Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Rozemarijn/Rosmarinus officinalis

Rosmarinus betekent "dauw van de zee". In zuidelijke landen groeien de lage struiken vaak tegen droge rotsen op zeeniveau. Ze kunnen op zich wel tegen vorst, maar niet in combinatie met vocht. Dan verrotten in strenge winters de wortels. In een onverwarmde kas, of onder een afdak overleeft hij dezelfde lage temperaturen wel en bloeit in mei-juni met blauwe bloemen.Zelfs de dames in het preutse victoriaanse Engeland kregen het warm van rozemarijn en ze hoopten hetzelfde van de man bij wie ze heimelijk een takje in de jaszak stopten.Was de truc gelukt en waren ze zwanger, dan mochten ze het kruid niet meer in grote hoeveelheden gebruiken, want het werkt samentrekkend en kan dus de baarmoeder te sterk stimuleren.Gebruik rozemarijn altijd met mate. Spaarzaam gebruikt geeft rozemarijn zijn heerlijke aroma aan vlees, wild, soepen, sauzen en kaasgerechten. Bij overdaad treedt een kamferachtige smaak op de voorgrond.

Rozemarijn bevat een krachtig geurende en smakende etherische olie in de omgerolde grijsgroene bladeren. Door vlees boven een vuurtje van oude rozemarijnstronken te roosteren krijgt het al het bijzondere aroma.

Van rozemarijn kan heel goed olie en azijn gemaakt worden, door een takje of losse bladeren eraan toe te voegen. Na het afzeven breng je met rozemarijnolie/azijn de gerechten op smaak.inwendig kunnen hoge doses schadelijk zijn, speciaal bij zwangere vrouwen. Bij matig gebruik verbetert rozemarijn de spijsvertering, versterkt het zenuwgestel, verbeterd de bloedsomloop en helpt tegen te lage bloeddruk. Het kruid werkt antiseptisch, ontstekingsremmend en urineverdrijvend. Rozemarijn spriritus wordt op de huid gewreven voor een betere doorbloeding en helpt zo tegen spierpijn, reuma, artritis en zenuwpijnen.

De vluchtige olie is geschikt om in geurlichtjes te verdampen of om toe te voegen aan het ochtendbad.Op mijn pagina kun je enkele recepten waarbij rozemarijn is gebruikt vinden.

Home Recepten Kookboeken