De kruiden in mijn tuin
Beschrijving van de kruiden in mijn tuin en waar je ze voor kunt gebruiken Dragon
gebruikde topjes en de bladen van de liefst niet bloeiende plant
kwekenscheur de planten en plant ze in het voorjaar in de volle grond op een droge, zonnige plaats Planthoogte:+/-190
oogstin het voor-en najaar, maar ook zomers
bewarendiepgevroren en gedroogd
Gebruik de kleingesneden dragon in kippe-tomaten-, bonen-en erwtensoep, eiersalade en koolsalade en op grapefruitcocktail, schol, paling, tong, garnalen, maar ook bij zalm uit blik
Oregano, majoraan
gebruikde jonge plantentoppen
kwekenzaai oragon in april onder glas of in huis.Plant het eind mei uit op een zonnig, warm plaatsje
oogstvan juli tot september
bewarengedroogd en diepgevroren
gebruik oregao voorzichtig bij het stoven van lamsvlees, tomatengerechten, pizza
Tijm
gebruikblaadjes en stengeltopjes
kwekentijm kan goed in een pot of bak worden gekweekt, zet hem op een droge, zonnige plaats, de plant wordt +/- 25 cm hoog. Hij is beperkt winterhard.
oogsthet hele jaar door
bewarengedroogd
Gebruik tijm:
- bij varkensvlees, schapenvlees
- in salades
- in eiergerechten
- in kaasgerechten
- in kruidige soepen
- in kipgerechten
- in auberginegerechten
Munt
gebruikhet blad
kwekenmunt houdt van een vochtige, schaduwrijke plaats. Als je niet je hele tuin vol munt wil hebben, zet het dan in een pot of bak.Het kruid kan +/- 70 cm hoog worden. Het is overblijvend
oogstvan het voorjaar tot het najaar
bewarendiepgevroren of gedroogd
Gebruik munt:
- in thee of trek er thee van door er heet water op te schenken, telaten trekken en te drinken met citroensap
- in kruidenazijn
- in vruchtensalades
- in chocolademelk
- bij snijbonen
- bij wortelen
- in koolsoorten
Salie
gebruikblaadjes
kwekensalie groeit makkelijk op goed doorlatende grond. Het is een winterharde plant die +/- 50 cm hoog wordt
oogsthet hele jaar door
bewarendiepgevroren en gedroogd
Gebruik salie in:
- vissoepen, groentesoep
- stoofschotels met rundvlees, kalfsvlees of lamsvlees
- gepocheerde vis
- spinazie, doperwten, tomatengerechten, peulvruchten
Citroenmelisse
gebruikde blaadjes
kwekencitroenmelisse houdt van vochtige grond en staat graag in de schaduw. Het is een overblijvend kruid dat +/- 50 cm hoog kan worden.(bij mij doet citroenmelisse het trouwens uitstekend in de volle zon)
oogstzodra de blaadjes groot genoeg zijn
bewarengedroogd en diepgevroren
Gebruik citroenmelisse zonder te koken in:
- komkommer-, wortel- en rodekoolsalade
- spruitjes, rode kool, rode bieten, wortelen en dopwerten, champignons
- gebraden kalfsvlees
- wildgerechten
- champignonsoep
- preisoep
- tomatensoep
- vissoep
Gebruik citroenmelisse vóór het bereiden op:
- vis
- kip en ander gevogelte
Bonekruid
gebruikde jonge blaadjes en stelen
kwekenBonekruid houdt van zon. De éénjarige soort is geuriger dan overblijvend bonekruid.
oogstin mei-juni, vóór de zaadvorming
bewarendiepgevroren en gedroogd
Bonekruid kan meegekookt worden in gerechten bv in:
- linzengerechten
- bieten, spruiten, witte kool en koolraap
Kleingesneden, b.v:
- op gegrilleeerd of gebraden rund-, varkens-, schapen-, of lamsvlees
- door komkommer-, tomaten-, kropsla en aardappelsalade
- door tuin-, sperzie- en snijbonen, vooral als ze uit diepvries of blik komen
- roer kleingesneden bonekruid, eventueel met andere tuinkruiden door losgeklopt ei voor een omelet
Maggiplant/lavas
gebruikjonge blaadjes, maar ook het zaad, de stengels en wortels
kwekenlavas kan in de half-schaduw staan en kan tot 2 m hoog worden. Het is een vaste plant
oogstvanaf het voorjaar tot de herfst. De plant moet 3 x per seizoek worden afgesneden
bewarendroog de bladeren of vries ze n. het zaad kan worden gedroogd
Gebruik lavasblad:
- bij bouillon trekken
- in soepen en sauzen
- bij het afmaken van sperziebonen of wortelen
- bij gestoofde vis
- bij gehakt
- op gekookte aardappelen
Selderij
gebruikvan de snijselderij de blaadjes en stengels
kwekenSelderij houdt van vochthoudende, voedzame grond en bereikt een hoogte van +/- 30 cm. Selderij kan goed gekweekt worden in een pot of bak op het balkon. Het is een overblijvende plant, maar in het 2e jaar ontstaan veel zaadstengels en weinig blad
oogsttot september
bewarendiepgevroren en gedroogd
Gebruik Selderij:
- in soep
- in kaassaus, groene kruidensaus, slasausen
- door wortelen, gekookte prei, bloemkool en sperziebonen
- bij vis, gehakt en varkensvlees
Bieslook
gebruikde blaadjes
kwekenBieslook is overblijvend en wordt =/- 35 cm hoog. De plant houdt niet van de felle zon, wel van veel vocht.Het kruid kan heel goed in een pot in huis of op balkon worden gekweekt.
oogsthet hele jaar door
bewarenbieslook is het hele jaar vers te verkrijgen, maar kan ook worden diepgevroren
Gebruik Bieslook in:
- aardappelpuree, op gebakken aardappelen en in aardappelsla
- tomaten-, komkommer-, en kropsla
- groeten- en tomatensoep
- gestoofde visgerechten
- gehakt
- omelet en roerei
- kwark en verse kaas
Peterselie
gebruikhet blad en de wortel
kwekenPeterselie kan 1 meter worden en kan ook in bakken of potten in huis of op balkon gekweekt worden. De planten moeten ruim staan! Peterselie is meestal éénjarig.
oogstin de zomer en late herfst
bewarendiepgevroren en gedroogd
Gebruik kleingesneden peterselie:
- in soepen, sausen
- bij vis, eieren
- op wortelen, doperwten, sperziebonen, bloemkool, tuinbonen, koolraap
- door salades
- door slasausen
- bij gekookte en gebakken aardappelen of door puree
Wortels en stengels
- in bouillon meetrekken
Rozemarijn
gebruikblaadjes
kweken Rozemarijn houdt van veel zon en een kalkhoudende grond. Het is een overblijvende plant. Laat hem in de winter langzaam acclimatiseren in huis om te overwinteren, hij blijft dan het hele jaar groen.
oogst het hele jaar
bewarendiepgevroren en gedroogd
Gebruik Rozemarijn:
- in pittige soepen
- bij lams-, rund- of varkensvlees
- bij kip, eend, fazant en ree
- bij peulvruchten, dopwerten, bleekselderij, paddestoelgerechten, gepofte aardappelen
- in omelet, roerei, kaassaus
- in kruidenazijn