Asperge

Asperges groeien in een gematigde of warm klimaat. Ze worden dan ook gekweekt in landen als Nederland, Belgie, Duitsland, Spanje, Frankrijk en Griekenland. Asperges groeien in een gematigde of warm klimaat. Ze worden dan ook gekweekt in landen als Nederland, Belgie, Duitsland, Spanje, Frankrijk en Griekenland. Doordat de asperges met de hand worden gestoken is het een arbeidsintensieve teeltwijze. Dit maakt de groente relatief duur. Het steken van asperges begint in Nederland eind april. De laatste dag waarop wordt gestoken, is traditioneel de feestdag Sint Jan op 24 juni. In de herfst- en wintermaanden worden asperges geimporteerd uit Zuid-Afrika en Zuid- en Midden-Amerika.

Witte asperges
Witte asperges groeien in een opgehoogd grondbed, in het volkomen donker. Ze worden geoogst, voordat ze boven de grond uitsteken. Als de asperges een paarsblauwe of groene kop hebben, dan zijn ze te laat geoogst, zodat ze met het daglicht in aanraking zijn geweest.

Groene asperges
Groene asperges groeien op vlakke bedden, door de invloed van het daglicht krijgen ze hun kleur.

Slank groente
De asperge is een slanke en gezonde groente, 100 gram levert slechts 16 kcal en bevat vezels, vitamine B, C, kalium, calcium en ijzer.

Verkrijgbaarheid
Van begin mei tot 24 juni zijn de witte asperges van de koude grond verkrijgbaar. Voor en na deze maanden komen ze uit de kas.
In dezelfde periode als de witte asperges komen de groene asperges van de koude grond. Groene asperges worden geoogst als ze circa 25 cm boven de grond uitsteken. Groene asperges zijn wat geuriger en sterker van smaak dan witte. Ze hoeven nauwelijks te worden geschild. Snijd het harde houtige gedeelte van de onderkant en schil eventueel alleen het onderste stuk van de asperge. Koop altijd lange asperges van gelijke dikte, die hebben allemaal dezelfde kooktijd. Verwerk asperges zo snel mogelijk na aankoop. Bewaar ze hooguit 2 dagen, opgerold in een vochtige doek, in de groentelade van de koelkast.

Basisrecept witte asperges
Leg de asperges plat op een werkblad en schil ze met een dunschiller of een speciaal aspergemesje. Begin een klein stukje onder het kopje. Schil de asperge zorgvuldig en zorg ervoor dat er geen vezelige stukjes schil achterblijven. Snijd aan de onderkant het harde, houtige gedeelte weg. Breng ruim water met zout aan de kook, leg de asperges erin en breng het water weer aan de kook. Laat de asperges 15-20 minuten afgedekt in het hete water liggen. Kook groene asperges circa 5 minuten in ruim kokend water met zout.

4 Reacties

 1. shubhamydv123

  20 mei 2019 at 07:09

  I read the article of this site and now i feel i can not get any remember passwords easy site like because user can feel here so easy for the work.

 2. Hallo,
  Hier te Peru is een Nederlander de asperge teelt ingedoken. Resultaat : wij kregen vorige week 5 kilo heerlijke export kwaliteit aangeboden om eens uit te proberen. Heerrrlijkk, zegt ook mijn Limburgse collega!
  De man is een telg van een vroegere Nederlandse conservenfabrikant (augurken e.d. geloof ik); hij kwam enkele jaren geleden naar Peru om voor dat bedrijf na te gaan of ook hier wat voor hen te verdienen viel, raakte aan de vrouw en bleef en begon hier wat voor zichzelf. Het familiebedrijf in Nederland is inmiddels op de fles en/of overgenomen (is soms hetzelfde geloof ik). ‘Love story’ dus voor meerdere personen.
  Betty

 3. Asperges met blauwe koppen zijn niet minder van smaak, dan met witte koppen.
  Alleen is er wat langer buitenlicht aangeweest en het blauw worden van de koppen kan al gebeuren,als de zon schijnt, in een uur.

  anny

 4. Asperge’s zijn goed te bewaren in een natte theedoek in de koelkast, na ongeveer 5 gdagen zijn ze nog heerlijk vers.Kokh

Geef een reactie