marineren

Marineren: veel smaak met weinig werk. Of het nu vlees,vis of groente is, een uurtje in de marinade maakt het zachter,geeft extra smaak en houdt het gerecht tijdens het grillen/BBQ-en lekker sappig. Het lijkt ingewikkeld, maar niets is makkelijker dan marineren. Schenk olie in een kommetje en roer er naar smaak verse of gedroogde kruiden of andere smaakmakers,zoals Ketjap, sojasaus, citroensap, sinaasappelsap door. Je kunt in principe alles naar smaak toevoegen.Verder zijn er kant en klare producten zoals:~Italiaanse keukenkruiden,~Provencaalse kruiden,~steakkruiden, enz.enz.

 • Bestrijk met een kwastje het vlees, de vis of de groenten met de marinade, leg het product in een schaaltje en bewaar het afgesloten tot gebruik in de koelkast. Natte marinades van wijn of bier, kokosmelk of bijvoorbeeld sojasaus mengt u met kruiden in een lage glazen schaal.Schep het vlees, de vis of de groenten erdoor.Dek de schaal af en bewaar hem in de koelkast.Schep de marinade tussentijds enkele malen door. Dep voor het grillen of BBQ-en de gerechten droog met keukenpapier.
 • Voeg aan een marinade voor vlees geen zout en peper toe. Zout trekt namelijk het vocht uit het vlees en peper krijgteen bittere smaak als het te lang van te voren wordt toegevoegd.Voeg daarentegen aan vismarinades wel wat zout toe.De smaak trekt dan wat beter in de vis.

 • Vlees kunt u een dag van tevoren als marineren, maar marineer vis en groenten niet langer van te voren dan twee uur. Hebt u maar een uurtje de tijd om te marineren of is het vlees heel dik, kerf het dan met een scherp mes even in.Zo neemt het vlees de marinade beter op.
 • Haal de gemarineerde groenten, vlees of vis een halfuurtje voor gebruik uit de koelkast en zet het op een redelijk koele plaats.Zo komt het vast op temperatuur en is het grill/BBQ resultaat veel beter.
 • Zorg ervoor dat er niet teveel marinade aan grillgerechten blijft zitten, die druipt op het vuur waardoor er vlammetjes ontstaan.

SUCCES

6 Reacties

 1. Ik heb je art. meegenomen. Zodat ik het nog eens kan nalezen. Groetjes Edith.

 2. Hoe eenvoudig!!! toch eigenlijk , weer wat erbij geleerd. Dank je.

 3. tips_en_tricks

  23 maart 2001 at 22:53

  Je leuke artikel over marineren heb ik meegenomen naar tips_en_tricks.
  Groetjes Lia

 4. hallo
  wat een heerlijke vlees of vis marinade,ik heb het maar meteen mee genomen.
  Paula

 5. Leuk artikel van je sculli
  over marinade nu weet ik eindelijk iets meer ervan heel duidelijk geschreven ook voor mij een niets zo fervente kokkin.
  Groetjes

 6. Leuk artikel.
  Hierbij nog enkele aanvullingen;

  INJECTIEMETHODE:
  Om dikke stukken vlees of gevogelte ook van binnen op smaak te brengen kun je met een dikke injectienaald(kookwinkel) de natte marinade inbrengen op diverse plaatsen.

  DROGE METHODE (zgn RUBS):
  Maak een mix van diverse soorten gedroogde kruiden en/of specerijen en doe deze in ruime mate samen met vlees ,vis of gevogelte in een goed gesloten plastic zak.Laat het geheel een nachtje in de koeling staan en verwijder het plastic ca. 1 uur voor de bereiding.
  Groetjes,
  Wim

Geef een reactie