Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Italie

Een heleboel dingen over italiaans eten en de italiaanse wijnen.

Bron: de PastaSite. Veel restaurants in Italie hebben weliswaar een menukaart, maar de gasten kijken er lang niet altijd op. Niemand weet precies waarom de moeite wordt genomen ze te laten drukken.

De dagkaart, d.w.z. de mondelinge aanbeveling van de ober, kok of eigenaar zijn zeer betrouwbare informatiebronnen voor het samenstellen van een menu.

De verse gerechten van de dag worden vaak op een lei genoteerd. Kan je hier niet uit wijs worden dan is er niets aan de hand, want een uitvoerige discussie met het personeel in een restaurant is een belangrijk ritueel.

Regelmatig komt de kelner gewoon aan tafel om op te noemen wat er aangeboden wordt. Vaak ook geeft de kok raad of vraagt wat de gast zou willen eten.

Omdat de afzonderlijke gebieden in Italie strak aan hun tradities en gewoonten vasthouden, worden de gerechten eerst verklaard wanner de gast van buiten de regio komt. Wil je toch vanaf de menukaart bestellen dan volgt hieronder een uitleg van de begrippen op de kaart.

Antipasti - voorgerechten

Italiaanse voorgerechten zijn in de regel koud geserveerde specialiteiten uit de regio.

Ze moeten het hoofdgerecht inleiden en het gehemelte op de komende gangen voorbereiden. (b.v. ham- en worstspecialiteiten, gevulde paddestoelen of grote olijven)

Primi piatti - Gerechten voor de eerste gang

De primo is bijna altijd een pasta-, rijst- of gnocchigerecht. Hij dient ervoor de ergste honger weg te nemen en rust voor het hoofdgerecht te verschaffen.

Vind je een bord spaghetti teveel dan kan je ook een halve portie bestellen.

Secondi di pesce - hoofdgerechten met vis

Bij de hoofdgerechten heeft de gast de keuze tussen vlees en vis, daarom worden beide afzonderlijk genoemd. Vaak biedt de kelner aan wat die dag vers is ingekocht. Als de vis als tussengerecht voor een vleesgerecht gegeten wordt, zal de kok vanzelfsprekend de portie verkleinen. Bestel bij een secondi piatti altijd een contorni, anders ligt er op je bord alleen een stuk vis of vlees.

Secondi di carne - hoofdgerecht met vlees

Italiaanse menukaarten zijn, zoals al eerder gezegd, zelden bindend. Wanneer er iets gewenst wordt dat niet, of anders op de kaart staat, kan de kelner daarnaar gevraagd worden. Meestal wordt aan de wens van de gast tegemoetgekomen. Vlees kan als afzonderlijk hoofdgerecht, of als hoofdgerecht na een visgerecht geserveerd worden.

Contorni - Bijgerechten

In Italie staan er geen complete maaltijden op de kaart: vis of vlees wordt zonder bijgerechten geserveerd, als je b.v. groenten bij je vlees of vis wilt, moet je dit afzonderlijk bestellen. Bijgerechten zijn b.v. gesmoorde groenten of in het noorden polenta.

Dolci - Zoete nagerechten

De afsluiting van een maaltijd kan een zoet dessert, vaak ook fruit van het seizoen (frutti varia di stagione) of een vruchtensalade (macedonia di frutta) zijn.

Formaggi - Kaas

Kaas als afsluiting van de maaltijd is eveneens een geliefde optie. De keus (selezione di formaggi) bestaat meestal uit producten van de regio,soms zijn het zelfs specialiteiten die niet in de winkel te vinden zijn.

Vini - Wijn

In veel Italiaanse restaurants zijn de huiswijnen absoluut aan te bevelen, vaak gaat het om goede regionale producten die vaak beter smaken dan de evt. aangeboden wijn in flessen

Bibite - Verfrissende drankjes

Alle menukaarten hebben een keus in mineraalwater en andere, internationaal bekende verfrissende dranken. Bij de bestelling van water zal de kelner vragen "naturale o gassata" en hij bedoelt hiermee gewoon of koolzuurhoudend bronwater.

