Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Is er sprake van Amerikaanse 'cuisine'?

Na een drieweekse vakantiereis door het Zuidwesten van de USA ben ik bijna van overtuigd dat er niet zoiets bestaat als Amerikaanse 'cuisine. Koud terug van een 3 weekse reis door het Zuid-Westen van de USA lees ik de Amerikaspecial van Smulweb. Gisterenavond hebben mijn man en ik echter geconstateerd dat je voor je culinaire genoegens daar niet naar toe moet (overigens wel voor het overweldigende natuurschoon!!). In vrijwel alle restaurants (zowel de goedkope als wat duurdere restaurants; d.i. tussen $60 en $75 per persoon) tref je zowat eendere menukaarten aan. De Ceasarsalad en de Saladbar komen me de neus uit. En de vele hamburgervarianten en fried chicken or schrimpmenu's eveneens.

Slechts vier maal hebben we een -kwalitatief!- goede maaltijd mogen meemaken. Eenmaal bij een mexicaans restaurant langs de kant van de weg ergens in Utah, eenmaal in een lunchrestaurant in Cambria (CA, langs de kust), eenmaal in een ontbijt- en lunchrestaurant in het centrum van St. George en eenmaal in een min of meer Frans restaurant langs Malibu-beach (de wijn daar was overigens niet te pruimen...).

Dat vind ik toch een mager resultaat van 3 weken vakantie. Hoewel niet onze gewoonte hebben we ervoor gekozen om toch maar de helft van de tijd zelf te koken.

Waarschijnlijk generaliseer ik wat, maar ik kan me bijna niet voorstellen dat een Nederlandse lekkerbek zijn hart in de USA kan ophalen...

Wat betreft de bediening in restaurants wil ik nog wel even kwijt, dat deze -zowel in de goedkope als de duurdere restaurants!- toch nog al eens te wensen overliet. Of wij zijn niet gewend aan de Amerikaanse cultuur wat dat aangaat. Tuurlijk, iedereen was even vriendelijk. Daar mankeerde het niet aan.

Maar wat een vreemde gewoonte om het voorgerecht en het hoofdgerecht tegelijkertijd uit te serveren? En het toestoppen van de rekening als je nog middenin je hoofdgerecht 'zit'? En drie keer vragen -als je tot je nek toe in het water, de Cola en de Icetea zit- of je nog meer drinken wilt? Het geirriteerd kijken als je -nadat ze de rekening te vroeg hebben uitgeschreven- of je nog iets kunt gebruiken: een dessert ofzo...

Het vervelendste vonden we dat we -in een duur restaurant!- werden vergeten en dat de ober dat met een lach notabene kwam vertellen en er direct maar bij vertelde dat we dat toch niet vervelend vonden, ofwel soms...

Die standaard 15% servicechart was maar in enkele gevallen verdiend. En een 'echte' tip hebben we dan ook maar zelden gegeven.Ook als je kijkt naar wat er te koop is in de diverse supermarkten en speciaalzaken wordt je teleurgesteld. Tomatenketchup en BBQ-sauce is er inderdaad te koop. Beide zaken in ongeveer 25 verschillende verpakkingseenheden en van 30 verschillende merken. Echter, naast deze twee sauzen tref je weinig anders aan. Net als in het Amerikaanse politieke stelsel bestaat het sauzenspectrum uit 2 soorten van dezelfde kleur...

Hoewel bovenstaand voorbeeld wel heel extreem is geldt voor heel erg veel producten dat de variatie met name zit in de hoeveelheid en het merk en veel minder is de breedte.

Wat verder opvalt is dat er nauwelijks een echte bakker die vers brood verkoopt te vinden is. Als er al Bakery op de gevel staat, dan is er in 90% van de gevallen alleen zoetighed te koop. En koffie.

We hebben welgeteld 1 warme bakker gevonden en dat was in de middle of nowhere vlak voor we een Bryce Canion Nationaal Park inreden. We hebben direct de kans waargenomen en het vriesvak van onze RV volgestopt met echt vers brood.Daar ik een verwoed verzamelaar ben van kookboeken ben ik er toch in geslaagd een leuk kookboek op de kop te tikken: 'Arizona Cook Book'.

Een boek met daarin typische recepten uit het Zuidwesten, geinspireerd op de Indiaanse, Mexicaanse, Western en Arizonakeuken.

Er staan leuke BBQ-recepten in, die ik zeker eens zal uitproberen. Misschien dat ik dan toch nog enthousiast wordt.Gelukkig hoeft Amerika het niet (alleen) te hebben van haar keuken (anders kwamen we toch ook niet meer in Groot-Brittanie, toch?). Amerika -en dan m.n. het Zuidwesten, want dat hebben we bezocht- is absoluut de moeite waard om te bezoeken. De mooiste natuur en natuurmonumenten tref je aan. De prachtigste zonsopkomsten en zonsondergangen maak je mee. Een hele ervaring en zeker voor herhaling vatbaar.

Home Recepten