Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Meel, bloem, bakmeel... de verschillen

Bloem, meel, patentbloem, cakemeel... wat zijn de verschillen?

Handige weetjes over gemalen tarwe. Meel komt van tarwe. Er zijn harde tarwerassen die groeien in streken met een landklimaat, de zachte tarwerassen komen voor in streken met een zeeklimaat. De harde tarwesoorten zijn vooral geschikt voor het bakken van brood; zachte tarwesoorten worden gebruikt voor koekjes en gebak.

- Volkorenmeel wordt gemaakt van de hele graankorrel, met kiem en zemelen.

- Meel is gemalen graan, waarbij de kiemen en/of schillen (gedeeltelijk) verwijderd zijn.

- Bloem is een fijner gemalen variant waarbij de kiemen en schildelen niet meer te zien zijn.

- Tarwegriesmeel is heel grof gemalen tarwe.

- Patentbloem is gebleekte tarwebloem, voor een witter eindproduct.

- Zelfrijzend bakmeel is patentbloem waaraan bakpoeder is toegeveogd.

- Cakemeel is een mengsel van patentbloem, bakpoeder en vanille of een ander smaakje.

Gluten

Tarwe is bijzonder vanwege de vorming van gluten. Dit is een kleefstof die ontstaat als tarwe in contact komt met vocht. Dit gebeurt bij de bereiding van een deeg. De hoeveelheid gluten in bloem of meel is bepalend voor de elasticiteit en het rijsvermogen van het deeg. Meel of bloem met weinig gluten is daarom minder geschikt voor het bakken van brood.

Houdbaarheid

De houdbaarheid van meel is +/- 1 jaar, mits goed afgesloten op een droge, koele plaats. Volkoren soorten bederven sneller door het hoge vetgehalte. De bewaartijd van volkorenmeel bedraagt 3 tot 6 maanden.

Home Recepten Kookboeken