Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Het drogen van kruiden.....

Het drogen van kruiden...... KRUIDEN

Het drogen van kruiden:

Pluk de kruiden nooit al ze nat zijn of enigzins vochtig zijn.

Ze gaan dan snel schimmelen. Droog de kruiden op een

schaduwrijke plaats in de buitenlucht, uit de zon.

Ook kunnen ze in bosjes ondersteboven worden gehangen

Er wordt nooit gedroogd in een verwarmt vertrek

Het bewaren van kruiden:

Wortels moeten eerst worden schoongemaakt en van vuil en

slechte stukken worden ontdaan. Snijd hierna de wortels in

kleine stukjes, hierdoor is de droogtijd minder en wordt de

kans op schimmelvorming teruggedrongen.

Na het drogen in weckflessen bewaren, nog beter in groene

of bruine potten als die te krijgen zijn.

Label de potten met naam en datum en bewaar niet langer

dan 1 jaar. Controleer regelmatig op bederf en beestjes.

Zetten van kruidenthee:

Zet minimaal 1 x per dag verse thee

maceraat; thee wordt gezet door een aftreksel van de plant

of onderdelen daarvan te maken met koud water. De thee moet

dan enige tijd trekken

infuus; waarbij de thee wordt gezet door de kruiden met heet

water te overgieten en enige tijd te laten trekken

decoct; waarbij de kruiden met het water worden meegekookt

Het koude aftreksel:

sommige kruiden lenen zich beter voor een koud aftreksel

(maceraat) omdat bij gebruik van heet water veel van de

werkzame stoffen verloren zal gaan (bv maretak, kalmoes)

Doe de aangegeven hoeveelheid kruiden in een kom en

overgiet met koud water.

Laat dit 8 tot 12 uur trekken (weken)

Hierna voorzichtig opwarmen tot drinktemperatuur

Het warme aftreksel:

per kwart liter water gebruiken we 4 gr gedr. kruiden of

1 eetlepel verse kruiden.

We gieten het kokende water over de kruiden en laten dit

enkele minuten trekken.

Gedroogde kruiden trekken 6-12 min.

Verse kruiden trekken 3-6 min.

Het maken van een tinctuur:

een tinctuur wordt verkregen door fijngehakte kruiden enkele

dagen te laten trekken in alcohol. In de sta-periode ca 3 weken

wordt de tinctuur regelmatig geschud en aan het eind van

de sta-periode wordt de plantenbrij uitgeperst

Voor eigen gebruik kan met het beste graanjenever 40% gebruiken.

Bewaar de tinctuur op donker plaats. Kan troebel worden maar

de kwaliteit gaat daarvan niet achteruit.

Het maken van een maceraat

Een maceraat is een olieaftreksel van kruiden.

Ik vul meestal een pot van groenten die ik grondig heb gereinigd met

Soda en die ik daarna uit heb uitgekookt met versgeplukte of

gedroogde kruiden. Hierna vul ik de pot af door er zoveel

basisolie bij te doen zodat de kruiden onder staan.

Dit kruiden en olie mengsel moet zeker 6 weken staan en moet elke dag even

Worden omgeschud. Het allerfijnst is als we het mengsel kunnen laten ?rijpen?

In de zon.

Na 6 weken zeven we de kruidenolie net zolang totdat de olie volkomen helder is.

Hierna is de olie klaar voor gebruik.

Kruiden die gebruikt kunnen worden zijn: Kamille, Lavendel, Arnica

Valeriaan enz, enz,

Persoonlijk gebruik ik voor een olie maceraat liever gedroogde kruiden

omdat het vocht dan al uit de planten weg is en de olie zich niet met eventuele vocht resten van de plant kan vermengen waardoor een helderder olie wordt verkregen

Silversoul.

Home Recepten