Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Rijst om de wereld

Verschillend soorten rijst

"face="Tempus Sans ITC" size="3">

VERSCHILLENDE SOORTEN RIJST


Rijst is voor meer dan de helft van de wereldbevolking het voedingsmiddel bij uitstek. De meest gegeten soort is de langkorrelige 'patna'. De rijstkorrel zit in een houtachtig vlies dat na het oogsten wordt verwijderd. Een aantal soorten rijst wordt ook ontdaan van het zilvervlies en de kiem, het zogenaamde 'dorsen', om de houdbaarheid te verlengen. Daarna wordt de korrel ook nog gepolijst en gepoederd. Dat hierdoor voedingswaarde verloren gaat is algemeen bekend. Vandaar de voorkeur voor zilvervliesrijst bij veel 'bewuste eters'. Er zijn heel veel soorten rijst; te verdelen in ronde en langkorrelige maar ook op basis van gebruik, kookduur, droog of nat, afkomst of kenmerk. We doen een poging:

Arborio- rijst wordt gebruikt in risotto, de korrels geven zetmeel af tijdens het koken waardoor ze kleven. De korrel neemt veel vocht op maar blijft van binnen stevig waardoor het gerecht toch niet plakkerig wordt.

Basmatirijst is een duurdere rijst die veel smaak en aroma heeft. Deze langkorrelrijst is afkomstig uit de Himalaya, is ook snelkokend te koop en wordt veel gebuikt in de Indiase keuken.

Bruine rijst is niet geslepen en bevat daardoor nog het zilvervlies. Juist in dit vlies zit veel vitamine en mineralen. In de winkel wordt deze rijst verkocht als Zilvervliesrijst. Zilvervliesrijst kan langkorrelig of rondkorrelig zijn en is zowel in lang - als kortkokende variant te koop.

Droogkokende rijst heeft langwerpige smalle glazige korrels die niet gebroken zijn. Meestal koopt u dan Patna rijst uit Suriname of Java.

Lonton is kleefrijst met een ronde, korte korrel en een hoog eiwitgehalte. De rijst is na het koken lichtzoet. Meestal wordt het verkocht in geperforeerde zakjes die tijdens het koken opzwellen. Na het koken kun je het ontstane 'rijstkussentje' in plakjes of brokjes snijden.

Pandanrijst is een aromatische rijstsoort met een exotische geur waaraan het ook zijn naam dankt. De volle smaak combineert goed met Aziatische en pittige gerechten.

Kleefrijst of dessertrijst is een langkorrelige rijst die bij het koken erg kleverig wordt.

Parboiled Rijst komt uit Amerika en de naam slaat op de behandeling van de rijst. Die wordt dusdanig geweekt en gestoomd dat de vitaminen en mineralen uit het zilvervlies (deels) overgaan in de rijstkorrel. Pas daarna wordt de korrel geslepen. De korrel ziet er dan wat gelig uit.

Snelkookrijst is voorgekookt en daardoor in heel korte tijd gaar. Dit procede wordt bij alle soorten toegepast waardoor de keuze ook voor buitensporters, die efficient met hun kook - brandstof om moeten gaan, ter beschikking is.

Wilde rijst komt uit de moerassen uit Noord Amerika, het zijn de zaden van een moerasgras die al lang geleden door de Noord Amerikaanse Indianen als voedsel werd gebruikt. Het is vrij duur en wordt daarom meestal gemengd met witte rijst.

Meergranenrijst is een combinatie van zilvervliesrijst, witte rijst, gerst, tarwe en wilde rijst.

Gemalen rijst treffen we aan in Miehoen en in rijstwafels. Het voordeel hiervan is de lichte verteerbaarheid waardoor ook babyvoeding gebruikt maakt van rijstebloem en rijstvlokken.

Rijstwafels zijn heel licht van gewicht en bevatten weinig vet; een eigenschap waardoor 'lijners' nogal gecharmeerd zijn van het product.

Home Recepten