Bereidingsmanieren

* al forno = in de oven gebakken

* alla cassalinga = op de wijze van het huis

* alla griglia = gegrild

* all'uovo = met ei

* al pomodore = met tomaat

* arrabbiato = pittig, met paprika

* arrosto = gebraden

* bollito = gekookt

* brasato = gesmoord

* con aglio = met knoflook

* con cipolla = met ui

* con latte = met melk

* con limone = met citroen

* con olio = met olie

* con panna = met room

* cotto = gekookt

* crudo = rauw

* fritto = gefrituurd

* grattinato = gegratineerd

* in agro = ingelegd in zuur

* in agro-dolce = ingelegd in zoetzuur

* in brodo = in een bouillon

* in marinata = gemarineerd

* in padella = uit de pan

* in umido = in saus gesmoord of gestoofd

* magro= mager

* ripieno = gevuld

* sott'aceto = in azijn ingelegd

* sott'olio = in olie ingelegdHet is een heel groot verschil of je gedroogde pasta eet of verse pasta en daarom geven wij jullie het recept om zelf pasta te maken. Dit recept hebben wij gekregen en gemaakt tijdens onze Italiaanse kookles.

Eenmaal verse pasta gegeten, dan lust je 'die andere' niet meer.

Pasta al 'Uovo (met ei)120 gr. bloem, 1 groot ei, 1 theelepel olie, 1/4 theelepel zout, een klein beetje water.

Zeef de bloem op het werkblad en maak er een 'vulkaan' van met een krater in het midden. Breek het ei en voeg het snufje zout en de olie toe.

Meng het ei met de handen door de bloem tot het een grove massa is. Was de handen en maak het werkblad schoon voor dat het kneden begint.

Bestrooi het werkblad licht met bloem en kneed met de onderkant van de hand, ongeveer tien minuten, tot het deeg droog lijkt.

Wikkel het deeg in een vochtige doek en laat het minstens een half uur rusten. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven blad, eerst in de ene richting en later in de andere, tot het vliesdun is.

Betrooi licht met bloem in laat het weer rusten zodat de pasta wat kan drogen.

Het is dan klaar om in de vereiste vorm te worden gesneden. Laat het dan nog 10 minuten liggen voordat het wordt gekookt.

Pasta is goed te bewaren, maar laat hem dan volledig drogen op een schone theedoek en verpak hem in een luchtdichte trommel of plastic zak. Het is handig om lange slierten op te winden als nestjes als het deeg nog soepel is. De pasta kan twee of drie dagen in de koelkast worden bewaard worden en enkele maanden in de vriezer.

Pasta verde (met spinazie)

Pasta verde is door spinazie groen gekleurd. Voeg met de eieren een klein beetje (? 25 gram) gekookte, goed uitgedrukte, fijn gehakte spinazie toe.Pasta is er in twee soorten.

De meest bekende soort is pasta gemaakt van water en bloem van harde tarwe.

Tot deze categorie behoren de meeste voorverpakte pastasoorten zoals spaghetti en macaroni.

De andere soort wordt gemaakt van bloem van zachte tarwe en eieren, de zogenaamde eierpasta's.

Deze eierpasta's zijn bij Italiaanse specialiteitenwinkels en bij diverse supermarkten te koop. Deze eierpasta's hebben meestal een kortere kooktijd.

En dan is er natuurlijk de verse (zelfgemaakte) pasta, ook een eierpasta. Verse pasta heeft maar een heel korte kooktijd, vaak nog minder dan 1 minuut.

Klik hier om te lezen hoe je pasta het best kunt koken of zelf kunt maken.

De meest bekende soorten:

Anelini = ringetjes pasta

Canneloni = grote deegpijpen

Conchiglie = gladde schelpen

Cochigliete = kleine schelpen

Capeli d'Angelo = engelenhaar

Farfalle = vlindermacaroni

Fusilli = spiraalmacaroni

Fettuchine = lintmacaroni

Macaroni = half ronde buisjes-elleboogjes

Pappardelle = hele brede tagliatelle (zie foto hierboven)

Penne rigata = pijpmacaroni

Spaghetti = een lange pastasoort

Tagliatelle = lintmacaroni

Ziti = lange gebogen macaroni

Riatoni = dikke pijpmacaroni

Rotini = gedraaide pasta

Tortelini = gevulde deegringetjesLa bella Italia! Italie doet zijn naam eer aan, dat is een ding dat zeker is.

De enorme culturele rijkdom van het land, de schitterende natuur en de uitstekende keuken maken dat velen hier ieder jaar terugkeren.

De grote Italiaanse "laars" in het zuiden van Europa wordt in het Noorden beschermd door de Alpen en in het midden en zuiden omgeven door de Adriatische en Middellandse zee. Een unieke ligging die heeft bijgedragen aan de rijke cultuur van het land!

Na de Romeinse tijd waren de 13e tot en met 15e eeuw een periode van grote bloei op het gebied van de kunsten. Michelangelo en Leonardo da Vinci zijn klinkende namen uit die tijd. Wie nu in Italie komt kijkt zijn ogen uit aan de schitterende beelden, schilderijen en fresco?s.

