Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Koningsfruit

Een ananas ziet er prachtig uit, ruikt heerlijk en heeft een exotische smaak.
Zo wordt de ananas met zijn fraaie kroon ook wel genoemd.

Het vruchtvlees is licht- of heldergeel en bijzonder sappig.

Columbus 'ontdekte'de ananas op Guadeloupe, maar het is vooral aan de Portugese ontdekkingsreizigers te danken dat de vrucht in Europa bekend werd.

Zij brachten de ananasplant mee uit het zuiden van Brazilie, waar de ananas oorspronkelijk vandaan komt.

Ook de Indiaanse naam '(a) nana'(kostelijke vrucht) werd in veel talen overgenomen.

In Europa werd de uitheemse ananas algauw een symbool voor macht en rijkdom.

Ananassen werden exclusief voor de zeer rijken gekweekt in tropische kassen en ze sierden de tafels van koningen.

Aangezien een ananas niet meer narijpt, wordt de vrucht zo rijp mogelijk geoogst en dient het transport zo snel mogelijk te gebeuren.

Pas nu de aanvoer per vliegtuig plaatsvindt, is ananas een goed verkrijgbaar product geworden. Hawaii en Maleisie zijn de belangrijkste leveranciers, gevolgd door Ivoorkust, Costa Rica, Brazilie en Colombia.Een ananas kan varieren van een babyananas ter grootte van een appel, tot een reuze-exemplaar van 10 kg.

De ananas die u het hele jaar door bij AH vindt, komt uit Costa Rica.

Het is een goudgele, sappige en zeer smakelijke ananas van gemiddelde grootte, die bovendien een vaste prijs heeft.

De tropische, stekelige ananasplant lijkt wel wat op een uitvergroting van de kroonbladen.

De ananas spruit uit het hart van die stekelige bladen, wat de oogst bemoeilijkt.

Hoe weet u of een ananas rijp is? Een lekkere geur, glanzende 'ogen' op de schil en kroonblaadjes die vrij gemakkelijk loslaten zijn een goede indicatie.

Een rijpe ananas kan nog 1 a 2 dagen bewaard worden.

Bewaar de vrucht nooit in de koelkast, want dan bederft hij sneller.

Het schoonmaken van een ananas is niet zo'n klus als het lijkt.

Eerst snijdt u de kroon en een plakje van de onderkant af, vervolgens snijdt u de vrucht in mooie ringen.

Snijd dan de schil en harde stekels van iedere plak af en verwijder de harde kern.

Het liefst boven een kom om het sap op te vangen.

Een andere methode is om de ananas in de lengte in vier parten te snijden en het vruchtvlees met een mesje uit de schil los te snijden.

De harde kern snijdt u eruit.

Overigens zijn er ook ananasmesjes te koop die schil en kern tegelijk verwijderen.Ananas leent zich voor desserts,(zie: bijv. "ananas-appelgeleipudding") (sorbet)ijs, gebak, beignets, shakes, bowl en fruitsalades.

Verder smaakt hij heerlijk in zoetzure vleesgerechten, vooral bij varkensvlees, kip en eend.

Denk ook eens aan (zuur)koolschotels met ananas (zie "gegratineerde fruitige zuurkool") en hartige salades met bijvoorbeeld bleekselderij, zeevruchten, noten of blauwe kaas.

Verder wordt van de ananas veel vruchtensap gemaakt of siroop, (zie: nanasistroop).

Ananas wordt ook wel geflambeerd (met kirsch) gegrild en gevuld.

Bij een buffet kan een gevulde hele of halve ananas een echte blikvanger zijn.

Ananas bevat 50 kcal. per 100 gram en is een goede leverancier van vitamine C, B-caroteen en ijzer.

De genoemde recepten en meer zijn te vinden op mijn pagina reve51.

Bron: Allerhande

Home Recepten