Houtmotsoorten voor de rookoven. Het valt mij op dat er bij recepten voor de rookoven zelden bij verteld wordt welke houtmotsoort er gebruikt moet worden.
En dat maakt wel degelijk verschil.
Niet dat ik nou een autoriteit ben op het gebied van rookovens, maar ik wil toch graag een overzicht geven van de te gebruiken soorten.
En waar je die het beste bij kan gebruiken.
Als je bijv. Chili concarne maakt, maar met gerookte uien dan zijn ze met eikenmot gerookt een stuk smakelijker dan met bijv. appelmot.
Hier een overzicht.
Houtmot soorten:
HICKORY. Lichte rook, speelse geur, gelijkmatige verbranding. Weinig houtgeur, fluweelzacht met een hint van honing. Om mee te beginnen, als je bang bent te veel te gebruiken.Toepassing: wild gevogelte bijv. fazant.
MAPLE. Ingetogen geur met iets van hout en tabak. Mooie egale rook. Toepassing: kreeft, garnalen en producten met een kwetsbaar karakter. Is ook lekker voor het roken van tomaten.
MESQUITE. Sigarenlucht, dikke stevige rook, zwaar hangend. Toepassing: Tam gevogelte bijv. duif, spareribs.
PECAN. Complexe geur van noten, koffie, cacao en een langzaam loskomend palet van harslucht. Ijle rook. Toepassing: Alleen voor producten die langzaam enige tijd gerookt moeten worden zoals vleesgerechten. Het is een mooi product maar bij overmatige verhitting kan de schil zo verbranden dat er bitterstoffen vrijkomen.
OAK. Pittige geur sterk gearomatiseerd met zoete fragmenten caramel. Toepassing: Speciaal aanbevolen voor zalm en uienringen.
ALDER. Typische houtgeur, de rook is nootachtig en relatief zwaar. Toepassing: Vleesgerechten of tahoe en tempeh.
APPLE. Lichte fruitgeur, nootachtig. Toepassing: Goed bruikbaar bij witvissoorten.
CHERRY. Lichtmuffige impressie met een tabaksgeurtje, een fruitige toon met een licht zuurtje erin. Smeult mooi gelijkmatig. Toepassing: Aangenaam bij zachte smaken, zowel bij vis als gevogelte.

Over het algemeen geldt dat 2 theelepels vaak al voloende zijn.
Sluit het deksel in het begin niet af.
Zodra je rook ziet sluit je het deksel en begint de rooktijd.
Zet de warmtebron laag.
Een te hoge hitte kan een te sterke soms bittere bijsmaak geven.
Natuurlijk kan je ook combineren, maar gebruik nooit gewoon zaagsel omdat dat kan komen van geïmpregneerd hout.
Er zijn ook mogelijkheden met theeblaadjes in combinatie met mot, maar dat is een kwestie van uitproberen.
De rookoven kan op gas of electrisch, maar niet op een keramische plaat omdat deze daardoor kan breken.
Op de camping kan hij ook uit de wind op een butagesstel of op de (hete) barbeque.

Voor recepten verwijs ik je naar mijn webgroep rookovengerechten.
Groet van Toet.