Kaiserschmarrn

Drie verschillende recepten voor kaiserschmarrn uit Oostenrijk. 0.125 l melk,
150 gr bloem,
3 eieren,
poedersuiker,
snufje zout,
(eventueel 50 gr rozijnen geweekt in rum)

Bereiding: Klop de melk met de bloem tot een dikke brij. Voeg stuk voor stuk de al kloppende de eierdooiers toe, Meng er de suiker en het snufje zout doorheen en laat alles een kwartiertje rusten. Klop de eiwitten stijf en meng op het laatst de poedersuiker erdoor. Spatel dit mengsel luchtig door het beslag. beboter een ovenplaat of een grote koekenpan en bedek deze met beslag. (Druk hier eventueel de rumrozijnen in). Dek de pan af (als je die gebruikt) en laat de onderkant bruin bakken (dat weet je doordat de bovenkant bijna droog is, net als bij pannenkoeken). Keer de Schmarren en trek de koek met een vork in stukjes. Voeg wat (room)boter toe en bak de andere zijde. Serveren op een bij voorkeur verwarmde schaal, rijkelijk bestrooid met poedersuiker. De oude Weense bakkers namen ipv rozijnen ook wel amandelen of kersen op brandewijn, appel/kaneel combinaties, geraspte Emmentaler, enz.enz.enz.80 g bloem
1/4 l melk
2 eierdooiers
1 eetlepel suiker
poedersuiker
2 eiwitten
2 eetlepels boter
3 eetlepels gewelde rozijnen (in rum is extra lekker)

Roer een glad beslag van bloem, melk, eierdooiers, suiker en rozijnen, klop de eiwitten stijf en spatel ze luchtig door het beslag Laat 1 eetlepel boter in een matig hete koekenpan smelten. Schep het beslag erbij. Bak de pannenkoek aan beide kanten Trek de pannenkoek met twee vorken in kleine stukjes Voeg resterende boter toe en laat nog 3 m bakken Bestooi met poedersuiker200 gr. meel
1/2 theelepel kaneel
4 eieren, gescheiden
50 gr. gesmolten boter
2 eetlepels suiker
zout
1/4 liter melk
100 gr. rozijnen
50 gr. boter om te bakken
2 mespunten bakpoeder (een slok bovengistend bier doet ook wonderen)

Meel, bakpoeder, eidooiers, gesmolten boter 1 eetlepel suiker en zout verroeren. Langzaam de melk erbij gieten en roe-ren.(zachtjes, niet husselen) 10 minuten laten staan.Heb je in plaats van bakpoeder bier gebruikt: restant langzaam op-drinken! Rozijnen evt. wassen(?) en droogdeppen. Eiwit zeer stijf slaan. Boter in een liefst zware pan verhitten, het eiwit onder het deeg mengen, Rozijnen er ook bij. Nu het deeg in de pan doen en aan een kant goudbruin laten bakken.Draaien en ook de andere kant. Een goudgele pannenkoek dus. Met twee vorken het geheel aan stukjes trekken, en verder bakken totdat het een mooi kleurtje heeft. resterende suiker mengen met de kaneel en erover strooien. Een compote van bijvoorbeeld morellen smaakt hier heerlij bij.

1 Reactie

  1. Lekker hoor herinnerd me aan Oostenrijk.Tussen het skieen door.lekker smarren eten.
    groetjes Marjon

Geef een reactie