De methode waarmee je de wijn op het gewenste alcoholpercentage kan krijgen.

10 liter sap: SG van 1050 = 1320 gr. suiker
Je wilt 12% alcohol 1090 = 2400 gr. suiker
per 10 liter moet er nog 1080 gr. suiker bij

Als je het begin SG hebt gemeten kun je bij benadering berekenen hoeveel alcohol de uitgegiste wijn bevat.

bij de aanvang was het SG 1085
na stoppen gisting is SG 1005
er is vergist 80 = 10,6% alc.

http://members.tripod.lycos.nl/essie2395/achtergrond8.gif”soortelijk gewicht 1n 10 liter alcohol % gr. suiker 1000 000 0 1005 130 0,69 1010 260 1,38 1015 390 2,07 1020 520 2,71 1025 650 3,39 1030 780 4,07 1035 910 4,75 1040 1040 5,37 1045 1170 6,11 1050 1300 6,79 1055 1430 7,47 1060 1560 8,15 1065 1690 8,83 wordt vervolgd http://members.tripod.lycos.nl/essie2395/achtergrond8.gif”