Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Raapstelen

Wanneer te koop en recepten RAAPSTELEN

Raapstelen, in de volksmond ook wel kelen genoemd,

is het jong geoogste blad van de Chinese kool of

de meiknol.

Afhankelijk van het type wordt het hele plantje met

worteltjes geoogst of bij de grond afgesneden.

De licht groene blaadjes zijn langwerpig en ingesneden.

De groente heeft een pittige smaak.

Dit ras is zachter van smaak, dan bijv. het in het

oosten van het land veel geteelde ras Namenia.

Raapstelen is rijk aan mineralen en vitamines.

Deze groente bevat veel ijzer en vitamine C.

Ook vitamine B is aanwezig.

Per 100 gram bevat deze groente 43 K-joules,

omgerekend 10 Kcal per 100 gram raapstelen.

Voor meer informatie over de voedingswaarden van

groente klik door naar: alles over groente-voedingswaarde.

Raapstelen mogen misschien herinneren aan groot-

moederstijd, ook nu nog smaken deze voorjaars-

groenten rauw of gekookt heerlijk. Raapstelen als

echte voorjaarsoep, als stamppot en doet het

uitstekend in pastagerechten.

Raapstelen worden in bosjes of los verkocht.

De groente is vooral in de voorjaarsmaanden (artikel

Algemeen Dagblad) goed verkrijgbaar.

*) uitgegroeide raapstelen vormen een knolletje, dat in de

volksmond ook wel raap of raapje wordt genoemd.

Productiewijze

Raapstelen worden nog op een traditionele,

ambachtelijke wijze geteelt.

De handmatig gezaaide bladgroente groeit op een

rustig opgekweekte wijze zonder verwarming tot

een ouderwetse voorjaarsgroente.

Minimale bemesting en gewasbescherming zorgen

voor uiteindelijk een milieu-vriendelijk

product op uw bord !

Home Recepten