Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Tapas !!!

Tapas en z'n tradidtie en enkele kleine recepten Al sinds de 18e eeuw worden in Spanje bij een drankje tapas geserveerd, in eerste instantie vooral omdat de mensen van de tapas dorst kregen en dus meer gingen drinken. Later ook omdat het gewoon een lekkere smaakmaker is bij een glas wijn, bier of sherry.

Tapas zijn kleine pittig gekruide hapjes van vis, vlees, groenten of mini-salades.

Het schoteltje met lekkers - de tapa - werd als een dekseltje op het glas gezet, zodat vliegen en stof geen kans kregen om in het drankje terecht te komen. 'Tapar' betekent afdekken.

In de loop der eeuwen groeiden de tapas uit tot een vast ritueel uit het dagelijks leven. Inmiddels zijn er ontelbaar veel soorten tapas en heeft elk restaurant zijn eigen specialiteiten. Op een glas sherry passen ze al lang niet meer. Ze worden op een schoteltje of een klein bordje geserveerd. Met stokbrood wordt de kruidige olie of saus opgedept.

Kant-en-klare hapjes zoals chorizo, olijven, radijsjes, gerookte amandelen en Spaanse rauwe ham zijn bij een tapas-buffet onmisbaar.

- El Moje is een salade van tomaten, eieren en tonijn.

- Voor Gambas al ajillo bakt u grote garnalen in olijfolie met knoflook en gedroogde rode peper.

- Tortilla is een Spaanse omelet van aardappelen, eieren, ui, rode peper en peterselie.

- Voor de gefrituurde vis worden inktvisringetjes, garnalen en ansjovisjes of sardientjes eerst door een tempurabeslag gehaald en daarna in hete olie gefrituurd.

Lekker met knoflookmayonaise of groene mayonaise van ansjovisfilets, peterselie, kappertjes en tijm.

- Costillas zijn geroosterde krabbetjes die inn een mengsel van olie, oregano, paprikapoeder, laurier en knoflook zijn gemarineerd.Knoflooktoast

Bestrijk sneetjes stokbrood met knoflookpuree en olijfolie en rooster ze op een ovenrooster bij 250?C goudbruin.

Knoflooktoast met makreelmayonaise

1 klein stokbrood

1 rijpe vleestomaat

3 teentjes knoflook

2 eetlepels olijfolie

150 gr gerookte makreel

1 dl mayonaise

zout, peper

2 geflambeerde rode paprika's (uit een pot)

een paar takjes platte peterselie

Snijd het stokbrood in sneetjes.

Halveer de tomaat en knijp de snijvlakken van de tomaathelften uit over beide zijden van het brood.

Pers 2 teentjes knoflook uit en verdeel ze over de tomaat.

Bak het brood in een koekenpan in de verhitte olie op hoog vuur aan beide zijden goudgeel en knapperig.

Pureer de makreel met de mayonaise en 1 teentje knoflook uit de pers tot een smeuig smeersel en breng het op smaak met zout en peper.

Snijd de paprika's in reepjes en verdeel ze samen met de vismayonaise over de broodjes.

Garneer met de peterselie.Tonijnsalade

Maak een salade van tonijn op olie, boterbonen, kappertjes, gehakte sjalot en pitloze zwarte olijven.

Maak een saus van olijfolie, knoflook, citroensap en peterselie.

Tomatensalade met tonijn (El Moje)

(4-6 personen)

2 eieren

2 grote tomaten in stukken

1 uitgelekt blikje tonijn in stukken (a 185 gr)

1 kleine rode ui in dunne ringen

10 gehalveerde zwarte olijven

3 eetlepels olijfolie

1 eetlepel witte wijnazijn

zout, peper

2 fijngesneden teentjes knoflook

1 eetlepel fijngesneden peterselie

Kook de eieren in ? 7 minuten hard en snijd ze in partjes.

Meng het ei, de tomaat, de tonijn, de ui en de olijven.

Roer een dressing van de olie, de azijn, zout, peper, de knoflook en de peterselie en schenk dit over de tomatensalade.

Paprikasalade I (Ensalada de pimientos)

(4-6 personen)

3 rode en 3 gele paprika's

1 ui in dunne ringen

1 ontvelde vleestomaat in blokjes

3 eetlepels olijfolie

1 eetlepel rode wijnazijn

zout, peper

2 eetlepels fijngesneden basilicum

Verwarm de oven voor op 2000?C.

Rooster de paprika's ? 35 minuten in de hete oven tot het vel zwart is geblakerd.

Laat de paprika's in een plasticzak 5 minuten uitdampen en ontvel ze daarna.

