Amuse’s met tomaat

lekkere hapjes met tomaat.








Amuse’s met tomaat

Gevulde tomaten

15-20 kleine of cocktailtomaten
zout
peper
2 sjalotjes
1 teentje knoflook
1 blikje tonijn in olie (ca. 200 gram)
3 ansjovisfilets uit blik
10 zwarte olijven zonder pit
1 eetl. groene pesto
2 eetl. kappertjes
2 eetl. fijngeknipte basilicum
3 eetl. geraspte oude Goudse kaas
15 kleine blaadjes basilicum of sprietjes bieslook
Snijd van de gewassen tomaten aan de bolle kant een klein kapje af. Verwijder het vocht en het zaad, bestrooi de binnenkant met wat zout en peper en laat de tomaten omgekeerd uitlekken. Pel de sjalotjes en de knoflook en hak deze fijn. Giet de tonijn af en verdeel de vis in kleine stukjes. Snijd de uitgelekte ansjovis in kleine stukjes en hak de olijven fijn. Meng de sjalot, knoflook, tonijn, ansjovis en olijven met de pesto, kappertjes, fijngeknipte basilicum en geraspte kaas. Vul de tomaten met het mengsel en garneer met een blaadje basilicum of een sprietje bieslook.

Gevulde tomaatjes1
klein blik doperwten (extra fijn)
1 groot pak Boursin (ca. 150 gram)
16 kleine tomaten
zout
peper
slablaadjes
Meng de doperwtjes door de Boursin. Zet het mengsel enige tijd koel weg. Snijd een klein kapje van de tomaat (aan de kroontjeskant). Hol ze uit met een theelepel. Bestrooi ze met zout en peper. Zet ze omgekeerd weg, opdat overtollig vocht eruit kan lopen. Vul ze met het boursin-mengsel. Zet ze op de slabladeren.

gevulde tomaatjes2
12trostomaatjes
1 teentje knoflook
10 takjes koriander
30 gram pijnboompitten
100 gram Huttenkasse
zout
versgemalen peper
40 gram Parmezaanse kaas aan een stuk
Was en halveer de tomaatjes in de lengte. Hol ze uit met een klein lepeltje en laat de tomaatjes uitlekken. Pel en pers de knoflook. Was en hak de koriander. Rooster de pijnboompitten goudbruin en hak de pijnboompitten. Roer de knoflook, gehakte koriander met de pijnboompitten door de Huttenkase en breng op smaak met zout en peper. Schaaf flinters van de kaas. Vul de tomaatjes met het mengsel en garneer met de kaas.

gevulde tomaatjes3
10 kleine tomaatjes
1 pakje krabsticks (surimi)
1eetl. mayonaise
? eetl. ketjap
druppel citroensap
? geraspte appel
Snijd de kapjes van de tomaatjes af en haal met ene theelepeltje de zaadjes eruit. Snijd de krabstick fijn en vermeng deze met mayonaise, ketchup, citroensap en de geraspte appel. Vul daar de tomaatjes mee.
Gevulde tomaat met tonijn

8 stevige tomaten
zout
peper
2 blikjes tonijn a 200 gram
6 eetl. mayonaise
2 eetl. zure room
2 eetl. vieux
? theel. paprikapoeder
Tomaten wassen. Van bolle kant kapje afsnijden. Met theelepel uithollen. Binnenkant bestrooien met zout en peper. Omgekeerd op bordje zetten. In zeef tonijn laten uitlekken. In kom sausje roeren van: 4 eetlepels mayonaise, zure room, vieux en paprikapoeder. Tonijn in kleine stukjes verdelen en erdoor scheppen. Hiermee tomaat vullen. Als je geen zure room in huis hebt, kan je het ook gewoon weglaten.
Gevulde tomaten met kaas
4 grote tomaten
200 gram geraspte kaas
3 eidooiers
1/8 liter room
zout
peper
Vier grote tomaten schoonmaken, een kapje eraf snijden en uithollen. Daarna vullen met een mengsel van kaas, eidooiers, room, zout en peper. Het kapje er weer opdoen, de tomaten in een vuurvaste schotel zetten en in 15 minuten in de oven gaar laten worden.