Maar ook tijdens een wandeling door de stad, door Rome, Florence, Verona of Pisa, wordt men overweldigd door de prachtige bouwwerken.

Elk gewest in Italie heeft zijn eigen wijn. Wijn is dan ook, na water, het meest gedronken en goedkoopste drankje.

Frisdranken worden vaak in blikjes verkocht en bier in flesjes. Tapbier heet: 'birra alla spina'. Wanneer u koffie, 'caffe', bestelt krijgt u een espresso. Een koffie met gestoomde melk is een cappuccino en een gewone koffie staat bekend als een 'caffe lungo' of 'caffe americano'. Bij een caffe corretto krijgt u er een scheutje liqueur.

De prijzen van maaltijden zijn sterk afhankelijk van het seizoen en van de streek of plaats.

In het algemeen kan gesteld worden dat men voor weinig geld een goede lunch dan wel diner kan gebruiken. Wanneer de maaltijd aan een gedekte tafel met servetten en brood gebruikt wordt staat op de rekening als eerste de prijs hiervoor onder de naam: 'coperto'.

Aan de hand van het copertobedrag kan men het prijsniveau van het restaurant zien.

Eten en drinken

Italie is het land van de pasta?s, cappuccini, gelati en overheerlijke wijnen en likeurtjes. Barretjes en restaurantjes zijn er in overvloed. Er worden vaak twee tarieven gehanteerd. Staande aan de bar drinken is het voordeligste, aan tafel of buiten op het terras wordt het hoogste tarief berekend. Restaurants serveren uitsluitend volledige maaltijden. Voor kleine hapjes en broodjes gaat men meestal naar een barretje.

Een Italiaan is niet gewend te ontbijten. Het ontbijt bestaat meestal uit een cappuccino met een brioche of koekjes. Zeker in de kleinere familiehotels zal het ontbijt bestaan uit koffie of thee met een zoet broodje of een broodje met jam en boter.

Toscane

Het lieflijke Toscaanse landschap is een prachtige uitvalsbasis om verschillende steden in Noord en Midden Italie te bezoeken: Florence, Sienna, Venetie, Ravenna... Maar hoe zuidelijker men komt, hoe meer de Italiaanse passie voelbaar wordt. Italianen zijn uitbundig, gesprekken worden met de nodige armgebaren begeleid en met behoorlijk volume gevoerd.

De rijkdom van Italie vindt u ook terug in de fantastische gerechten, die veelal gepaard gaan met een goed glas wijn. Een lange avond buiten tafelen, een aangenaam temperatuurtje... Italie leent zich helemaal voor een heerlijke vakantie. Elk gewest in Italie heeft zijn eigen wijn. Wijn is dan ook, na water, het meest gedronken en goedkoopste drankje. Frisdranken worden vaak in blikjes verkocht en bier in flesjes.

Tapbier heet: 'birra alla spina'. Wanneer u koffie, 'caffe', bestelt krijgt u een espresso. Een koffie met gestoomde melk is een cappuccino en een gewone koffie staat bekend als een 'caffe lungo' of 'caffe americano'. Bij een caffe corretto krijgt u er een scheutje liqueur. Hier vind je de beschrijving van een flink aantal ingredienten.

Aceto basalmico= donkerbruine azijn (basalmico azijn)

Basilicum =Basilisum (basilico) is een niet weg te denken kruid in de Middellandse-Zeekeuken. Zodra we het aanraken of zijn blaadjes afstropen, verspreidt het zijn karakteristieke geur. Basilicum hoort in een salade, in tomatensaus en bij de typisch Toscaanse bruschetta, knapperig geroosterde sneetje brood.

Bernage =De bloemen van bernage (borragine of borrana, zoals de Toscanen zeggen) verfijnen salades. De bladeren kunnen net als spinazie bereid of gebakken worden.

Borlotti =gedroogde bonen die wij kennen onder de naam kidneybeans

Cannellini =kleine witte gedroogde bonen

Dragon = Kip en vis smaken met dragon (estragone, serpentaria) zeer goed. Het kruid wordt graag gebruikt om azijn te aromatiseren. De blaadjes kunnen echter ook in beslag gedoopt en in olie gefrituurd worden. Volgens de legende werd dragon rond 744 voor het eerst door de Fransen in St. Antimo bij Montalcino gekweekt.

Fave Secche= gedroogde tuinbonen

Flageolets =Dit is een lichtgroene platte boon. Ze zijn gedroogd en in blik verkrijgbaar.

Funghi =gedroogde paddestoelen. Deze worden vaak gebruik in sauzen en soepen en omeletten omdat hun smaak sterk is. Gedroogde paddestoelen moeten eerst ongeveer 20 min. weken voordat ze gebruikt worden.