Snijd de paprika's in brede repen en meng ze met de ui en de tomaatblokjes.

Meng de olie, de azijn, zout en peper en schenk dit over de paprikasalade.

Bestrooi de salade met het basilicum.Koude omelet

Maak een mengsel van 2 gare aardappelen in plakjes, gehakte ui, 1/2 paprika en een geklopt mengsel van 8 eieren, zout, peper en peterselie.

Bak er een omelet van en laat die onder de grill bruinen.

Tortilla met aardappel en ui

(? 16 puntjes)

Bestrooi 3 grote aardappelen en 2 uien in ringen met zout en bak ze ? 5 minuten in een koekenpan in 4 eetlepels olijfolie.

Bak ze daarna, onder af en toe omscheppen, afgedekt nog ? 15 minuten op zacht vuur.

Giet de olie en het vocht af.

Klop 5 eieren los en schenk ze over het aardappelmengsel.

Bak ze ? 10 minuten op zacht vuur tot het ei is gestold.

Keer de tortilla met behulp van een bord en bak de andere kant nog ? 1 minuut.

Serveer warm of koud.

Plato de jamon Serrano (hamschotel)

Snijd Serranoham in plakken en serveer die met olijven en tomaten op een schotel.

Stokbrood met Serranoham

Bestrijk sneetjes stokbrood met knoflookpuree en olijfolie en rooster ze in de grillpan of op de barbecue goudbruin.

Leg er plakjes Serranoham op.

Mosselen met een Spaanse pikante saus

1 kg panklare mosselen

3 eetlepels azijn

1 middelgrote gesnipperde ui

enkele takjes peterselie

enkele takjes bladselderij

zout

4 eetlepels mayonaise of slasaus

2 eetlepels goudgele mosterd

1 eetlepel sherry

1 eetlepel citroensap

4 eetlepels zoetzure paprikarepen uit een potje

cayennepeper

sojasaus

worcestershiresaus

Breng in een wijde pan een laagje water met de azijn, de ui, de peterselie, de selderij en 1/2 eetlepel zout aan de kook.

Doe de mosselen in de pan en laat het water in de gesloten pan zo hard mogelijk koken tot alle schelpen open zijn.

Zet een vergiet op een kom en laat de mosselen daarin uitlekken.

Zeef het kooknat door een fijnmazig zeefje.

Roer de mayonaise, de mosterd, de sherry en het citroensap door elkaar en voeg zoveel van het mosselkooknat toe tot de saus dik vloeibaar is.

Laat de repen paprika in een zeef uitlekken.

Neem de mosselen uit de schelpen.

Schep de paprika met de enigszins afgekoelde mosselen door de saus en voeg naar smaak cayennepeper, sojasaus en/of worcestershiresaus toe.

Garneer het gerecht met een paar mosselschelpen en dien het op met geroosterd brood.

Gevulde knoflookchampignons

12 middelgrote champignons

citroensap

30 gr boter

4 geperste tenen knoflook

1 eetlepel cognac

4 eetlepels oud broodkruim

3 eetlepels fijngeknipte peterselie

zout, versgemalen peper

Verwarm de oven voor op 200?C.

Veeg de champignons schoon, breek de steeltjes eraf en hak ze fijn.

Besprenkel de champignons met citroensap.

Bak de knoflook heel kort in 15 gr boter (laat ze niet kleuren), voeg de gehakte stelen toe en bak ze kort mee.

Roer er van het vuur af de cognac, het broodkruim en de peterselie door en breng op smaak met zout en peper.

Zet de champignons in ovenschaaltjes en vul ze hoog op.

Verdeel de rest van de boter er in vlokjes over en bak de champignons in ? 12 minuten goudbruin.

Ook lekker met oesterzwammen.

Champignons met knoflook

(16 stuks)

Verwarm de oven voor op 200?C.

Verpak 15 teentjes knoflook in plakjes met 2 eetlepels olijfolie, 25 gr boter, 2 theelepels tijm, zout en peper in aluminiumfolie en bak ze ? 20 minuten zachtjes in de oven.

Leg 16 grote champignons zonder steel in een ovenschaal en verdeel er de knoflook met het vrijgekomen vocht, 2 theelepels fijngesneden rozemarijn, 3 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel citroensap over.

Bak de champignons ? 25 minuten in de oven.

Gemarineerde champignons in balsamico en tijm

250 gr champignons

2 teentjes knoflook

12 zwarte olijven zonder pit

3 eetlepels balsamicoazijn

2 eetlepels olijfolie

4 takjes tijm

zout, versgemalen peper

Snijd de champignons en de olijven in plakjes.

Pel de knoflook en hak ze fijn.

