Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Vleestips

Oer-Hollandse winterpot Stamppot, hachee en kapucijners, wie is er niet mee grootgebracht? De

recepten gaan immers al generaties lang mee in de meeste Hollandse

huishoudens. Terecht, want de Nederlandse keuken is heel lekker:

eenvoudig, maar goed. Wat traditionele gerechten vaak zo lekker maakt, is

de langzame, lange bereiding, waardoor de verschillende smaken goed tot

ontwikkeling komen.

Tegenwoordig willen we nog wel lekker eten, maar vaak ontbreekt het aan

tijd. Met het huidige aanbod van ingredienten uit alle windstreken, een

groot scala aan smaakmakers en lekker mals vlees, kunnen we de

traditionele wintergerechten in een heel smakelijk, eigentijds jasje

steken. Oer-Hollandse wintergerechten aangepast aan deze tijd zijn

makkelijk klaar te maken, hebben een korte voorbereiding en smaken

weliswaar iets anders, maar als vanouds maar bijzonder lekker!

Oer-Hollandse Tips:

* Een langere bereidingstijd komt de smaak van veel gerechten ten goede,

want de smaken krijgen de tijd zich goed te ontwikkelen. Koken nu komt er

vaak op neer dat het snel moet gaan en niet te moeilijk moet zijn. Om

gerechten toch een lekkere smaak te geven, kunnen we dankbaar gebruik

maken van het grote aanbod kruiden, specerijen en smaakmakers.

* Met de nieuwe kooktechnieken kunnen we traditionele gerechten snel

bereiden. Denk maar eens aan het roerbakken, dat is in een paar minuten

gedaan. Extra voordeel hiervan is dat naast de smaak, ook de vitamines

beter behouden blijven.

* Stevig smakende gerechten vragen om een stevige begeleiding, zoals volle

wijnen en een lekker stevig biertje.

* Sportende kinderen, overwerkende ouders, hoe vaak gebeurt het niet dat

niet iedereen gelijktijdig aan tafel zit? Maak wat extra en vries dit in

porties in, zodat er voor hen die vooraf moeten eten en voor de laatkomers

altijd een voedzame en lekker maaltijd is.

Home Recepten Kookboeken