Tips met varkensvlees

Hamlappen:

Bereiding
Bakken: 10 a 15 minuten
Gril/Barbecue: 10 a 12 minuten

Gewicht
Voor 1 persoon 125 gram
Voor 4 personen 500 gram

De meeste malse lappen van het varken komen van de achterham en ontlenen daaraan hun naam.
Als u voor het bakken het vlees met bloem bestuift, levert dat een licht gebonden en lekker bruine jus op.
Hamlappen lenen zich uitstekend voor zelf te maken sate. De structuur van het vlees is vrij stevig zodat u er mooie en gave blokjes van kunt snijden die niet snel van de satepen zullen vallen.

Tips:
Peper, thijm, bier.Hamschijf:

Bereiding:
Braden: 120 minuten
Smoren: 120 minuten

Gewicht
Voor 1 persoon 300 gram (met been)
Voor 4 personen 1200 gram (met been)

Hamschijf wordt ook verkocht onder de aanduiding ‘hips’ of op z’n Duits onder de naam ‘Eisbein’. Het is een typisch wintergerecht.
Gekookte, gesudderde of gebraden hamschijf wordt veel gegeten bij stamppotten en maaltijdsoepen.
De benaming ‘Eisbein’ geeft aan dat de poot licht gepekeld is. Dat smaakt -gekookt- lekker bij zuurkool.
De onderste delen van de varkensppot zijn in trek bij de ware snert-liefhebbers. Lang laten trekken levert een erwtensoep waar gegarandeerd de gehele buurt op afkomt!

Tips:
Provencaalse kruiden, mosterdRollade:
Rollade:

Bereiding per 500 gram
Braden: 45 a 60 minuten
Stoven: 65 minuten
Gril/Barbecue: 45 a 60 minuten (aan het spit)

Gewicht
Voor 1 persoon 175 gram
Voor 4 personen 750 gram

Rollades zijn in verschillende soorten te koop en zijn meestal al gekruid. Zoals u boven ziet, biedt de doorregen rollade -die van het mooiste deel van de buik of de schouder wordt gesneden- vele bereidingsmogelijkheden.

Tips:
Kerrie, gember, rolladekruiden (kant-en-klaar)Saucijsjes:

Bereiding
Bakken: 12 a 15 minuten
Gril/Barbecue: 12 a 15 minuten

Gewicht
Voor 1 persoon 100 a 125 gram
Voor 4 personen 400 a 500 gram

Saucijsjes zijn kleine verse worstjes of braadworstjes; veelal samengesteld uit varkensgehakt met kruiden. Bij uitzondering wordt ook kalfsgehakt gebruikt.
Als u de saucijsjes zonder meer in de pan met hete boter of vet legt, is de kans groot dat het velletje openbarst. U voorkomt dat door de worstjes een minuut of vijf onder te dompelen in water dat net tegen het kookpunt aan zit.
Doe hetzelfde als u de saucijsjes op de barbecue bereidt. Zo voorkomt u rookontwikkeling die ontstaat als de vleessappen op de gloeiende kolen terechtkomen

Tips:
Is al gekruid maar wat mosterd is lekkerSpeklappen:

Bereiding
Bakken: 8 a 12 minuten
Stoven: 35 a 45 minuten
Gril/Barbecue: 8 a 12 minuten

Gewicht
Voor 1 persoon 1 speklapje a 100 gram
Voor 4 personen 4 speklapjes a 100 gram

Speklapjes worden van de buik gesneden. Meestal verkoopt de slager ze met zwoerd en knarsbeentjes. Ze zijn daardoor iets goedkoper dan varkenslapjes die eveneens van de buik komen. Die worden echter eerst ontdaan van zwoerd en beentjes.

Tips:
Kerrie, peper, ketjap, ketoembarKarbonade:

Bereiding
Bakken: 15 minuten
Gril/Barbecue: 10 a 15 minuten

Gewicht
Voor 1 persoon 1 karbonade a 120 gram
Voor 4 personen 4 karbonades a 600 gram

De karbonade die van de ribben wordt gesneden, kenmerkt zich door de stevige kluif in het vlees. En kluiven mag gerust aan tafel. Ribkarbonade wordt ook wel als kotelet aangeboden.
Snijd het randje vet op een paar plaatsen even in met een scherp mesje. Dat voorkomt kromtrekken tijdens het bakken of grilleren.

Tips:
Kant-en-klare kruidenmix en/of peper, nootmuskaat

2 Reacties

  1. Ah u gaat me concurentie aan doen in het varkensvlees !!

  2. Hoi Ria ik heb je artikel mee genomen!

Geef een reactie