Kruidenwijzer
Alle kruiden wat er bij past en hoe je het moet kweken.. Kruid: Basilicum (ocimum basilicum)
Combineren met tomaat, komkommer, aubergine, paprika, kaas, varkensvlees, vis, peulvruchten, gevogelte
Gebruiken in/bij:pesto, soepen, salades, stoofgerechten, kaasgerechten, eiergerechten
Hoe bewaren:blaadjes of fijngesneden invriezen
Gebruik:royaal gebruiken, niet mee laten koken
Zelf kweken:eenjarig, zaaien of planten op plaats in de volle zon
Kruid: Bieslook (allium schoenoprasum)
Combineren met: aardappelen, tomaat, komkommer, vis, kwark, eieren
Gebruiken in/bij:sauzen, dressings, salades, soepen, kaasgerechten
Hoe bewaren:als plantje bewaren of fijngesneden invriezen
Gebruik:royaal gebruiken, niet mee laten koken
Zelf kweken:vaste plant, zaaien of planten op zonnige plaats
Kruid: Bonekruid (satureja hortensis)
Combineren met: sperziebonen, snijbonen, peulvruchten, koolsoorten, komkommer, aardappelen, bieten, koolraap
Gebruiken in/bij:gegrild vlees, salades, erwtensoep, linzensoep, omelet
Hoe bewaren:blaadjes of fijngesneden invriezen
Gebruik: spaarzaam gebruiken, niet mee laten koken
Zelf kweken:eenjarig of vaste plant, zaaien of planten op plaats in de volle zon
Kruid: Borage of bernagie (borago officinalis)
Combineren met: peulvruchten, witte bonen, rode bietjes, snij- en sperziebonen, koolsoorten
Gebruiken in/bij:dressings, vruchtensalade, sauzen
Hoe bewaren:blaadjes of fijngesneden invriezen
Gebruik:royaal gebruiken, niet mee laten koken
Zelf kweken:eenjarig, zaaien of planten op plaats in de volle zon
Kruid: Citroenmelisse (melissa officinalis)
Combineren met: vruchten, theeblaadjes, azijn, kalfsvlees, wortelen, doperwten
Gebruiken in/bij:salades, thee, puddingen en mousses, ijs, koude soepen, gebak, ragouts, wildgerechten, soepen
Hoe bewaren:blaadjes of fijngesneden invriezen
Gebruik:spaarzaam gebruiken, niet mee laten koken
Zelf kweken:vaste plant, zaaien of planten op zonnige plaats
Kruid: Dille (anethum graveolens)
Combineren met: komkommer, gerookte zalm, zoute haring, azijn, zure room
Gebruiken in/bij:visgerechten, schaal- en schelpdieren, vissauzen, eiergerechten, soepen
Hoe bewaren:takjes of fijngesneden invriezen
Gebruik:spaarzaam gebruiken, niet mee laten koken
Zelf kweken:eenjarig, zaaien of planten op zonnige plaats
Kruid: Dragon (artemisia dracunculus)
Combineren met: eieren, gevogelte, azijn vis, peulvruchten, koolsoorten
Gebruiken in/bij:soepen, visgerechten, (room)sauzen, salades
Hoe bewaren:blaadjes of fijngesneden invriezen
Gebruik:spaarzaam gebruiken, niet mee laten koken
Zelf kweken:vaste plant, zaaien of planten op zonnige plaats
Kruid: Hysop (hyssopus officinalis)
Combineren met: tomaten, lams- en varkensvlees, gevogelte
Gebruiken in/bij:soepen, vleesgerechten, salades, ragouts, wildgerechten
Hoe bewaren:takjes drogen of blaadjes invriezen
Gebruik:spaarzaam gebruiken, niet mee laten koken
Zelf kweken:vaste plant, zaaien of planten op plaats in de volle zon
Kruid: Kervel (anthriscus cerefolium)
Combineren met: tomaten, gevogelte, eieren, azijn, rijst, aardappelen
