Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

De kruiden in mijn tuin

Beschrijving van de kruiden in mijn tuin en waar je ze voor kunt gebruiken Dragon

gebruikde topjes en de bladen van de liefst niet bloeiende plant

kwekenscheur de planten en plant ze in het voorjaar in de volle grond op een droge, zonnige plaats Planthoogte:+/-190

oogstin het voor-en najaar, maar ook zomers

bewarendiepgevroren en gedroogd

Gebruik de kleingesneden dragon in kippe-tomaten-, bonen-en erwtensoep, eiersalade en koolsalade en op grapefruitcocktail, schol, paling, tong, garnalen, maar ook bij zalm uit blik

Oregano, majoraan

gebruikde jonge plantentoppen

kwekenzaai oragon in april onder glas of in huis.Plant het eind mei uit op een zonnig, warm plaatsje

oogstvan juli tot september

bewarengedroogd en diepgevroren

gebruik oregao voorzichtig bij het stoven van lamsvlees, tomatengerechten, pizza

Tijm

gebruikblaadjes en stengeltopjes

kwekentijm kan goed in een pot of bak worden gekweekt, zet hem op een droge, zonnige plaats, de plant wordt +/- 25 cm hoog. Hij is beperkt winterhard.

oogsthet hele jaar door

bewarengedroogd

Gebruik tijm:

- bij varkensvlees, schapenvlees

- in salades

- in eiergerechten

- in kaasgerechten

- in kruidige soepen

- in kipgerechten

- in auberginegerechten

Munt

gebruikhet blad

kwekenmunt houdt van een vochtige, schaduwrijke plaats. Als je niet je hele tuin vol munt wil hebben, zet het dan in een pot of bak.Het kruid kan +/- 70 cm hoog worden. Het is overblijvend

oogstvan het voorjaar tot het najaar

bewarendiepgevroren of gedroogd

Gebruik munt:

- in thee of trek er thee van door er heet water op te schenken, telaten trekken en te drinken met citroensap

- in kruidenazijn

- in vruchtensalades

- in chocolademelk

- bij snijbonen

- bij wortelen

- in koolsoorten

Salie

gebruikblaadjes

kwekensalie groeit makkelijk op goed doorlatende grond. Het is een winterharde plant die +/- 50 cm hoog wordt

oogsthet hele jaar door

bewarendiepgevroren en gedroogd

Gebruik salie in:

- vissoepen, groentesoep

- stoofschotels met rundvlees, kalfsvlees of lamsvlees

- gepocheerde vis

- spinazie, doperwten, tomatengerechten, peulvruchten

Citroenmelisse

gebruikde blaadjes

kwekencitroenmelisse houdt van vochtige grond en staat graag in de schaduw. Het is een overblijvend kruid dat +/- 50 cm hoog kan worden.(bij mij doet citroenmelisse het trouwens uitstekend in de volle zon)

oogstzodra de blaadjes groot genoeg zijn

bewarengedroogd en diepgevroren

Gebruik citroenmelisse zonder te koken in:

- komkommer-, wortel- en rodekoolsalade

- spruitjes, rode kool, rode bieten, wortelen en dopwerten, champignons

- gebraden kalfsvlees

- wildgerechten

- champignonsoep

- preisoep

- tomatensoep

- vissoep

Gebruik citroenmelisse vóór het bereiden op:

- vis

- kip en ander gevogelte

Bonekruid

gebruikde jonge blaadjes en stelen

kwekenBonekruid houdt van zon. De éénjarige soort is geuriger dan overblijvend bonekruid.

oogstin mei-juni, vóór de zaadvorming

bewarendiepgevroren en gedroogd

Bonekruid kan meegekookt worden in gerechten bv in:

- linzengerechten

- bieten, spruiten, witte kool en koolraap

Kleingesneden, b.v:

- op gegrilleeerd of gebraden rund-, varkens-, schapen-, of lamsvlees

- door komkommer-, tomaten-, kropsla en aardappelsalade

- door tuin-, sperzie- en snijbonen, vooral als ze uit diepvries of blik komen

- roer kleingesneden bonekruid, eventueel met andere tuinkruiden door losgeklopt ei voor een omelet

Maggiplant/lavas

gebruikjonge blaadjes, maar ook het zaad, de stengels en wortels

kwekenlavas kan in de half-schaduw staan en kan tot 2 m hoog worden. Het is een vaste plant

oogstvanaf het voorjaar tot de herfst. De plant moet 3 x per seizoek worden afgesneden

bewarendroog de bladeren of vries ze n. het zaad kan worden gedroogd

Gebruik lavasblad:

- bij bouillon trekken

- in soepen en sauzen

- bij het afmaken van sperziebonen of wortelen

- bij gestoofde vis

- bij gehakt

- op gekookte aardappelen

Selderij

gebruikvan de snijselderij de blaadjes en stengels

kwekenSelderij houdt van vochthoudende, voedzame grond en bereikt een hoogte van +/- 30 cm. Selderij kan goed gekweekt worden in een pot of bak op het balkon. Het is een overblijvende plant, maar in het 2e jaar ontstaan veel zaadstengels en weinig blad

oogsttot september

bewarendiepgevroren en gedroogd

Gebruik Selderij:

- in soep

- in kaassaus, groene kruidensaus, slasausen

- door wortelen, gekookte prei, bloemkool en sperziebonen

- bij vis, gehakt en varkensvlees

Bieslook

gebruikde blaadjes

kwekenBieslook is overblijvend en wordt =/- 35 cm hoog. De plant houdt niet van de felle zon, wel van veel vocht.Het kruid kan heel goed in een pot in huis of op balkon worden gekweekt.

oogsthet hele jaar door

bewarenbieslook is het hele jaar vers te verkrijgen, maar kan ook worden diepgevroren

Gebruik Bieslook in:

- aardappelpuree, op gebakken aardappelen en in aardappelsla

- tomaten-, komkommer-, en kropsla

- groeten- en tomatensoep

- gestoofde visgerechten

- gehakt

- omelet en roerei

- kwark en verse kaas

Peterselie

gebruikhet blad en de wortel

kwekenPeterselie kan 1 meter worden en kan ook in bakken of potten in huis of op balkon gekweekt worden. De planten moeten ruim staan! Peterselie is meestal éénjarig.

oogstin de zomer en late herfst

bewarendiepgevroren en gedroogd

Gebruik kleingesneden peterselie:

- in soepen, sausen

- bij vis, eieren

- op wortelen, doperwten, sperziebonen, bloemkool, tuinbonen, koolraap

- door salades

- door slasausen

- bij gekookte en gebakken aardappelen of door puree

Wortels en stengels

- in bouillon meetrekken

Rozemarijn

gebruikblaadjes

kweken Rozemarijn houdt van veel zon en een kalkhoudende grond. Het is een overblijvende plant. Laat hem in de winter langzaam acclimatiseren in huis om te overwinteren, hij blijft dan het hele jaar groen.

oogst het hele jaar

bewarendiepgevroren en gedroogd

Gebruik Rozemarijn:

- in pittige soepen

- bij lams-, rund- of varkensvlees

- bij kip, eend, fazant en ree

- bij peulvruchten, dopwerten, bleekselderij, paddestoelgerechten, gepofte aardappelen

- in omelet, roerei, kaassaus

- in kruidenazijn

Home Recepten Kookboeken