Vriendschapsbrood, of ‘Herman’.

Iedereen lijkt ernaar op zoek, niemand kan het vinden… maar hier is het dan!!! VRIENDSCHAPSBROOD

Vriendschapsbrood, of Amish Friendship Bread, is gebaseerd op zuurdesemdeeg uit de Amish-keuken (Amish is een erg besloten gemeenschap in de Verenigde Staten, die nog volgens oude tradities leeft). Het deeg is zoeter dan traditioneel zuurdesem. Het ‘Vriendschap’-deel is afkomstig van het feit dat het startdeeg groeit, als je wat startdeeg gebruikt om te gaan bakken, kan je een extra portie weggeven aan een vriend. Natuurlijk kan je ook een brood weggeven!
Vergeet je vriend(in) niet om instructies mee te geven!

TIPS:
Bewaar het startdeeg in glas of aardewerk. Het startdeeg kan absoluut niet tegen metaal, let daar ook op als je het roert!
Je kan het ook in een plastic afsluitbaar zakje in een bak bewaren, maar sluit het zakje niet helemaal af, want door het gisten kan het zakje openspringen.
Het startdeeg wordt op kamertemperatuur bewaard. Sluit het niet volledig af! Gewoon een laagje plastic er losjes over, en zet het in een hoekje van, bijvoorbeeld, het aanrecht.
In de zomer kan je het bij warm weer beter in de koelkast bewaren en voor gebruik op kamertemperatuur brengen. Blijf wel volgens schema roeren en voeden!
Het startdeeg kan in een plastic zakje 6-8 weken worden ingevroeren. Doe dat, als je denkt dat je de komende maand (of langer) niet aan bakken toekomt. Voed het deeg niet voor je het invriest, doe dan pas na ontdooien, en bak pas enkele dagen later wanneer het gistingsproces weer op gang is gekomen.
Maak je geen zorgen als er na het voeden klontjes zijn, door het gisten verdwijnen die vanzelf.

STARTDEEG:
DAG 1: meng een kopje melk, een kopje meel en een kopje suiker in een glazen of aardenwerken schaal of pot. Gebruik een houten lepel om te mengen. Bedek losjes met plastic en laat op het aanrecht staan.
DAG 2-5: laat staan om te bubbelen!
DAG 6: 1x doorroeren.
DAG 7: voed het startdeeg met 1 kopje suiker, 1 kopje meel en een kopje melk. Eerst deze ingredienten door elkaar roeren alvorens bij het deeg te doen!
DAG 8-9: elke dag een keertje doorroeren.
DAG 10: voed het deeg met 1 kopje suiker, 1 kopje meel en een kopje melk. Eerst deze ingredienten door elkaar roeren alvorens bij het deeg te doen!
Vanaf dag 10 kan je een kopje startdeeg gebruikken om te bakken. Onderhoudt de rest van het deeg.

ONDERHOUDEN VAN HET DEEG:
Als je deeg bak-klaar is (vanaf de 10e dag), neem dan weg wat je nodig hebt om te bakken en haal 1 kopje deeg eruit om aan een vriend te geven. Laat de rest van het deeg staan en bedek losjes met plastic.
Roer het elke dag een keer door en voer het elke 5e dag met een kopje bloem, een kopje melk en een kopje suiker, dat van tevoren met elkaar gemixt is. Mocht je een dagje niet aan voeden toekomen, dan is dat niet erg, maar zorg er wel voor elke dag even te roeren!
Je kan nu elke dag wat startdeeg gebruiken om te bakken of om weg te geven, laat wel wat achter en voed dat elke 5e dag. Door telkens te bakken en/of weg te geven ververs je het deeg automatisch.
Elke 30e dag moet je het deeg verhuizen naar een ander bakje en het gebruikte bakje goed schoonmaken, voordat je het deeg erin terug doet. Als je plastic zakjes gebruikt, gebruik dan elke 30e dag een nieuw zakje.

