Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Hummus

Basistechnieken: en met een kikkererwtenpuree recept erbij. Hummus is een kikkererwtenpuree en maakt van origine onderdeel uit van de `mezze', dit zijn kleine hapjes uit de Midden-Oosterse keuken die men bij een drankje kan serveren. Overal in het Midden-Oosten kan men genieten van een mezze bij een ouzo, een glas bier, limonade of een kop koffie. En omdat er zoveel verschillende mezzes bestaan is het altijd weer een heerlijke ervaring. Met meerdere mezzes bij elkaar kun je een perfect lopend buffet maken, maar dat gaat voor deze rubriek te ver. Een enkele mezze, als hummus is een prima voorgerecht. Er worden meestal stukjes brood bij geserveerd. Om het nog gezelliger te maken kunt u de mezze, en dus ook de hummus, garneren met bijvoorbeeld gehakte peterselie, plakjes tomaat, augurken, paprika, olijven, amandelen of kikkererwten.

1.U heeft nodig:

ca. 250 g kikkererwten

3 tenen knoflook

sap van 1 citroen

1 dl olijfolie

1 eetlepel sesamzaadjes

1 a 2 theelepels gemalen komijn [djintan] en yoghurt.

2. Kikkererwten uit blik goed afspoelen. Deze kikkererwten hebben namelijk een metaalgehalte waardoor de smaak negatief wordt beinvloed. Gedroogde kikkererwten zijn moeilijk verkrijgbaar, maar nog smaakvoller dan kikkererwten uit blik.

gebruikt u toch gedroogde kikkererwten houdt er dan wel rekening mee dat de erwten een dag van te voren in de week moeten worden gezet.

3.Druk de erwten na het uitlekken door de zeef of pureer ze in een blender samen met de sesamzaadjes.

Doe de puree in een kom en pers er de knoflook over uit.

Roer de overige ingredienten, behalve de yoghurt, door de puree, zodat het een dik vloeibare pasta wordt.

4.Verdun de humus zonodig met extra citroensap en yoghurt.

De hummus smaakt nog beter wanneer hij een dag van te voren is bereid. Hummus kan als voorgerecht geserveerd worden met geroosterde pitah-broodjes. Daarnaast is hummus ook een lekkernij bij de wijn ofals onderdeel van een `mezze'.

Home Recepten