Het drogen van kruiden…..

Het drogen van kruiden…… KRUIDEN

Het drogen van kruiden:
Pluk de kruiden nooit al ze nat zijn of enigzins vochtig zijn.
Ze gaan dan snel schimmelen. Droog de kruiden op een
schaduwrijke plaats in de buitenlucht, uit de zon.
Ook kunnen ze in bosjes ondersteboven worden gehangen
Er wordt nooit gedroogd in een verwarmt vertrek

Het bewaren van kruiden:
Wortels moeten eerst worden schoongemaakt en van vuil en
slechte stukken worden ontdaan. Snijd hierna de wortels in
kleine stukjes, hierdoor is de droogtijd minder en wordt de
kans op schimmelvorming teruggedrongen.
Na het drogen in weckflessen bewaren, nog beter in groene
of bruine potten als die te krijgen zijn.
Label de potten met naam en datum en bewaar niet langer
dan 1 jaar. Controleer regelmatig op bederf en beestjes.

Zetten van kruidenthee:
Zet minimaal 1 x per dag verse thee
maceraat; thee wordt gezet door een aftreksel van de plant
of onderdelen daarvan te maken met koud water. De thee moet
dan enige tijd trekken
infuus; waarbij de thee wordt gezet door de kruiden met heet
water te overgieten en enige tijd te laten trekken
decoct; waarbij de kruiden met het water worden meegekookt

Het koude aftreksel:
sommige kruiden lenen zich beter voor een koud aftreksel
(maceraat) omdat bij gebruik van heet water veel van de
werkzame stoffen verloren zal gaan (bv maretak, kalmoes)
Doe de aangegeven hoeveelheid kruiden in een kom en
overgiet met koud water.
Laat dit 8 tot 12 uur trekken (weken)
Hierna voorzichtig opwarmen tot drinktemperatuur

Het warme aftreksel:
per kwart liter water gebruiken we 4 gr gedr. kruiden of
1 eetlepel verse kruiden.
We gieten het kokende water over de kruiden en laten dit
enkele minuten trekken.
Gedroogde kruiden trekken 6-12 min.
Verse kruiden trekken 3-6 min.

Het maken van een tinctuur:
een tinctuur wordt verkregen door fijngehakte kruiden enkele
dagen te laten trekken in alcohol. In de sta-periode ca 3 weken
wordt de tinctuur regelmatig geschud en aan het eind van
de sta-periode wordt de plantenbrij uitgeperst
Voor eigen gebruik kan met het beste graanjenever 40% gebruiken.
Bewaar de tinctuur op donker plaats. Kan troebel worden maar
de kwaliteit gaat daarvan niet achteruit.

Het maken van een maceraat
Een maceraat is een olieaftreksel van kruiden.
Ik vul meestal een pot van groenten die ik grondig heb gereinigd met
Soda en die ik daarna uit heb uitgekookt met versgeplukte of
gedroogde kruiden. Hierna vul ik de pot af door er zoveel
basisolie bij te doen zodat de kruiden onder staan.
Dit kruiden en olie mengsel moet zeker 6 weken staan en moet elke dag even
Worden omgeschud. Het allerfijnst is als we het mengsel kunnen laten ?rijpen?
In de zon.
Na 6 weken zeven we de kruidenolie net zolang totdat de olie volkomen helder is.
Hierna is de olie klaar voor gebruik.

Kruiden die gebruikt kunnen worden zijn: Kamille, Lavendel, Arnica
Valeriaan enz, enz,

Persoonlijk gebruik ik voor een olie maceraat liever gedroogde kruiden
omdat het vocht dan al uit de planten weg is en de olie zich niet met eventuele vocht resten van de plant kan vermengen waardoor een helderder olie wordt verkregen

Silversoul.

14 Reacties

  1. meegenomen naar mijn pagina bedankt

  2. Ik neem dit artikel mee naar mijn pagia. bedankt.
    Groetjes Diny

  3. wat ben jij een knappe meid zeg. Hoe weet je dat allemaal? Heb het meegenomen

  4. Ik heb dit artikel favoriet gezet.
    Groetjes: Tessa.

  5. Hoi Silversoul,

    Ideaal dit artikel.
    Alleen zou ik zo graag weten hoeveel kruiden je ergens van moet gebruiken voor bijvoorbeeld een maceraat.

    Blijft toch ideaal hoor.

    Groetjes beestenbende

  6. Deze gaat op mijn pagina.

    Groetjes Helene

  7. Dat jullie er wat aan hebben, groetjes…………

  8. Erg handig, en vooral practisch
    Suze

  9. louisewolbert

    8 augustus 2001 at 18:01

    Meegenomen!
    Groetjes,
    Louise.

  10. Nou dat komt dan mooi uit Germa, groetjes Silversoul.

  11. Was me vorige week aan het bedenken hoe ik
    mijn verse kruiden zou gaan bewaren!
    bedankt Germa

  12. Veel plezier !!

  13. Ik neem het mee!

    Liefs Dagmar

Geef een reactie