, soepen

Hoe bewaren:takjes of fijngesneden invriezen

Gebruik:spaarzaam gebruiken, niet mee laten koken

Zelf kweken:eenjarig, zaaien of planten op zonnige plaats

Kruid: Dragon (artemisia dracunculus)

Combineren met: eieren, gevogelte, azijn vis, peulvruchten, koolsoorten

Gebruiken in/bij:soepen, visgerechten, (room)sauzen, salades

Hoe bewaren:blaadjes of fijngesneden invriezen

Gebruik:spaarzaam gebruiken, niet mee laten koken

Zelf kweken:vaste plant, zaaien of planten op zonnige plaats

Kruid: Hysop (hyssopus officinalis)

Combineren met: tomaten, lams- en varkensvlees, gevogelte

Gebruiken in/bij:soepen, vleesgerechten, salades, ragouts, wildgerechten

Hoe bewaren:takjes drogen of blaadjes invriezen

Gebruik:spaarzaam gebruiken, niet mee laten koken

Zelf kweken:vaste plant, zaaien of planten op plaats in de volle zon

Kruid: Kervel (anthriscus cerefolium)

Combineren met: tomaten, gevogelte, eieren, azijn, rijst, aardappelen

Gebruiken in/bij: groente- en visgerechten, kruidenbouquet, (room)sauzen, salades, soepen, kruidenboters

Hoe bewaren:blaadjes of fijngesneden invriezen

Gebruik:royaal gebruiken, stelen meekoken, blaadjes niet

Zelf kweken:eenjarig, zaaien op zonnige plaats

Kruid: Knoflook (allium sativum)

Combineren met: tomaten, andere kruiden o.a. peterselie en specerijen, boter, mayonaise, olijfolie

Gebruiken in/bij:vlees-, vis- en groentegerechten, sauzen, dressings

Hoe bewaren:als hele bol op een droge plaats bewaren

Gebruik:spaarzaam of royaal gebruiken, mag meekoken

Zelf kweken:teentjes planten op niet te koude plaats

Kruid: Koriander (coriandrum sativum)

Combineren met: tomaten, vis, groenten o.a. pompoen, peulvruchten, ui, bieten, knoflook, chilipeper, lente-ui

Gebruiken in/bij:Indiase, Thaise, Marokkaanse en Mexicaanse gerechten, salades, sauzen, pesto, roerbakgerechten

Hoe bewaren:blaadjes of fijngesneden invriezen

Gebruik:royaal gebruiken, stelen meekoken, blaadjes niet

Zelf kweken:eenjarig, zaaien op zonnige plaats

Kruid: Laurier (laurus nobilis)

Combineren met: tomaten, azijn, varkensvlees, lamsvlees

Gebruiken in/bij:vlees/stoofgerechten, soepen, kruidenbouquet

Hoe bewaren:blaadjes drogen of invriezen, of als plant bewaren

Gebruik:spaarzaam gebruiken, mag meekoken

Zelf kweken:vaste plant, planten op plaats in de volle zon, 's winters beschermen

Kruid: Lavendel (lavandula angustifolia)

Combineren met: azijn, honing, slagroom

Gebruiken in/bij:ijs, roomsauzen, gebak, jam

Hoe bewaren: takjes of alleen de bloemetjes drogen

Gebruik:spaarzaam gebruiken, mag meekoken

Zelf kweken:vaste plant, planten op schaduwrijke plaats

Kruid: Lievevrouwebedstro (galium odoratum)

Combineren met: vruchten, dranken

Gebruiken in/bij:bowls, vruchtensalades

Hoe bewaren:takjes invriezen

Gebruik:royaal gebruiken, niet laten meekoken

Zelf kweken:vaste plant, planten op schaduwrijke plaats

Kruid: Maggiplant (levisticum officinale)

Combineren met: tomaten, aardappelen, wortelen, varkensvlees, gehakt, wild en gevogelte, sperziebonen

Gebruiken in/bij:soepen, sauzen, ragouts, vleesgerechten, vegetarische gerechten, visgerechten

Hoe bewaren:blaadjes of fijngesneden invriezen

Gebruik spaarzaam gebruiken, stelen meekoken, blaadjes niet

Zelf kweken:vaste plant, planten op schaduwrijke plaats

Kruid: Marjolein (origanum marjorana) en Oregano (oreganum vulgare)

