Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Kruiden in de vensterbank

Geen tuin, of geen plaats in de tuin? Zet wat kruiden in potjes in de vensterbank. Kruiden in huis die niet alleen moeten overleven, maar er zelf moeten floreren, hebben per dag minimaal 4 - 5 uren volle zon nodig, of al dat niet kan, 8 - 10 uur kunstlicht.

Kruiden reageren niet goed op temperatuurverschillen en mogen niet bii de verwarming of op de tocht staan. Kruiden in potten kunnen in een groepje bij elkaar worden gezet, maar zet ze vooral niet te dicht op elkaar, er moet lucht tussen de planten door kunnen, dat voorkomt ziekten en plagen.

De afvoergaten van plastic en aardewerk potten moeten afgedekt worden met een laag potscherven en zet dan het geheel in een trog, bak, sierpot van keramiek, tin of ander materiaal.

Worden de kruiden direct in een pot zonder afvoergaten geplant, dan moeten er speciale voorzieningen voor de afwatering worden getroffen. Leg voordat u de pot vult met potgrond, op de bodem een laag grind of kiezels, gevolgd door een laag houtskool om verzuring van de grond tegen te gaan. Zo staan de kruiden niet in drassige grond.De potgrond die je gebruikt, heeft een bepaald vochtvasthoudend vermogen. Tuinaarde is ongeschikt. Deze 2 soorten potgrond zijn geschikt. Potgrond op basis van aarde, die bestaat uit gesteriliseerde grond en verrjkt is met kunstmest, kalk en zand.De andere bestaat uit turf of uit een mengsel van turf en zand. Deze laatste is lichter en bedoeld voor planten in groten potten en bakken. De kunstmest in de potgrond is voldoende voor 6 weken.

Kruiden in huis krijgen pas water als de bovenste

centimeter grond is opgedroogd. In een centraal verwarmde kamer waar de temperatuur hoog is, moet je elke dag water geven.

Kruiden in huis groeien niet zo krachtig en weelderig als buiten. Houd je dus bij het plukken, want de planten hebben meer moeite om ervan te herstellen. Pluk liever een paar blaadjes of een klein zijtakje dan de hoofdstengel te kortwieken of af te knippenVoor je planten gaat neerzetten, moet je kijken wat je ermee wilt, hieronder zal ik wat suggesties doen voor planten en wat je ermee kunt.

BASILICUM

is insektenwerend en kan gebruikt worden in gerechten met tomaten, kaas en salades. Thee van deze plant kan helpen bij een opgeblazen gevoel en misselijkheid. Heb je net geverfd in huis, dan helpt een brandertje met basilicum de geur te verbloemen.

KERVEL

is te gebruiken in een bouquet garni, salades, vlees en vis. Decoratief zijn de zaadknoppen in kransen en thee van het blad helpt tegen een opgeblazen gevoel.

MUNT

is insektenwerend, lekker in drankjes en je kunt het als wasspoeling gebruiken als je wilt dat je was lekker fris ruikt. Thee van munt is een eetlustopwekker.

SALIE

is insektenwerend en reinigd de tanden. Je kunt het gebruiken in een bouquet garni, vlees en visvulling. Thee van salie is tegen hoest, digestief(goed voor de maag dus) en je kunt er je mond mee spoelen.

LAVAS

is te gebruiken in soepen, salades, kasserollen en de indiase keuken.

BIESLOOK

is heerlijk in een kruidenboter, salades en eiergerechten.

PETERSELIE

is te gebruiken in sauzen, salades, eiergerechten, soepen en als garnering. Leuk om te weten is dat je het ook kunt gebruiken om groene verf van te maken!Ik heb dit overgenomen uit:

De Kruidenbijbel

geschreven door Peter McHoy & Pamela Westland

Dat is echt een prachtig boek met echt alles over kruiden en wat je ermee kunt in het dagelijks leven. Het is een boek voor de kleine beurs, want er staat giga-veel in en is iets van 10 euro( toen ik 'em kocht ongeveer 15 gulden)

Home Recepten Kookboeken