Voeg ze pas op het laatst toe, want anders verliezen ze hun smaak.

Garbanzos =Kikkererwten

Italiaans kruidenmengsel= tijm, oregano (marjolein) basilicum, bonenkruid, rozemarijn en dragon

Kappertjes =dit zijn de bloemknoppen van de kappertjesstruik. Deze groeit tussen de stenen van bijv. muren. Ze worden ingemaakt in azijn en hebben een zurig/zoute smaak.

Mascarpone =een zachte verse roomkaas met een frisse iets zoetige smaak

Mozzarella= een vers kaasje van koemelk met een zacht-zure smaak, smelt heel gemakkelijk

Bocconcini =een verse kleine bolletjes kaas van koemelk met een zacht-zure smaak, smelt heel gemakkelijk

Provolone =Deze kaas behoort in de categorie mozzarella, maar is een stukje ouder, dus een hardere kaas.

Munt =In Toscane wordt vooral de kleinbladige perpermuntsoort 'menta nepetella' gebruikt. De blaadjes van deze lipbloemige worden toegevoegd aan paddestoelen en smakelijke stoofgerechten. Het krachtige kruid mag ook in veel salades, groentegerechten en diverse kruidenlikeuren niet ontbreken.

Olijfolie =Olio extra vergine di oliva, olie die is verkregen door mechanische (in plaats van chemische) persing der olijven en die een zuurpercentage van niet meer dan 1% mag hebben. Olio sopraffino vergine di oliva, olie die verkregen is op de hiervoor beschreven manier, die een zuurpercentage mag hebben tussen 1,1 en 1,5%. Olio fino vergine di oliva, olie die verkregen is op de hiervoor beschreven manier, die een zuurpercentage mag hebben van niet meer dan 3% Olio vergine di oliva, olie die verkregen is op de hiervoor beschreven manier, die een zuurpercentage mag hebben tussen 3 en 4%.

Olijven =groene en zwarte komen van dezelfde boom. De groene is onrijp, de zwarte is rijp. Ze worden ingemaakt in een mengsel van water, azijn en zout

Oregano =zacht maar duidelijk aanwezig kruid. Als je oregano ruikt, dan ruik je de Italiaanse keuken. In plaats van 1 takje verse oregano, kunt je een halve theelepel gedroogde gebruiken.

Parmigiano reggiano =is de officiele naam voor de bekende Parmezaanze kaas. Het is een pittige harde kaas die, wanneer je hem aansnijdt, in brokken uiteenvalt. Omdat de kaas zo bros is, kan hij gemakkelijk worden geraspt.

Knoflook= Een sterke smaakmaker voor alle kruidige warme en koude gerechten. Wrijf een slakom in met een teentje knoflook om salades op subtiele wijze op smaak te brengen. Voeg een of twee teentjes aan dressings of marinades toe en maak knoflookazijn of -olijfolie. Pureer knoflook door boter en laat het mengsel in stokbrood smelten of gebruik de knoflookboter bij gegrild vlees of gegrilde vis. Maak inkepingen in vlees en steek hier plakjes knoflook in voordat u het vlees roostert. U kunt knoflook zelfs bakken als groente. Het blad van knoflook heeft een lichtere smaak.

Pastameel= Wintertarwe van de hardste tarwesoort.

Pecorino =een compaxte lichtgele schapennkaas

Peperoni =paprika

Peterselie= Iemand die geen feestje of gebeurternissen overslaat, wordt in Italie 'come il prezzemolo' genoemd, 'net peterselie', want peterselie wordt ook overal in gebruikt. Het universele kruid is niet alleen in Toscane geliefd. Peterselie past goed bij vis, salade, groente en paddestoelen, maar brengt ook soep op smaak.

Pijnboompitten =Dit zijn zaden van de pijnappelboom. Je kunt ze roosteren en met of zonder zout eten. Lekker in salades, sauzen en soepen. De pitten worden ook op taart meegebakken.

Pomodori =Tomaten. Er zijn tomaten in talloze soorten. Geen van 'onze' tomaten kan worden vergeleken met de Italiaanse geurige vruchten. De vleestomaat komt er het dichst bij. Een goed alternatief is tomaat uit blik.

Prosciutto di Parma =rauwe gekookte ham met een zout, zacht en zoete smaak.

Prosciutto di San Daniele= minder zoet en wat lichter van kleur

Ricotta =wordt gemaakt van de wei van schapen- of koemelk. Het is een zachte, witte, kruimelige verse kaas met een neutrale smaak.

