BBQ Bijbel
Peter de Clerq
€29,95 Uitgeverij Terra – Lannoo

Door Smulweb kookboek-recensent Ria Op de achterkant van het boek staat de volgende beschrijving:
“Barbecue kan zoveel meer zijn dan een perfect gegrilde worst of een klassieke kotelet of côte à l'os. BBQ-expert Peter De Clercq verzamelde voor dit onweerstaanbare overzichtswerk maar liefst vijfhonderd verschillende grill- en barbecuerecepten, alle getest, geproefd en goedgekeurd door de meester zelf. Hij presenteert een enorme waaier aan toprecepten voor de meest uiteenlopende gelegenheden zoals een kinderfeest, een picknick, een buffet en zelfs een ontbijt. Bovendien kun je gemakkelijk zelf een barbecuemenu samenstellen, want je vindt in dit standaardwerk onder meer cocktails, sauzen, hapjes, vis- en vleesgerechten, vegetarische bereidingen, bijgerechten en desserts. Eindeloos roosterplezier gegarandeerd!”

Samenvatting
De bekendste grillexpert van België (hij werd in 2003 wereldkampioen barbecue) heeft, zoals in de beschrijving staat aangegeven, een uitgebreid standaardwerk willen schrijven. In 20 hoofdstukken wordt aandacht besteed aan het (betere) gebruik van de barbecue. Basisrecepten, sauzen, hapjes, bijgerechten, rookgerechten, vis, vlees, wild en gevogelte en vegetarische gerechten; het komt allemaal langs. Maar ook onderwerpen als het gebruik van de tafelgrill, de kinderbarbecue en kampvuurbarbecue komen aan de orde.

Het boek bevat uitgebreide receptbeschrijvingen. Bij sommige gerechten is een foto afgedrukt. Het boek heeft een stevige kaft en is mooi vormgegeven, al is het wel wennen aan de gekozen lettertypes. Ook is hier en daar een klein lettertype gebruikt.

Commentaar
De naamgeving BBQ Bijbel pretendeert dat het een uitgebreid naslagwerk is voor de barbecueliefhebber. De vraag is of de pretenties ook waargemaakt worden. Het eerste hoofdstuk met barbecuetips is nogal magertjes. Voor de doorgewinterde “barbecuekok” bevat het vermoedelijk weinig nieuws en voor de starter bevat dit hoofdstuk weer te weinig informatie. Ik heb begrepen dat van dezelfde schrijver dan het bekroonde boek basic-bbq aangeschaft moet worden.

De verdere hoofdstukken bevatten gecategoriseerd recepten. Het ene hoofdstuk is uitgebreider dan het andere. Als je het boek aanschaft op basis van de inhoudsopgave (of de achterzijde van het boek) kun je bedrogen uitkomen. De hoofdstukken buffetbarbecue, kinderbarbecue, picknickbarbecue, kampvuurbarbecue en exotische barbecue stellen niet veel voor. Ik weet niet waarom de schrijver deze hoofdstukken opgenomen heeft. Waarschijnlijk om compleet te willen zijn en dat is jammer, want dat doet wel afbreuk aan de inhoud van het boek.

Ontdekkingsreis
Het boek kan meer omschreven worden als een ontdekkingsreis voor de barbecueliefhebber die nooit verder gekomen is dan de eeuwige saucijzen en hamburgers. Als dat wordt beoogd dan is het boek geslaagd te noemen. Wat dat betreft klopt de tekst op de achterzijde van het boek weer wel. Het boek bevat honderden recepten, die ook door niet-culinair onderlegden gemakkelijk te maken zijn en die het barbecueën naar een hoger plan tillen. Om in Bijbelse termen te spreken dan is het boek een openbaring.

Voor de ervaren kok bevat het boek misschien te weinig geheimen, maar het boek nodigt het wel uit tot het creatief combineren van gerechten en recepten. Hoewel het natuurlijk niet de bedoeling is, kunnen sommige gerechten ook gemakkelijk in de grillpan of de ovengrill worden bereid. Dan mis je wel de typische barbecuesmaak, maar met ons klimaat zijn de mogelijkheden om buiten te barbecueën nu eenmaal beperkt en een groot aantal gerechten is beslist de moeite waard om bereid te worden.
Dat brengt mij tot de eindconclusie dat het boek wel een goede aanschaf is voor de barbecueliefhebber, die meer wil dan het huis-tuin-en-keukenaanbod dat in de supermarkt verkrijgbaar is en als je in het bezit bent van een buitenkeuken is dit boek een goede opstap naar een leuke manier van koken. Als je niet van barbecueën houdt is het nog altijd een mooi blader-en ideeënboek.

Ria Denneman