Heb ik ergens op internet gevonden.
Lijk me zeer nuttig voor veel mensen

Het gebruik van spiritus voor het aansteken van de barbecue is af te raden, Spiritus geeft een steekvlam als er nog (verborgen) vuur aanwezig is. Het is niet alleen ontvlambaar maar het beinvloedt de smaak van het eten ook.

Wil je toch spiritus gebruiken, doe dat dan met behulp van een pollepel en giet het nooit direct uit de fles.

Het beste is aanmaakblokjes. Leg deze onder de houtskool, steek ze aan en blaas af en toe. Maak het vuur aan kranten en houtsnippers. Maar doe dit met mate. Houtskool is pas na een half uur op temperatuur. Een blaasbalg of af en toe wapperen met een tijdschrift helpt het gloeien op gang te komen.

In plaats van blokjes kan je ook aanmaakpasta in de handel. Dit is een veilige gel van spiritus.

Houtskool kan je vervangen door briketten van hardhout. Briketten hebben langer nodig om op temperatuur te komen, zo’n 45 minuten, maar geven meer hitte af en gaan langer mee.

Als over de gehele oppervlakte witgrijze as is bedekt kan er geroosterd worden. Blaas voor het roosteren de as van de kolen af. De barbecue is op temperatuur als je net aan je hand 2 seconden een paar centimeter boven het rooster kan houden. Lukt dit niet dan is het te heet, gaat het te gemakkelijk dan is het niet heet genoeg.

Men roostert het beste boven gloeiende houtskool. De barbecuetemperatuur is eenvoudig te meten door 2 seconden je hand boven het rooster te houden (paar centimeter). Indien dat lukt, dan is het rooster geschikt om het vlees erop te leggen. Wanneer je eerder of later je hand wegtrekt dan is de hitte te sterk of te zwak. Een andere mogelijkheid is kijken of er een dun laagje as op het houtskool ligt.

Leg voor je begint aluminiumfolie op de bodem, met de glanzende kant naar boven. Scheelt veel schoonmaken.
Extra aroma kan je aan het vuur geven door takjes van fruitbomen en kruiden mee te roosteren op de kolen of op het rooster. Ook gekneusde noten kunnen na 20 minuten in water geweekt te hebben op de kolen worden gelegd.

Als u houten stokjes gebruikt, zoals satestokjes, laat ze dan eerst tenminste 20 minuten wellen in ruim koud water. Daardoor wordt voorkomen dat de stokjes tijdens het roosteren zullen verbranden.

Om je de volgende dag ook aangenaam te voelen zijn er ook wat zaken om rekening mee te houden. Zet bijvoorbeeld niet alle vlees in een keer op tafel, maar vul het indien mogelijk aan uit de koelkast. Leg geroosterd vlees van de barbecue nooit op een bord waarop het rauwe vlees gelegen heeft. Gebruik ook verschillend gereedschap voor het gare en het rauwe vlees, in de buitenlucht en zon is de kans op een voedselvergiftiging velen malen groter dan normaal.

Dep gemarineerd vlees, voor het roosteren goed droog met keukenpapier.

Zout het vlees nooit van tevoren, er komt dan vocht uitzetten wat het bruin worden bemoeilijkt. Prik om dezelfde reden nooit in het vlees, maar draai het om met een tang.

Als je de etenswaren ergens mee wil insmeen kan dit ook met een kwastje van prei. Knip hiervoor de donkere groene uiteinden eraf en snij de steel dan tot halverwege in tot dunne reepjes zodat er een kwast ontstaat.

Voor het roosteren van vis bestaan speciale visroosters.

Trek vlees wat aan het rooster kleeft niet los, als het gaar wordt komt het vanzelf weer los.

Je vlees laten verbranden is niet smakelijk maar teveel draaien is evenmin goed. Geef het vlees de tijd. Als er vlammen komen haal het vlees dan even weg en doof de vlammen met een bloemenspuit.

Voeg tijdig nieuwe kooltjes toe, dan hoeft u de barbecue niet opnieuw aan te steken.

Door eten in aluminiumfolie te wikkelen wordt het gestoomd in plaats van geroosterd. Voordeel is dat de aroma’s en sappen beter bewaard blijven. Niet te strak inwikkelen, er moet ruimte vrij blijven.