Rozemarijn= De lipbloemige rozemarijn (rosemarino of ramerino) groeit in Italie in het wild. De spitse blaadjes van het kruid passen goed bij gebraad en vis, maar ook bij veel zoete gerechten, zoals castagnaccio, de lekkere kastanjetaart uit de Maremma.

Salamellae =Worst met een karakteristieke hoefijzervorm, gemaakt van een mengsel mager varkensvlees, die men ook na een zeer korte rijpingstijd kan eten.

Salie =ook een echt Italiaans kruid, dat in veel vleesgerechten wordt gebruikt. Het heeft een zacht-bittere smaakt. Het overheerst zeer snel, dus zuinig gebruiken.

Gebakken salieblaadjes smaken eveneens goed.

Tijm =Tijm (timo) is een kruid voor vleesgerechten en past goed bij varken, lam en wild. Hij groeit bijna overal en kan zonder veel moeite verzameld worden. Tijm brengt ook sauzen op smaak en wordt vaak in kruidenlikeuren verwerkt.

Venkel= Venkel (finocchio) groeit in het zuiden van Italie langs de kant van de weg. In de keuken kunnen naast de knollen de stengel, bladeren en zaden worden gebruikt. Venkel brengt de Toscaanse finocchiona op smaakt.

Zenzero =gemberWitte wijnen:

2001 Ficaia IGT Vino bianco da Toscana

Producent: Ucceliera

Regio: Toscana

De druiven voor deze "Ficaia" worden geselecteerd uit de wijngaard met dezelfde naam. De wijn is samengesteld uit 25% Sauvignon Blanc, 25% Pinot Bianco, 24% Semillon en 25% Chardonnay. Door deze combinatie van druivensoorten is het een frisse wijn met mooie zuren, die prima bij pastagerechten past met vis.

2002 Lugana DOC ca? del Lago (Nieuw)

Producent: Villabella

Regio: veneto

Mooie strogele wijn met een bouquet van abrikozen en perzik. Frisse wijn met een mooie afdronk.

De Lugana bestaat uit 100% Trebbiano di Lugana. De wijngaarden liggen rondom de plaats Sirmione, dat werkelijk een bezoek waard is! Past bij pastagerechten met zalm, garnalen.

2002 Pinot Grigio IGT ?Vigna di Pesina?

Producent: Villabella

Regio: Veneto

Strogele droge wijn met een kruidige smaak. Fris en harmonisch. De Pinot Grigio delle Venezie bestaat voor 95% uit de druif Pinot Grigio en voor 5% uit Pinot Bianco. De wijngaarden liggen rondom het plaatsje Pesina di Caprino in de provincie Verona.

Vanaf midden september worden de druiven geoogst en na het kneuzen en persen van de druiven volgt een gecontroleerde fermentatie, die op 18-20 graden wordt gehouden. De wijn wordt voor 8 maanden opgeslagen in roestvrijstalen tanks en vervolgens gebotteld.

2002 Orvieto Classico DOC "Alta Rupe"

Producent: Fratelli Nistri

Regio: Umbria

Niet al te droge witte wijn. 2 jaar houdbaar.

De Orvieto is een van de oudste wijnen van Italie. Al in de tijd van de Etrusken bestond de wijn, en werd er handel gedreven met Noord-Europese landen. De wijngaarden, waar de stokken worden verbouwd, hebben een tufsteenbodem. In de geur van de wijn is daarom iets van vuursteen te herkennen. Kenmerkend voor de wijn is ook het bittertje in de afdronk. Makkelijke bloemige witte wijn voor niet al te kruidige pastagerechten.

2002 Vernaccia di S. Gimignano DOCG Il regginino

Producent: Fratelli Nistri

Regio: Toscana

Kruidige frisse wijn voor een heerlijk dagelijks glaasje. Kenmerken bitterje van de Vernaccia is aanwezig.

Het "Manhattan" van Toscane.

Zo wordt San Gimignano genoemd. 13 Vierkante torens vormen de sky-line van San Gimignano. De torens zijn gebouwd door rijke families, die allen om de macht streden en hoe hoger de toren, hoe meer aanzien. Op de lager gelegen wijngaarden worden de Vernaccia druiven verbouwd. Het is de eerste wijn die op 3 maart 1963 een DOC status kreeg.

De wijn is te combineren met een groot aantal pastagerechten b.v. pesto, gorgonzola.

Rode wijnen:

2000 Bardolino Classico DOC Vigna Morlongo

Producent: Villabella

Regio: Veneto

Mooie zachte fruitige wijn, die ook licht gekoeld gedronken kan worden.

