Vleestips
Oer-Hollandse winterpot Stamppot, hachee en kapucijners, wie is er niet mee grootgebracht? De
recepten gaan immers al generaties lang mee in de meeste Hollandse
huishoudens. Terecht, want de Nederlandse keuken is heel lekker:
eenvoudig, maar goed. Wat traditionele gerechten vaak zo lekker maakt, is
de langzame, lange bereiding, waardoor de verschillende smaken goed tot
ontwikkeling komen.
Tegenwoordig willen we nog wel lekker eten, maar vaak ontbreekt het aan
tijd. Met het huidige aanbod van ingredienten uit alle windstreken, een
groot scala aan smaakmakers en lekker mals vlees, kunnen we de
traditionele wintergerechten in een heel smakelijk, eigentijds jasje
steken. Oer-Hollandse wintergerechten aangepast aan deze tijd zijn
makkelijk klaar te maken, hebben een korte voorbereiding en smaken
weliswaar iets anders, maar als vanouds maar bijzonder lekker!
Oer-Hollandse Tips:
* Een langere bereidingstijd komt de smaak van veel gerechten ten goede,
want de smaken krijgen de tijd zich goed te ontwikkelen. Koken nu komt er
vaak op neer dat het snel moet gaan en niet te moeilijk moet zijn. Om
gerechten toch een lekkere smaak te geven, kunnen we dankbaar gebruik
maken van het grote aanbod kruiden, specerijen en smaakmakers.
* Met de nieuwe kooktechnieken kunnen we traditionele gerechten snel
bereiden. Denk maar eens aan het roerbakken, dat is in een paar minuten
gedaan. Extra voordeel hiervan is dat naast de smaak, ook de vitamines
beter behouden blijven.
* Stevig smakende gerechten vragen om een stevige begeleiding, zoals volle
wijnen en een lekker stevig biertje.
* Sportende kinderen, overwerkende ouders, hoe vaak gebeurt het niet dat
niet iedereen gelijktijdig aan tafel zit? Maak wat extra en vries dit in
porties in, zodat er voor hen die vooraf moeten eten en voor de laatkomers
altijd een voedzame en lekker maaltijd is.