Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Kip

Wat is nou precies het verschil tussen een soepkip, een poularde en een braadkuiken? Het is nog niet zo lang geleden dat kip alleen op zondag of bij feestelijke gelegenheden werd gegeten. Pas de laatste vijftien jaar is de kip als gewoon vlees ontdekt en wordt niet meer als iets bijzonders gezien. Kip kan op vele manieren bereid worden. Het is nuttig om even stil te staan bij de verschillende benamingen voor kip.

Een soepkip...

is een hen die tussen de 1,5 en 2 jaar oud is. Ze legt geen eieren meer en is dan bestemd voor de slacht. Een soepkip - de naam zegt het al - gebruikt u voor de soep.

Braadkip of braadkuiken

Hieronder wordt verstaan een kip met veel en stevig vlees en weinig vet, die snel is gegroeid en op het moment van slachten niet ouder is dan twee maanden. Een braadkip/braadkuiken heeft een "schoon" gewicht van ongeveer 1100 gram. Door de grote vraag is het tegenwoordig ook mogelijk om bepaalde delen te kopen,dus bijvoorbeeld poten, vleugels, of borstvlees.

Poularde

Hieronder wordt een braadkuiken verstaan met een "schoon" gewicht vanaf 1300 gram. Het is dus een zwaarder braadkuiken.

Ontdooien van diepgevroren kip

Koopt u een diepgevroren kip, geef deze dan tijd om rustig te ontdooien. Haal de verpakking eraf, leg haar in een schotel en zet haar een avond tevoren in de koelkast. De volgende dag is de kip ontdooid. Gooi het dooivocht weg en leg de kip nog een uurtje in een vergiet om verder uit te lekken. Voor het bereiden stevig afdrogen met een schone doek of keukenpapier.

Home Recepten