Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Voedingsstoffen

Vlees, de belangrijkste bron van vitamine B12 in onze voeding! Vitamine B12 zit alleen in producten van dierlijke oorsprong zoals vlees

en zuivel. Lange tijd werd gedacht dat ook producten als zeewier en tahoe

vitamine B12 bevatten maar dit blijkt niet zo te zijn.

Vitamine B12 tekort kan leiden tot bloedarmoede

Een langdurig tekort aan vitamine B12 kan leiden tot bepaalde soorten van

bloedarmoede. Daarnaast speelt vitamine B12 bij kinderen een rol in de

normale van de ontwikkeling van de hersenen. De laatste tijd is er ook

steeds meer aandacht voor het beschermende effect dat vitamine B12 samen

met foliumzuur kan hebben op het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Vlees levert het meeste vitamine B12

Vlees, in het bijzonder rundvlees, bevat een aanzienlijke hoeveelheid

vitamine B12. Onlangs heeft TNO-Voeding onderzocht hoeveel vitamine B12 er

precies in vlees zit (zie tabel). Op basis van deze analysecijfers is

berekend dat vlees voor 42 % bijdraagt aan de vitamine B12 inname in

Nederland. Het is daarmee de belangrijkste bron van vitamine B12 uit onze

voeding.

Product Gehalte vitamine B-12 in ig per 100 gram

Schouderkarbonade (rauw) 0,94

Gehakt half om half (rauw) 1,40

Hamburger (rauw) 1,50

Biefstuk (rauw) 1,80

Sucadelappen (rauw) 2,50

Corned beef 1,90

Leverworst 8,90

Dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B-12 (ADH)

Bevolkingsgroep ADH

Mannen > 22 jaar 2,5 ig/dag

Vrouwen > 22 jaar 2,5 ig/dag

Home Recepten