Gebruiken in/bij: groente- en visgerechten, kruidenbouquet, (room)sauzen, salades, soepen, kruidenboters
Hoe bewaren:blaadjes of fijngesneden invriezen
Gebruik:royaal gebruiken, stelen meekoken, blaadjes niet
Zelf kweken:eenjarig, zaaien op zonnige plaats
Kruid: Knoflook (allium sativum)
Combineren met: tomaten, andere kruiden o.a. peterselie en specerijen, boter, mayonaise, olijfolie
Gebruiken in/bij:vlees-, vis- en groentegerechten, sauzen, dressings
Hoe bewaren:als hele bol op een droge plaats bewaren
Gebruik:spaarzaam of royaal gebruiken, mag meekoken
Zelf kweken:teentjes planten op niet te koude plaats
Kruid: Koriander (coriandrum sativum)
Combineren met: tomaten, vis, groenten o.a. pompoen, peulvruchten, ui, bieten, knoflook, chilipeper, lente-ui
Gebruiken in/bij:Indiase, Thaise, Marokkaanse en Mexicaanse gerechten, salades, sauzen, pesto, roerbakgerechten
Hoe bewaren:blaadjes of fijngesneden invriezen
Gebruik:royaal gebruiken, stelen meekoken, blaadjes niet
Zelf kweken:eenjarig, zaaien op zonnige plaats
Kruid: Laurier (laurus nobilis)
Combineren met: tomaten, azijn, varkensvlees, lamsvlees
Gebruiken in/bij:vlees/stoofgerechten, soepen, kruidenbouquet
Hoe bewaren:blaadjes drogen of invriezen, of als plant bewaren
Gebruik:spaarzaam gebruiken, mag meekoken
Zelf kweken:vaste plant, planten op plaats in de volle zon, 's winters beschermen
Kruid: Lavendel (lavandula angustifolia)
Combineren met: azijn, honing, slagroom
Gebruiken in/bij:ijs, roomsauzen, gebak, jam
Hoe bewaren: takjes of alleen de bloemetjes drogen
Gebruik:spaarzaam gebruiken, mag meekoken
Zelf kweken:vaste plant, planten op schaduwrijke plaats
Kruid: Lievevrouwebedstro (galium odoratum)
Combineren met: vruchten, dranken
Gebruiken in/bij:bowls, vruchtensalades
Hoe bewaren:takjes invriezen
Gebruik:royaal gebruiken, niet laten meekoken
Zelf kweken:vaste plant, planten op schaduwrijke plaats
Kruid: Maggiplant (levisticum officinale)
Combineren met: tomaten, aardappelen, wortelen, varkensvlees, gehakt, wild en gevogelte, sperziebonen
Gebruiken in/bij:soepen, sauzen, ragouts, vleesgerechten, vegetarische gerechten, visgerechten
Hoe bewaren:blaadjes of fijngesneden invriezen
Gebruik spaarzaam gebruiken, stelen meekoken, blaadjes niet
Zelf kweken:vaste plant, planten op schaduwrijke plaats
Kruid: Marjolein (origanum marjorana) en Oregano (oreganum vulgare)
Combineren met: tomaten, kaas, vis, eieren, lamsvlees, gevogelte, kalfsvlees
Gebruiken in/bij:soepen, vleesgerechten, salades, sauzen, pizza, pastagerechten
Hoe bewaren:takjes drogen of blaadjes of fijngesneden invriezen
Gebruik:weinig gebruiken, gedroogde meekoken, verse niet
Zelf kweken:vaste plant, zaaien of planten op zonnige plaats
Kruid: Mierikswortel (amoracia rusticana)
Combineren met: geklopte slagroom, roomkaas, azijn, zure room, mayonaise
Gebruiken in/bij:sauzen, dressings, geroosterd vlees, gebakken vis
Hoe bewaren:in pot, helemaal onder de aarde
Gebruik spaarzaam gebruiken, niet mee laten koken
Zelf kweken:vaste plant, planten op zonnige plaats