De wijn komt uit het oorspronkelijke aanplantingsgebied van de Bardolino, vandaar de naam Classico. De wijngaarden (15 ha.) liggen rondom de plaats Cavaion Veronese. De gebruikte druivensoorten zijn: 50% Corvina, 35% Rondinella; 10% Molinara; 5% Barbera.

De wijn is 3 jaar houdbaar en wordt geserveerd op een temperatuur van 15-17 oC.

1999 Valpolicella Classico Superiore DOC Ripasso (Nieuw)

Producent: Villabella

Regio: Veneto

Mooie zachte krachtige wijn die prima bij wildgerechten past.

Er zijn verschillende typen Valpolicella: Amarone della Valpolicella is de grootste van de rode wijnen uit Veneto, Recioto della Valpolicella is een zoetere variant. De Ripasso is een wijn volgens de traditionele vinificatiemethode.

De wijn ondergaat een tweede gisting op de droesem van de Amarone om de wijn sterker te maken. Sommige producenten voegen gedroogde druiven aan de wijn toe om betere resultaten te krijgen. Bij producent Villabella duurt de 2e gisting 2 maanden lang, samen met de schillen van de druiven voor de Amarone.

2002 Dolcetto di Dogliani DOC

Producent: Romana, Carlo

Regio: Piemonte

Mooie soepele dieppaarse fruitige wijn om dagelijks te drinken. Carlo Romana is producent in Dogliani, Piemonte. Het Dolcetto gebied bij uitstek. "De mooiste, fruitigste Dolcetto's komen uit Dogliani"; zoals hij zelf zegt. Een Dolcetto druif is vrij klein, dieppaars en zo te eten. In tegenstelling tot de naam 'dolce" is de wijn niet zoet, maar droog.

Prima te combineren met pastagerechten met vleessaus, of een pizza.

2001 Cabernet Merlot Cuvee IGT

Producent: Banear

Regio: Friuli

Zachte kruidige soepele wijn van de Cabernet Sauvignon en de Merlot druif uit Friuli. Makkelijke kruidige wijn voor een "doordeweeks" glaasje.

De wijngaarden van Banear bevinden zich langs de rivier Tagliamento, waar de grond veel kiezels bevat. De cooperatie Banear heeft 9 leden die elk ongeveer 10 hectare wijngaarden bezitten, maar niet de beschikking hebben over een eigen kelder. De Cabernet Merlot Cuvee de eenvoudigste wijn van Banear. De Cabernet Sauvignon druif geeft een kruidige smaak aan de wijn, terwijl de Merlot druif de wijn een zacht karakter geeft.

2000 Sangiovese di Romagna Superiore Riserva "Le Grillaie"

Producent: Celli Vini

Regio: Emilia-Romagna

Zachte kruidige wijn van de Sangiovese druif uit Emilia-Romagna. "Le Grillaie", wat krekels betekent, is een Riserva Superiore; Een wijn met een 1 jaar langere lagering en een hoger alcoholpercentage.

Van het totale aantal hectare heeft Celli 6,2 hectare wijngaarden voor de Sangiovese druif.

De wijngaarden liggen op het westen en zuidwesten. De opbrengst per hectare bedraagt 48 hltr. per hectare. Begin januari wordt 80% van de wijn overgeheveld in grote houten kuipen en 20% in barriques van 225 ltr. Daar verblijft de wijn voor 12 maanden om te ouderen.

Mooi wijn die 6-8 jaar houdbaar is.

2001 Chianti DOCG "Fauglia"

Producent: Uccelliera

Regio: Toscana

Diep robijnrode zachte wijn met fruitige tonen van bessen. Prima prijs/kwaliteit verhouding.

Op de kalkrijke en zanderige grond van de wijngaarden van Uccelliera, groeien de druiven Sangiovese, Canaiolo, Malvasia en Cabernet Sauvignon. Al deze druiven mogen gebuikt worden voor de Chianti "Fauglia". Een Chianti die, doordat de wijngaarden dicht bij zee liggen, een heel ander karakter heeft dan b.v. een Chianti Classico. De wijn wordt 3 maanden gelagerd in "botte" van 500 ltr.Frans eikenhout.

1997 Chianti Classico DOCG Riserva

Producent: Tenuta Vignole

Regio: Toscana

Robijnrode wijn met een intens bouquet van bosvruchten en vanille tonen. Volle kruidige wijn uit een zeer goed wijnjaar voor Toscane.

Chianti is een DOCG sinds 1984, daarvoor DOC sinds 1967.

Chianti is de overkoepelende denominatie van 7 subzones: Classico, Colle Aretini, Colle Fiorentini, Colle Senesi, Colline Pisane, Montalbano en Rufina.

