Dressing up…..


Optutten, mooi aankleden.
Dat is ook wat je doet als je een verse dressing voor een salade maakt.



De vergelijking met kleding gaat absoluut op voor dressings: een kwestie van een goede basis kiezen, creatief combineren en sterke punten accentueren.
De oude joggingbroek onder de dressings is wat mij betreft, de kant en klare slasaus uit de fles.
Daarmee geef je het signaal af dat het je vandaag allemaal niet zoveel kan schelen.
De cupjes dressing uit het koelvak hebben al iets meer flair, als je tenminste de moeite neemt de juiste dressing te kiezen bij de ingredienten van je salade.
Maar ze zijn wel altijd hetzelfde: massa-confectie, een eigen gezicht laat je er niet mee zien !


Veel leuker is het om zelf je dressing samen te stellen. En dat hoeft helemaal niet veel tijd of geld te kosten.
De basis-elementen staan in elke keukenkast:
  • Olie,
  • azijn,
  • honing of gembersiroop,
  • kruiden.


Zijn die van een goede kwaliteit, dan ben je al een heel eind.
Dan komt het aan op het kiezen van de juiste verhoudingen.
Onthoud de gouden regel dat de verhouding azijn (of citroensap) en olie ongeveer 1 op 3 moet zijn.
Die verhouding is belangrijk voor een mooie binding en een goede hechting aan de sla. De dressing moet als het ware de blaadjes omhullen.
Daarom moet je de sla altijd heel goed drogen na het wassen ! Anders verdunt het ‘aanhangende’ water de dressing en zakt alles naar de bodem van de slabak.

Vervolgens werk je het thema van je salade verder uit in de dressing.
Dat klinkt vager dan het is. Wil je een Italiaanse salade, dan kies je in de dressing kruiden en andere smaakmakers die dat Italiaanse karakter benadrukken; basilicum, balsamico-azijn, oregano etc.
Ga je op de Oosterse toer dan kies je voor kerrie, gember, iets heets en sojasaus.
Je kunt met de dressing ook de sterke kanten van je salade benadrukken; gaan er bijvoorbeeld walnoten door de sla, gebruik dan ook wat notenolie.
Wil je de fruitige kant op, kies dan voor frambozenazijn.

En, zoals je voor de spiegel gaat staan om je kledingcreatie te beoordelen, zo proef je de dressing en werk je hem zo nodig nog even bij, voordat je hem, vlak voor het opdienen (!) door de salade mengt.


Gouden dressing-tip:

maak dressings in zo’n speciaal dressingflesje met dop, of in een jampotje met schroefdeksel.
Door flink te schudden vermengen alle ingredienten zich optimaal, en wat je over hebt kun je gemakkelijk in het potje in de koelkast bewaren.


‘Vinaigrette’

  • 1 sjalotje
  • 1 eetl. wijnazijn
  • 3 eetl. olijfolie
  • 1 eetl. water
  • peper
  • zout
  • verse kruiden, bijv. peterselie, oregano, bieslook
  • snufje suiker

Snipper het sjalotje ragfijn. Voeg azijn, water, zout en peper toe en roer er met een ork krachtig de olie doorheen tot de vloeistof gaat binden.
Proef en maak eventueel iets milder door een snufje suiker toe te voegen.
Hak de verse kruiden en voeg op het laatst toe.

Lekker door komkommersalade, koolsla met kummel of over de carpaccio.

  • Hollandse variant:
    Voeg 1 theelepel mosterd en 1 theelepel gehakte kappertjes toe.
    Lekker met kropsla, tomaat en een gekookt eitje.

    Italiaanse dressing
  • 1 eetl. balsamico-azijn (donker)
  • 3 eetl. olijfolie (extra vergine)
  • 1/2 eetl. gembersiroop
  • peper
  • zout
  • verse basilicum of 1 eetl. Italiaanse kruiden

    Meng peper en zout door de azijn. Voeg gembersiroop, olie en kruiden toe.
    Schud of meng goed door elkaar.

    Lekker door een salade van krulsla, trostomaten, rode paprika en geroosterde pijnboompitten.
    Of over een tomatensalade met mozzarella en verse badilicumblaadjes.
    Of over de salade Nicoise.

  • Griekse variant:
    vervang balsamico-azijn door citroensap, gembersiroop door honing en de basilicum door oregano.
    Meng door een salade van andijviesla, tomaten, uienringen, blokjes feta en zwarte olijven.

  • Franse Boerendressing
  • 50 gr. gerookte spekblokjes
  • 1 eetl. olijfolie
  • 2 eetl. wijnazijn
  • 1 theel. honing
  • peper
  • 1/2 teentje knoflook
  • verse tijm

    Bak de spekjes in de olie goudbruin.
    Laat het knoflookteentje 2 minuten meebakken en vis hem er dan weer uit.
    Schep het spek uit de pan, voeg de azijn toe aan het hete vet en roer goed los.
    Haal van het vuur en voeg honing, peper en tijm toe.
    Schep de dressing lauw over de salade.

    Lekker bij een salade van krulsla met broodcroutons, spekjes, tomaat en uienringen of over aardappelsalade.
    Bron: Puck Kerkhoven; Dagblad Tubantia.

  • 10 Reacties

    1. Ik neem dit graag van je mee, ziet er lekker uit!

    2. Ook dit artikel gaat natuurlijk mee!
      Ik weet bijna niet van ophouden.
      Groetjes Jacqueline

    3. Wat een leuk artikel, ik neem het mee.

    4. amcsnijders

      29 juni 2004 at 20:30

      Dat was wel erg groot.
      Sorry!

    5. amcsnijders

      29 juni 2004 at 20:30

      Een mooi artikel zeg. Neem ik meteen mee!
      Bedankt.

    6. bumblebeelief

      24 juni 2004 at 15:51

      ik heb het meegenomen.
      mooi gedaan…………….
      bedankt…
      neem het ook mee naar smulpaapje.
      onder vermelding van jou naam..

    7. Mooi en leuk artikel – Lidy

    8. Waar is je mooie ag gebleven???

    9. Leuk en handig artikel!Ik ben gek op dressings dat weet je.Bedankt hoor ik *** het mee.

    10. roxy-floxsy

      19 juni 2004 at 20:21

      Mooi en errug leuk zeg!
      Ik neem hem mee.
      Veel liefs,
      Maria

    Geef een reactie