Kruid: Munt (mentha viridis, mentha spicata, mentha crispa)
Combineren met: yoghurt, thee, azijn, chocolademelk
Gebruiken in/bij:ijs, sauzen bij lamsvlees, vruchtensalades, wortelen, koolsoorten
Hoe bewaren:takjes drogen of blaadjes of fijngesneden invriezen
Gebruik:weinig gebruiken, gedroogde meekoken, verse niet
Zelf kweken:vaste plant, planten op schaduwrijke plaats
Kruid: Peterselie, krul (petroselinum crispum)
Combineren met: knoflook, boter, tomaat, eieren, aardappelen
Gebruiken in/bij:soepen, salades, sauzen, vis- en vleesgerechten, als garnering
Hoe bewaren:blaadjes of fijngesneden invriezen
Gebruik:royaal gebruiken, stelen wel meekoken, blaadjes niet
Zelf kweken:tweejarig, zaaien of planten op zonnige plaats
Kruid: Peterselie, platte (petroselinum crispum neapolitanum)
Combineren met: citroen, knoflook, boter, tomaat, wortelen, doperwten, bloemkool, aardappelen
Gebruiken in/bij:soepen, salades, sauzen, vis- en vleesgerechten
Hoe bewaren:blaadjes of fijngesneden invriezen
Gebruik:royaal gebruiken, stelen wel meekoken, blaadjes niet
Zelf kweken:tweejarig, zaaien of planten op zonnige plaats
Kruid: Rozemarijn (rosmarinus officinalis)
Combineren met: varkens- en lamsvlees, tomaat, courgette, aubergine, peulvruchten, gevogelte, azijn, paddestoelen
Gebruiken in/bij:vlees- en visgerechten, barbecuegerechten, gebak, mediterrane gerechten, soepen, wildgerechten
Hoe bewaren:takjes drogen of naaldjes invriezen
Gebruik:spaarzaam gebruiken, mag meekoken
Zelf kweken:vaste plant, planten op plaats in de volle zon, 's winters beschermen
Kruid: Salie (salvia officinalis)
Combineren met: azijn, boter, varkens- en kalfsvlees, peulvruchten, gehakt, tomaten
Gebruiken in/bij:vleesgerechten, pastagerechten, soepen, mediterrane gerechten, visgerechten
Hoe bewaren:takjes drogen of blaadjes of fijngesneden invriezen
Gebruik:spaarzaam gebruiken, mag meekoken
Zelf kweken:vaste plant, planten op plaats in de volle zon
Kruid: Selderij (apium graveolens)
Combineren met: tomaat, wortelen, peulvruchten, prei, gehakt, gevogelte
Gebruiken in/bij:soepen, stoofgerechten van vlees en gevogelte, sauzen, ragouts, roergebakken gerechten, Indiase gerechten
Hoe bewaren:blaadjes of fijngesneden invriezen
Gebruik royaal gebruiken, niet mee laten koken
Zelf kweken:tweejarig, zaaien of planten op zonnige plaats
Kruid: Tijm (thymus vulgaris)
Combineren met: varkens- en schapenvlees, tomaten, gevogelte, aubergine, courgette
Gebruiken in/bij:salades, kaas- en eiergerechten, soepen, stoofschotels, ragouts, sauzen
Hoe bewaren:takjes drogen of blaadjes invriezen
Gebruik spaarzaam gebruiken, mag meekoken
Zelf kweken:vaste plant, zaaien of planten op plaats in de volle zon (let op: dit groeit haast net zo snel als 'onkruid'
Kruid: Venkel (foeniculum vulgare)
Combineren met: vis, zoute haring, eieren, peulvruchten, aardappelen
Gebruiken in/bij:sauzen, salades, soepen, geroosterde vis
Hoe bewaren:takjes of fijngesneden invriezen
Gebruik royaal gebruiken, niet laten meekoken
Zelf kweken:vaste plant, zaaien of planten op plaats in de volle zon