In de serie koken op tv deel 5! We zijn inmiddels aanbeland bij de top van koken op tv. Masterchef is wat mij betreft het beste programma op het gebied van koken wat je zult vinden op tv. Masterchef is in 1990 bedacht door Franc Roddam een producer met vele tv en film producties op zijn naam. Voor zover ik kan terugvinden heeft Franc Roddam geen enkele horeca ervaring maar met Masterchef heeft hij zichzelf onsterfelijk gemaakt.

In 2005 is de serie in een nieuw jasje gestoken en zeer succesvol in diverse landen op de buis gebracht. In Nederland hebben wij de versie uit Engeland, Australië en de nationale versie op tv gehad. De Australische is nog steeds op Net 5 te zien. Het format bestaat uit amateur koks die na een test tegen elkaar strijden om de titel van Masterchef. De jury bestaat uit gerenommeerde namen uit de culinaire wereld die behoorlijke stevig in hun kritiek zijn ter beoordeling van de gerechten. De Nederlandse versie heeft het 1 seizoen volgehouden en is vervangen door Masterchef the juniors, een versie met kinderen die mogen koken om de titel.

Masterchef is qua productie The Voice of Holland van de kookprogramma′s. Het budget is flink en er worden kosten nog moeite bespaard om het programma te vullen. Dit resulteert in bezoekjes van topkoks, sterrenrestaurants en culinaire reizen naar diverse landen. De producten die mogen worden gebruikt zijn ook van topkwaliteit en de workshops goed te volgen voor amateurkoks en de tv kijker. Enige warenkennis en technieken zijn wel vereist.

Iedere week valt er een deelnemer af door een kookproef waar dan ook mijn enige kritiekpuntje uit komt. Omdat er in de Australische versie 3 jury leden zijn is de uitkomst vlak voor de commercial break altijd 1 tegen 1. Maar dit zie zelfs ik door de vingers omdat de kwaliteit van het programma dit ruimschoots goed maakt.

In de serie van Masterchefs is Masterchef The Professionals de top van de top. Hierin krijgen een aantal koks de kans om de titel van Masterchef te winnen in diverse testen. In de jury zit de kokgod Michel Roux jr. Voor iedere kok is dit een bekende naam. Michel Roux jr is de zoon van Albert Roux een legende in het kleine wereldje van sterrenkoks. Voordat de deelnemers mogen koken voor Michel moeten zij koken voor Monica Galetti, sous chef van Michel en en Gregg Wallace. In dit programma wordt echt bizar mooi gekookt en mogen de deelnemers koken met en in 3 sterren restaurants. Hier krijg je een prachtige kijk op de verborgen wereld van de kunst van het koken.

Masterchef the professionals scoort op mijn lijstje een dikke 9 qua kookprogramma′s en is een must voor iedereen die gek is op koken, voedsel en horeca!

Hier (https://www.youtube.com/watch?v=NK9Lx-cfkQE) vind je een youtube film die in 60 minuten laat zien wat de kunst van koken inhoud. Kijk en huiver!