Haal de tijmblaadjes van de takjes.

Kook de champignons 2 minuten in ruim water.

Laat ze uitlekken en meng ze in een lage schaal met de knoflook en de olijven.

Meng de balsamicoazijn, de olijfolie, de tijmblaadjes en zout en peper in een kom door elkaar en schep dit door de champignons.

Zet de champignons ? 6 uur in de koelkast en schep ze af te toe om.

Chorizo-tapas

125 gr chorizo in plakjes

1 grote ui

peterselie

tijm

1/2 theelepel paprikapoeder

1/2 theelepel suiker

olijfolie

Pel de ui, snijd hem in dunne ringen en fruit die in wat olijfolie goudbruin.

Voeg de overige ingredienten toe en laat 2 minuten zachtjes pruttelen.

Verdeel het mengsel over de plakjes chorizo.

Vouw de plakjes dubbel en steek ze met een cocktailprikker vast.

Kaas-tapas

150 gr parrano 45 (Uniekaas)

4 zongedroogde tomaten (pot a 190 gr, Royal Mail)

1 teentje knoflook

2 eetlepel olijfolie

1 takje tijm

2 theelepel citroensap

zout, peper

Snijd de Parrano in blokjes en de tomaten in stukjes.

Pel de knoflook en pers hem boven de olijfolie uit.

Pluk de blaadjes tijm van het takje.

Meng de kaas met de tomaat, de knoflookolie, de tijm en het citroensap en breng op smaak met zout en peper.

Serveer in kleine schaaltjes, op een blaadje sla...

Spaanse aardappelomelet (Tortilla a la Espa?ola)

(4-6 personen)

6 eetlepels olijfolie

2 grote aardappelen in plakjes van 3 mm

1 ui, in dunne ringen

zout

1 kleine verkruimelde gedroogde rode peper

6 eieren

2 eetlepels fijngesneden peterselie

Verhit de olie in een koekenpan van ? 18 cm doorsnee.

Leg de aardappelen en de ui in laagjes in de pan en bestrooi elk laagje met zout en met wat rode peper.

Dek de pan af en bak het aardappelmengsel ? 20 minuten op zacht vuur.

Giet daarna het grootste deel van de olie af.

Klop de eieren los, voeg zout en de peterselie toe en schenk het eimengsel over de aardappelen.

Laat de eieren op zacht vuur in ? 10 minuten stollen.

Keer de omelet met behulp van een grote deksel en bak de onderkant nog ? 5 minuten.

Serveer de omelet in kleine puntjes gesneden.

Aardappelen in knoflookmayonaise (Patatas aioli)

(4-6 personen)

500 gr aardappelen

3 dl kippenbouillon

150 gr mayonaise

1/2-1 eetlepel citroensap

3 geperste teentjes knoflook

2 eetlepels fijngesneden peterselie

zout, peper

Kook de aardappelen in ? 25 minuten in de bouillon gaar.

Giet ze af en snijd ze in plakjes van 1-1 1/2 cm.

Meng de mayonaise, het citroensap, de knoflook, de peterselie, zout en peper en schep de aardappelen er voorzichtig door.

Laat de aardappelen hierin ? 1 uur staan om op kamertemperatuur te komen.

Aubergine-tapas

4 kleine aubergines

350 gr lamsgehakt

1 ei

1 gesnipperde ui

3 teentjes knoflook

1 eetlepel gehakte peterselie

zout, peper

1/4 theelepel kaneel

125 gr geraspte Manchego-kaas

1,25 dl olijfolie

spoel de aubergines af, snijd ze in de lengte doormidden en hol ze uit.

Meng het gehakt met de ui, knoflook, kaneel, peterselie en zout en peper.

Vul de aubergines met dit mengsel en bestrooi ze met de kaas.

Verhit de olijfolie in een ovenschaal, leg de aubergines erin en zet de schaal, afgedekt met aluminiumfolie, in de op 200?C voorverwarmde oven.

Bak de aubergines 40 minuten.

Verwijder na 30 minuten het aluminiumfolie.

Artisjokbodems met tapenade

1 blik artisjokbodems (400 gr)

1 teen knoflook

75 gr zwarte olijven zonder pit

1 1/2 ansjovisfilet

1 eetlepel kappertjes

1 theelepel tijm

1 eetlepel olijfolie

Laat de artisjokbodems uitlekken.

Maal de olijven, knoflook, ansjovisfilets, kappertjes, tijm en olie in de keukenmachine tot een grof mengsel en verdeel dit over de artisjokbodems.

Smakelijk eten!!!!

Bron: Ellis Garstenveld en Astrid Veltman

Home Recepten Kookboeken