Combineren met: tomaten, kaas, vis, eieren, lamsvlees, gevogelte, kalfsvlees

Gebruiken in/bij:soepen, vleesgerechten, salades, sauzen, pizza, pastagerechten

Hoe bewaren:takjes drogen of blaadjes of fijngesneden invriezen

Gebruik:weinig gebruiken, gedroogde meekoken, verse niet

Zelf kweken:vaste plant, zaaien of planten op zonnige plaats

Kruid: Mierikswortel (amoracia rusticana)

Combineren met: geklopte slagroom, roomkaas, azijn, zure room, mayonaise

Gebruiken in/bij:sauzen, dressings, geroosterd vlees, gebakken vis

Hoe bewaren:in pot, helemaal onder de aarde

Gebruik spaarzaam gebruiken, niet mee laten koken

Zelf kweken:vaste plant, planten op zonnige plaats

Kruid: Munt (mentha viridis, mentha spicata, mentha crispa)

Combineren met: yoghurt, thee, azijn, chocolademelk

Gebruiken in/bij:ijs, sauzen bij lamsvlees, vruchtensalades, wortelen, koolsoorten

Hoe bewaren:takjes drogen of blaadjes of fijngesneden invriezen

Gebruik:weinig gebruiken, gedroogde meekoken, verse niet

Zelf kweken:vaste plant, planten op schaduwrijke plaats

Kruid: Peterselie, krul (petroselinum crispum)

Combineren met: knoflook, boter, tomaat, eieren, aardappelen

Gebruiken in/bij:soepen, salades, sauzen, vis- en vleesgerechten, als garnering

Hoe bewaren:blaadjes of fijngesneden invriezen

Gebruik:royaal gebruiken, stelen wel meekoken, blaadjes niet

Zelf kweken:tweejarig, zaaien of planten op zonnige plaats

Kruid: Peterselie, platte (petroselinum crispum neapolitanum)

Combineren met: citroen, knoflook, boter, tomaat, wortelen, doperwten, bloemkool, aardappelen

Gebruiken in/bij:soepen, salades, sauzen, vis- en vleesgerechten

Hoe bewaren:blaadjes of fijngesneden invriezen

Gebruik:royaal gebruiken, stelen wel meekoken, blaadjes niet

Zelf kweken:tweejarig, zaaien of planten op zonnige plaats

Kruid: Rozemarijn (rosmarinus officinalis)

Combineren met: varkens- en lamsvlees, tomaat, courgette, aubergine, peulvruchten, gevogelte, azijn, paddestoelen

Gebruiken in/bij:vlees- en visgerechten, barbecuegerechten, gebak, mediterrane gerechten, soepen, wildgerechten

Hoe bewaren:takjes drogen of naaldjes invriezen

Gebruik:spaarzaam gebruiken, mag meekoken

Zelf kweken:vaste plant, planten op plaats in de volle zon, 's winters beschermen

Kruid: Salie (salvia officinalis)

Combineren met: azijn, boter, varkens- en kalfsvlees, peulvruchten, gehakt, tomaten

Gebruiken in/bij:vleesgerechten, pastagerechten, soepen, mediterrane gerechten, visgerechten

Hoe bewaren:takjes drogen of blaadjes of fijngesneden invriezen

Gebruik:spaarzaam gebruiken, mag meekoken

Zelf kweken:vaste plant, planten op plaats in de volle zon

Kruid: Selderij (apium graveolens)

Combineren met: tomaat, wortelen, peulvruchten, prei, gehakt, gevogelte

Gebruiken in/bij:soepen, stoofgerechten van vlees en gevogelte, sauzen, ragouts, roergebakken gerechten, Indiase gerechten

Hoe bewaren:blaadjes of fijngesneden invriezen

Gebruik royaal gebruiken, niet mee laten koken

Zelf kweken:tweejarig, zaaien of planten op zonnige plaats

Kruid: Tijm (thymus vulgaris)

Combineren met: varkens- en schapenvlees, tomaten, gevogelte, aubergine, courgette

Gebruiken in/bij:salades, kaas- en eiergerechten, soepen, stoofschotels, ragouts, sauzen

Hoe bewaren:takjes drogen of blaadjes invriezen

Gebruik spaarzaam gebruiken, mag meekoken

Zelf kweken:vaste plant, zaaien of planten op plaats in de volle zon (let op: dit groeit haast net zo snel als 'onkruid'

Kruid: Venkel (foeniculum vulgare)

Combineren met: vis, zoute haring, eieren, peulvruchten, aardappelen

Gebruiken in/bij:sauzen, salades, soepen, geroosterde vis

Hoe bewaren:takjes of fijngesneden invriezen

Gebruik royaal gebruiken, niet laten meekoken

Zelf kweken:vaste plant, zaaien of planten op plaats in de volle zon

Home Recepten