Atassi - Sumak

Dit kookboek – verschijnt op 12 februari – is een ode aan Syrië, de Syrische keuken en aan familie en vrienden. Sumak bevat ruim tachtig recepten uit de traditionele en moderne Syrische keuken, geïnspireerd op de familierecepten van Anas Atassi, maar ook beïnvloed door de reizen die hij heeft gemaakt. Van het heerlijke ontbijt dat Anas vaak op vrijdag at in de tuin bij zijn oma, de kleine hartige pasteitjes, sfeeha, die zijn moeder maakte op feesten tot de falafel die Anas graag maakt voor zijn vrienden.

Naast recepten bevat het boek verhalen over acht thematafels die verbonden zijn met feest, dierbaren en herinneringen uit Syrië. Deze verhalen vormden de inspiratie voor de recepten. De Syrische keuken heeft een diepgewortelde geschiedenis en door invloeden van buurlanden is deze keuken afgelopen duizenden jaren geëvolueerd tot perfectie.

‘Met dit boek hoop ik een brug te slaan tussen de Syrische cultuur en de wereld, met eten als gemenedeler. Maar nog meer hoop ik dat Sumak een positief beeld geeft van mijn land, ondanks alle ongelukkige gebeurtenissen die nu plaatshebben in Syrië.’ Anas Atassi

Anas Atassi is geboren in Homs in Syrië. Zijn ouders verhuisden al snel voor werk naar Saoedi-Arabië en hij is voor het grootste gedeelte van zijn jeugd buiten Syrië opgegroeid. Elke zomer keerde Anas met zijn familie voor drie maanden terug om daar de vakantie door te brengen. Tijdens zijn studententijd in Beiroet ontwikkelde Anas zijn grote passie voor koken. Hij woonde een aantal jaren in Nederland, waar hij met regelmaat avonden voor vrienden organiseerde met eettafels vol met Syrische gerechten, om zo zijn herinneringen aan zijn familie en thuisland te koesteren. Sinds kort woont Anas in Madrid.

 

Sumak / Anas Atassi/ €34,99 / ISBN 978 90 388 0599 3 / Verschijnt 12 februari 2019

 

singeluitgeverijen