Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Eieren

Eieren zijn ingedeeld in 7 gewichtsklasse:

Klasse 1. meer dan 70 gram. minder dan --- gram

Klasse 2. meer dan 65 gram. minder dan 70 gram.

Klasse 3. meer dan 60 gram. minder dan 65 gram.

Klasse 4. meer dan 55 gram. minder dan 60 gram.

Klasse 5. meer dan 50 gram. minder dan 55 gram.

Klasse 6. meer dan 45 gram. minder dan 50 gram.

Klasse 7. meer dan --- gram. minder dan 45 gram. Nog enkele tips over eieren.


EIGEEL:

--Eigeel kan gemakkelijk 2 weken in de koelkast worden bewaard, mits er een laagje olie op wordt aangebracht.

--Eigeel kan 10 maanden in de diepvries worden bewaard, het beste vermengd met wat suiker. Reken voor 5 eigelen ongeveer 1 eetl. suiker.

--Eigeel voor het bestrijken van koekjes en dergelijke met enkele druppels olie, water, melk of room aanlengen.

--Eigeel kleurt intensiver geel dan het hele ei. De werking kan nog versterkt worden, door er wat suiker of zout door het eigeel te kloppen. Toevoegen van enkele druppels olie maakt het product extra glanzend.

EIWIT:

--De eieren zorgvuldig scheiden wanneer het eiwit stijfgeslagen moet worden.

--Diepgevroren eiwit kan 10 maanden worden bewaard. In yoghurt bekers invriezen tot het hard is en vervolgens het eiwit van één of meer eieren in diepvrieszakjes doen en goed afsluiten.

--Eiwit wordt vlugger stijf wanneer het goed gekoeld is en er wat zout of citroensap aan wordt toegevoegd. Het gereedschap moet goed schoon en vetvrij zijn.

--Eiwit steeds pas als laatst stijf kloppen. Stijfgeklopte eiwit verliest door het staan zijn vastheid en kan niet opnieuw worden stijfgeklopt.

Home Recepten