Gevulde tomaten uit de oven

400 gram champignons
3 stengels bleekselderij
8 tomaten
selderij
1/8 liter slagroom
boter
Veeg de champignons schoon en hak ze fijn. Bak de champignons ca. 20 minuten in 25 gram boter tot alle vocht verdampt is. Voeg de heel klein gesneden bleekselderij toe en de slagroom. Verwarm tot alle vocht weer verdampt is. Was de tomaten en snij er de bovenkant af en hol ze uit. Vul ze met het mengsel. Leg op elke tomaat een klein klontje boter. Zet ze in een ingevette schaal ca. 30 minuten in de oven (200?C). Garneer met 2 takjes fijngeknipte selderij.

Tomaten gevuld met roerei

4 ronde tomaten
2 eieren
peper
zout
2 eetl. melk
bieslook
1 eetl. boter of margarine
Snij de kapjes van de tomaten en hol ze daarna voorzichtig uit. Bestrooi de binnenkant met wat peper en zout. Klop de eieren los met peper, zout, de melk en 1 eetlepel kleingesneden bieslook. Smelt de boter, voeg het eimengsel toe en laat het eimengsel al roerend stollen. Vul de tomaten met het eimengsel en zet de kapjes er weer schuin op. Garneer met enkele sprietjes bieslook.
Tomaten met garnalen
8 tomaatjes
100 gram Hollandse garnalen
2 eetl. mayonaise
1/3 zakje verse bieslook (a 25 gram), fijngeknipt
Aan bovenkant kapje van tomaatjes afsnijden. Tomaatjes met theelepel uithollen, binnenkant met zout en peper bestrooien. Garnalen omscheppen met mayonaise, bieslook en peper. Garnalenmengsel in tomaatjes scheppen.

tomaten gevuld met rijst
1 eetl. boter
75 gram rijst
4 grote of 8 kleine tomaten
zout
1,25 dl. olijfolie
1 grote ui
ca. 5 eetl. tomatenpuree
3 eetl. fijngehakte peterselie
2 eetl. fijngehakte muntblaadjes
1 theel. oregano
1 teentje knoflook
peper
Boter in een kleine casserole smelten, rijst erin strooien en lichtgeel roosteren, ca. 1 kopje water erbij gieten. Het deksel in een dubbele laag keukenpapier wikkelen en de rijst op laag vuur laten garen. Van de tomaten het deksel afsnijden en ze uithollen. De binnenkant met zout bestrooien. Verhit de olijfolie en fruit hierin de fijngesnipperde ui glazig, voeg hierbij de tomatenpulp met de helft van de tomatenpuree en wat water, roer dit goed door. Voeg vervolgens de fijngehakte peterselie, fijngehakte muntblaadjes, oregano en fijngesnipperde knoflook toe. Met peper en zout op smaak brengen en met gare rijst mengen. De tomaten met de rijstmassa vullen, het dekseltje erop leggen en de groente in een ingevette vuurvaste schaal zetten. De overgebleven tomatenpuree door wat water roeren, bij de groente gieten en de schaal in een voorverwarmde oven zetten. Bakken tot de tomaten een bruine kleur hebben gekregen. Indien nodig nog wat water met tomatenpuree erbij gieten.

Tomaatjes gevuld met avocado en Hollandse garnalen

6kleine, stevige tomaten
1 avocado
100 gram Hollandse garnalen
1-2 eetl. mayonaise
chilipoeder
zout
Halveer de tomaten, hol ze uit en laat ze omgekeerd uitlekken op keukenpapier, schil de avocado en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Schep de avocado met de garnalen en mayonaise door elkaar. Breng op smaak met een snufje chilipoeder en zout. Vul de tomaatjes met de garnalensalade.



1 Reactie

  1. Wat maak je die mooi zeg. Neem deze ook weer van je mee, hartelijk bedankt en groetjes,
    Milla

Geef een reactie