De wijngaarden liggen tot 550 meter hoogte in 5 provincies van Toscane. De samenstelling van de wijn qua druivensoorten: Sangiovese (75-90%), Canaiolo Nero (5-10%), Trebbiano Toscano/Malvasia (5-10%). Minimaal alcoholgehalte 11,5 %, lagering 6 maanden. Riserva heeft een grotere potentie om op te leggen, omdat alleen de topjaren een langere lagering hebben en pas een jaar later op de markt komen dan de normale jaargang. 1997 is een topjaar in Toscana.

Dessertwijn:

2002 Moscato d'Asti DOCG La Morandina

Producent: La Morandina

Regio: Piemonte

La Morandina is een wijnbedrijf in Castiglione Tinella. Het gebied voor de productei van Moscato d'Asti! Zo'n 200 Hltr. per jaar produceert het familiebedrijf. Een uniek productieproces is erop gericht om de aroma's van de muskaatdruif te bewaren:

Nadat het sap van de gekneusde druiven is gefilterd en gecentrifugeerd, wordt het tot 0? C gekoeld, zodat het niet verder kan gisten.

Als de producent besluit de most te gebruiken, wordt langzaam de temperatuur tot 5? C., waardoor de gisting op gang komt. Voordat alle suikers omgezet zijn in alcohol, stopt men de gisting, zodat er een wijn overblijft met een hoog natuurlijk restzoet en een laag alcoholgehalte (5-6% vol.) en een lichte natuurlijke pareling.

De wijn altijd rechtop bewaren en niet in de kamer maar op een koele plaats.

Serveertemperatuur : 6-8 ? C

Lemoniamo 0,5 ltr 30% vol.

Limoncello is een likeur, die met de beroemde citroenen van de Amalfische kust (Campania) wordt gearomatiseerd.

Al in de 7de eeuw legden de fruitkwekers bij Minori, een klein plaatsje in de buurt van Amalfi, grootschalige citroenplantages aan.

Vanwege de nabijheid van de zee en de goede bodem- en klimaatomstandigheden deden de bomen het hier bijzonder goed.

De inheemse soort Nostrano is de beste citroen van Italie Deze levert natuurlijk ook het aroma voor de Limoncello. Vaak wordt de citroenlikeur door de Italianen nog zelf gemaakt. Het is ernorm veel werk, want alleen de schillen van de citroenen worden gebruikt, samen met alcohol en suiker.

Het is een heerlijk digestief voor na de maaltijd. Het verdient de voorkeur om de fles in de vriezer te bewaren. De likeur dient ijskoud gedronken te worden.

Geschenken:

Villabella geschenkkist

Vilabella heeft dit jaar de uitmonstering van de flessen aangepast, en het resultaat mag er werkelijk zijn! Speciaal voor de feestdagen hebben zij een 3-vaks kist ontwikkeld, waar u bij uw relaties mee aan kunt komen!

Mooi uitgevoerd en geleverd in een kartonnen omdoos, met logo, tegen beschadiging van de kist.

De wijnen, die in de kist verpakt kunnen worden, kunt u zelf samenstellen:

Witte wijnen:

- Pinot grigio IGT Vigna di Pesina

- Lugana DOC Ca' del Lago

Rose':

- Bardolino Chiaretto DOC Pozzo dell' amore

Rode wijnen:

- Bardolino Classico DOC Vigna Morlongo

- Valpolicella Classico Superiore DOC Ripasso

Wijnwetgeving in Italie:

De wijnwetgeving is in 1963 ingevoerd, met als eerste D.O.C.G. wijn de Vernaccia di San Gimignano. Italie heeft een van de strengste wetgevingen ter wereld. In 1992 is de nieuwe wijnwetgeving ingevoerd onder de toenmalige minister Goria met als naam: "Wet 164". De herkomst van de wijn is in deze wet geregeld.

De belangrijkste classificaties die de Italiaanse wet erkent, zijn:

Vino da Tavola

Wijnen zonder een specifieke aanduiding van herkomst. De producent is vrij in de keuze van de druiven. Er is door de wet niets voorgeschreven over de opbrengst per hectare, snoeiwijze, vinificatie, kenmerken van de wijn en samenstelling van de wijn.

Ook topwijnen kunnen tot deze klasse behoren. Vooruitstrevende wijnmakers vonden de regelgeving binnen de DOC te strak. Daarmee vallen "grote wijnen" in de klassen van een tafelwijn. De Supertoscanen zijn hier een voorbeeld van.

I.G.T.

In 1992 werden de wijnwetten nog eens bekeken. Een nieuwe categorie werd de I.G.T. Hierin vallen wijnen, veelal eenvoudig, uit een omschreven herkomstgebied. Op dit moment zijn er ongeveer 130 I.G.T's.