FRIENDSHIP BREAD
Doe een kop startdeeg in een grote schaal.
Voeg toe 3/4 kopje olie en 3 eieren en mix goed.
Voeg toe:
2 kopjes bloem
1-1.5 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel zout
1 a 2 theelepels kaneel
Mix het en doe in 2 ingevette, met kaneelsuiker bestrooide bakblikken. Strooi kaneelsuiker over de bovenkant.
Bak 40-50 minuten op 350F of 175 Celcius (ALS DIT NIET GOED IS OMGEREKEND, LAAT ME EVEN WETEN!)
Je kan er ook nog 1 tot 1.5 kopje fruit en/of noten bijdoen en wat vanille.

Nog even een geheugensteuntje voor het deeg te starten
DAG 1 Mix de ingredienten
DAG 2 laat staan
DAG 3 laat staan
DAG 4 laat staan
DAG 5 laat staan
DAG 6 roer 1x
DAG 7 voeden
DAG 8 roer 1x
DAG 9 roer 1x
DAG 10 voeden
BAK-KLAAR!
ZIE ‘ONDERHOUDEN VAN HET DEEG’.

13 Reacties

 1. Klopt het dat er geen gist in dit recept voorkomt? Ik heb nl 3 dagen geleden een vriendschapsbrood basis gekregen en dit ruikt wel naar gist.
  Ik zou nl de basis /start van dit brood willen weten.

 2. Ik ben op zoek naar de herkomst van het herman brood, weet iemand dat toevallig? of waar ik dat kan vinden?

 3. Leuk, ben ook al tijden op zoek geweest naar Herman. Maar hij was nergens meer te vinden. Tot vandaag. Ik ga snel aan de slag!

 4. Leuk dat jij Herman al op smulweb had staan. Ik wilde hem er zelf opzetten, maar het lukte niet zo goed. Nu ben ik er inmiddels achter hoe het wel moet. Dus ik heb Wilfried er op gezet. Dit is een vriendschapscake. gr. Wil

 5. Neem dit zeker mee!
  Ik heb het een keer gekregen onder de nieuwe naam Bobientje, maar het heeft het helaas niet tot thuis gered, was omgevallen in de auto.Dus..weer een kans.
  Groetjes Jacqueline

 6. Ik heb het gevonden. Dank je wel.
  jeannette

 7. Hehe eindelijk gevonden voor mijn dochter.
  Had zelfs al een keer een oproepje gezet en niets gehoord en nu kom ik het per toeval tegen.
  Ik neem het van je mee hoor.
  Bedankt namens Marijke

 8. wat leuk om herman weer tegen tekomen.
  af en toe vraagt iemand nog weleens of ik nog herman hebt maar helaas.nu ga ik weer beginnen.groetjes sandra

 9. Om na jaren dit recept weer tegen te komen.
  Ik had het er laatst nog met mijn inmiddels volwassen dochter over. Haar ga ik het recept opsturen zodat ze het zelf kan maken en hier zet ik het bij mijn favorieten.
  Bedankt enne…..prettige smulkerstdagen en een liefdevol en gezond 2001


  Groetjes Renee

 10. jo_stoelwinder

  1 december 2000 at 10:06

  wat een ontzettend leuk idee, vriendschapsbrood,
  ik ga het zeker binnenkort maken en het startdeeg laten groeien en uitdelen,
  heel bijzonder vind ik het!!!

  groetjes van Jolanda

 11. Wat leuk om eindelijk eens het recept voor ‘Herman’ te vinden!
  Oh ja, en je hebt het goed omgerekend, 350?F is inderdaad 175 ?C!
  Groetjes,

  Renate

 12. dit vind ik nou een leuk artikel ik heb het gelijk bij mijn favorieten gezet en ga natuurlijk ook direct beginnen met een startersdeeg. smulwebgroetjes van roelie

 13. Leuk hoor, dat je het recept geplaatst hebt. Ik heb er al vele malen aan meegedaan. Het komt dan zomaar de kop op steken. Je kan er iets heel lekkers van maken. Je eigenste fantasie op hol laten slaan. Ik heb hem bij mijn favo artikels neergezet. Altijd makkelijk.
  Groetjes Jose.

Geef een reactie