Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Gist, bakpoeder en baking soda

Alle drie gebruik je ze bij het bakken, maar wat is nou precies het verschil tussen deze? Gist en bakpoeder worden beide gebruikt om deeg te laten rijzen. Beide zorgen voor de productie van koolzuurgas dat in het deeg als belletjes aanwezig blijft.

Gist is een levend micro-organisme en maakt koolzuurgas uit de in het deeg aanwezige suikers. Behalve koolzuurgas ontstaan hierbij ook allerlei andere typische geur- en smaakstoffen.

Bakpoeder bevat een aantal stoffen, meestal alleen een carbonaat en een zuur. Als een carbonaat met water en een zuur in aanraking komt, zal het ontleden in verschillende componenten, waarbij ook koolzuurgas ontstaat. Hierbij ontstaan geen andere geur- en smaakstoffen, de smaak van het product zal dan ook niet aangetast worden.

Baking soda is soda-bicarbonaat. Het wordt wel eens verward met bakpoeder - baking powder in het engels.

Het zijn allebei chemisch samengestelde producten. Baking powder zorgt er voornamelijk voor dat er gas gevormd wordt (om een rijzing tot stand te brengen). Baking soda heeft een gashoudend effect, m.a.w. het gevormde gas wordt vastgehouden.

Bij droog gebak waar boter in zit (zoals bv. cake) heb je beide elementen nodig. Baking powder werkt bij een hoge temperatuur. Daarom zet je de cake de eerste 20 minuten in een oven van 220? C. Het gas wordt gevormd in je gebak. Na 20 minuten verlaag je de oventemperatuur naar 180? C en kan het soda-bicarbonaat zijn werk doen. Het gevormde gas wordt vastgehouden en de cake kan mooi uitbakken.

Bij traditionele recepten voegt men soms enkel wat soda-bicarbonaat toe om de luchtigheid vast te houden. Bij sommige andere recepten zal men dan weer enkel baking powder nodig hebben.

Home Recepten Kookboeken