Denominazione di Origini Controllato D.O.C.

Hieronder vallen de wijnen met een gecontroleerde herkomstbenaming. Ook zijn er regels vastgesteld ten aanzien van de druiventeelt, de te gebruiken druivensoorten, de maximale opbrengst per hectare, het alcoholpercentage en de lagering (rijping) van de wijn.

De herkomst van de wijn is in de wet vastgelegd.

Denominazione di Origini Controllato e Garantita D.O.C.G.

Wijnen met niet alleen een gecontroleerde herkomstbenaming, maar ook gegarandeerd voor wat betreft de kenmerken van de wijn. De wijnproducent heeft te maken met een strengere wetgeving over de opbrengst per hectare en kwaliteit van de wijn.

Iedere DOCG wijn is te herkennen aan de banderol om de hals van de fles. Die krijgt de wijnproducent pas als de wijn gekeurd is en geldt voor iedere afzonderlijke botteling. De banderol zelf kost de producent geld; tasse! (belasting)

Woordenlijst

Wat is het verschil tussen 'spumante' en 'frizzante'?

Hieronder vindt u een lijst van Italiaanse termen die regelmatig op etiketten of in wijnbeschrijvingen voorkomen:

Abboccato/amabile

Een milde, lichtzoete wijn met 10-20 gram restsuiker per liter

Amabile - Zoetige wijn

Annata - Jaargang

Asciutto - zie Secco

Azienda agricola of vitivinicola - Wijnhuis

Bianco - Witte wijn

Botte - Vat

Brut - Droog - in mousserende wijn

Chiaretto - Diep rose

Classico - Wijn die uit het hart van het productiegebied komt

Consorzio - Consortium van producenten

Dolce - Zoete wijn

Frizzante - Parelende wijn die in tegenstelling tot de spumante zijn gistingsproces ondergaat in roestvrijstalen tanks. Hierdoor bevat de wijn de helft aan koolzuurgas en is hij minder mousserend

Invecchiato - Gerijpt

Liquoroso - Zoete wijn met een minimum aan alcohol van 16% en een maximum van 22%, vooral geschikt als dessertwijn

Metodo classico of Metodo tradizionale - Kwaliteitsgarantie van mousserende wijnen die geproduceerd zijn volgens hetzelfde procede als de champagne-wijnen (voorheen Methode Champenoise genoemd). Zie Spumante

Passito - Wijn van druiven die op de wijnstok achtergebleven zijn om het suikergehalte te verhogen; sterke, meestal zoete wijnen, gemaakt van gedeeltelijk gedroogde druiven

Podere - Klein wijnhuis

Profumato - Gearomatiseerde wijn met een sterk bouquet

Recioto - Wijn gemaakt van gedeeltelijk gedroogde druiven, meestal zoet en sterk

Riserva DOC of DOCG - Wijn met een officiele rijpingstijd, die niet verkocht mag worden voor een vooraf bepaalde datum

Rosato - Rose

Rosso - Rood

Secco - droge wijn

Spumante - Bruisende of mousserende wijn, zowel droog als zoet, die gemaakt is op basis van een tweede gisting op fles. Dit zorgt voor een goede ontwikkeling van aroma's en houdt het koolzuurgas vast, waardoor een langdurige mousse in het glas verkregen wordt

Stravecchio - Oude wijn, zoals Marsala

Superiore - Wijn met een hogere alcoholische waarde dan het voorgeschreven minimum, wat soms duidt op een hogere kwaliteit

Tenuta - Wijnhuis

Uva - Druif

Vecchio - Oud

Vendemmia - Oogst of jaargang

Vigna of vigneto - Wijngaard

Vino da tavola - Tafelwijn; alle wijn die niet binnen een van de andere categorieen valt. Tafelwijn wijst niet per definitie op een inferieure kwaliteit

Vino Novello - Witte of rode primeurwijn met een verfijnde, frisse smaak en een laag alcoholgehalte (10-12%). Volgens de maceration carbonique-methode worden de druiven ongeperst in een roestvrijstalen kuip gestort, waaraan koolzuurgas wordt toegevoegd. Hierna vindt er gisting binnenin de druif plaats. Dit levert een fruitige wijn op met relatief weinig tannines, die direct na botteling drinkbaar is, maar niet lang houdbaar

Vin Santo - Wijn van halfingedroogde druiven die enkele maanden na het oogsten geperst zijn. Het is een zoete, goudgele wijn met een hoog alcoholpercentage en een uitgebalanceerde zuurgraad

Vivace levendig, zoals in licht sprankelende wijnen

Bron: I.C.E. Amsterdam

Home Recepten