Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Chocolade maakt gelukkig en gezond!

Uit verschillende onderzoeken blijkt sinds enkele jaren dat chocolade helemaal niet zo ongezond is als eerst werd gedacht! Uit verschillende onderzoeken blijkt sinds enkele jaren dat chocolade helemaal niet zo slecht is als eerst werd gedacht. Uit onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieuhygiene) in Bilthoven blijkt dat het zelfs gezond is!

In chocolade zitten vooral natuurlijke stoffen, families van flavonoiden, die een beschermende werking hebben tegen onder meer hartinfarcten.

Schadelijke zuurstofverbindingen in het bloed, die een rol spelen bij het ontstaan van hart- en vaatziekten, worden door deze flavonoiden onschadelijk gemaakt.

Mensen die niet houden van chocolade hoeven niet te treuren , de beschermende stoffen komen ook voor in andere producten zoals thee, rode wijn en appels. Chocolade echter bevat vier keer meer flavonoiden als thee en in pure chocolade zit zelfs nog meer dan in de melkchocolade.

Dat het eten van chocolade gelukkig maakt is al enige tijd bekend, door het eten van chocolade worden in de hersenen bepaalde stoffen aangemaakt waardoor je een goed gevoel krijgt.

Britse onderzoekers toonden aan dat de geur van chocolade rustgevend werkt.

In een experiment met zestig proefpersonen werd de hersenactiviteit gemeten bij het ruiken van verschillende eet- en drinkwaren.

De geur van echte chocolade onderdrukte de activiteit van thetragolven, die in de hersenen worden geproduceerd als iemand zich inspant.

Tegelijkertijd veroorzaakt chocolade een verhoogde alfa- en beta-activiteit in de hersenen.

Alfa-activiteit komt meestal voor bij mensen die wakker, maar niet actief zijn.

Beta-activiteit is zichtbaar bij mensen die bijvoorbeeld hoofdrekenen.

Acute chocolade honger bij vrouwen vlak voor de menstruaties, kunnen verklaard worden door de hoge concentraties magnesium in de chocolade.

Voor de menstruaties is de hormoonspiegel van progesteron erg hoog, progesteron bevordert vetopslag en voorkomt het gebruik ervan als brandstof, een verhoogd progesteron gehalte kan de lust voor chocolade dus doen toenemen.

Fenylethylamine - het liefdesstofje komt van nature in kleine concentraties in de menselijke hersenen voor, het maakt mesolimbische dopamine vrij in de plezier centra.

Fenylethylamine bevordert gevoelens van :

aantrekking, opgewondenheid, euforie, verliefdheid.

Opmerking : Chocolade in grote hoeveelheden eten

is niet gezond, maar dat geldt voor alles: overdaad schaadt ...helaas.

Home Recepten