VERVOLG SJOERD KOOISTRA / OESTERBAR (2)

Horecatycoon Sjoerd Kooistra, de grootste cafebaas van Nederland, wederom in het nieuws. KOOISTRA BETAALT EX-WERKNEMERS OESTERBAR ZWIJGGELD?

Sjoerd Kooistra biedt ex-werknemers van de failliet verklaarde Oesterbar in Amsterdam geld aan om niet met de media te praten. Het zou gaan om ? 500,- per gewerkt jaar. Dat stelt fiscalist Leon Lancee in Het Parool. Lancee behartigt de belangen van de oud-medewerkers van de Oesterbar.
In de verklaring zou niet alleen staan dat de oud-werknemers zich niet negatief mogen uitlaten over de werkwijze van Kooistra, ook het bestaan van de verklaring zelf moeten ze geheim houden. ?Zo wil Kooistra twee vliegen in een klap slaan?, stelt Lancee. ?Tegen de gemeente Amsterdam kan hij nu zeggen dat hij heus wel goed voor het personeel is. En tegelijkertijd kan hij die mensen de mond snoeren, want hij vindt het heel vervelend dat iedereen maar loopt te vertellen hoe het er binnen dat concern aan toegaat.?
Kooistra zou de regeling hebben voorgelegd aan ?loslippige? ex-werknemers. Een aantal daarvan zou volgens Lancee hebben geweigerd de verklaring te ondertekenen. Steven Gelder, PR-man van Sjoerd Kooistra noemt in Het Parool de uitspraken van Lancee ?lulkoek? en ?klinkklare onzin?.

Publicatiedatum: 16 augustus 2004
Bron: Parool

KOOISTRA RAAKT AMSTERDAMS THEATERCAFE KWIJT

Sjoerd Kooistra moet afstand doen van Cafe Cox, een bekend theatercafe in de zijruimte van de Stadsschouwburg Amsterdam. De rechtbank in Amsterdam bepaalde dat Plassania, het bedrijf van Kooistra, de ruimte van Cafe Cox per 1 augustus leeg moet opleveren. Kooistra heeft de schouwburg laten weten het cafe niet vrijwillig te willen verlaten. Binnen enkele dagen wordt met hulp van de politie ontruiming verwacht, zo maakte de Stadsschouwburg dinsdag bekend. De uitspraak was al op 20 juli.
De schouwburg vroeg de rechtbank onlangs met succes om ontbinding van de huurovereenkomst met Kooistra. Directeur M. Daamen ergerde zich aan de veranderende sfeer sinds het cafe in 1997 in handen kwam van de horecamagnaat. De afgelopen jaren zijn er minstens acht wisselingen van exploitanten geweest en in het laatste jaar zeker drie, vaak zonder dat de Stadsschouwburg daar toestemming voor gaf. Cafe Cox verloor volgens de schouwburg de functie van levendig theatercafe en acteurs en theaterliefhebbers kwamen er nog amper.
Gesprekken met Kooistra en de exploitanten leverden niets op. Herhaaldelijk heeft Daamen bij de horecaondernemer geklaagd over het komen en gaan van nieuwe exploitanten die met Kooistra een pachtovereenkomst hadden. Volgens het huurcontract had Kooistra toestemming moeten vragen voor een wisseling van exploitant. In het najaar van 2003 was Daamen het beu en stapte hij naar de rechter.

De kantonrechter gaf de Stadsschouwburg op 20 juli gelijk. ‘Plassania spant zich nauwelijks in om zorg te dragen voor een stabiele exploitatie, maar zadelt de schouwburg juist steeds met nieuwe onderhuurders op’, aldus de rechter. ‘De schouwburg is niet in staat met deze telkens wisselende exploitanten tot afspraken te komen.’

Kooistra heeft de schouwburg te kennen gegeven Cafe Cox niet te ontruimen omdat hij in hoger beroep wil gaan. ‘Een eventueel hoger beroep heeft geen opschortende werking’, aldus de schouwburg. Het theater, eigendom van de gemeente Amsterdam, heeft een deurwaarder ingeschakeld voor de ontruiming. Ook wil het theaterpodium een schadevergoeding eisen van meer dan 100.000 euro.

Daamen weet nog niet hoe de toekomst eruit zal zien van het vijftien jaar oude cafe. ‘Het zal nog even leeg blijven staan.’ Het moet volgens hem wel weer een levendig theatercafe worden dat ook als stamkroeg moet fungeren van Toneelgroep Amsterdam, het huisgezelschap van de schouwburg. Kooistra was niet bereikbaar voor commentaar.

Publicatiedatum: 17 augustus 2004
Bron: ANP

SJOERD KOOISTRA BINDT IN EN VERLIEST CAFE COX

Sjoerd Kooistra heeft op het allerlaatste moment gehoor gegeven aan de oproep cafe-restaurant Cox in Amsterdam te verlaten. Eerder deze week maakte de horecatycoon nog bekend van geen wijken te willen weten. Kooistra riskeerde daarmee een ontruiming van het horecapand in de hoofdstad.
Tot een ontruiming zal het dus niet komen. Kooistra liet gistermiddag laat weten op korte termijn het cafe te verlaten. Eerder stelde de rechter dat Kooistra?s exploitatiemaatschappij Plassania bv wegens wanprestaties het huurcontract met de schouwburg moet laten ontbinden. Aanvankelijk sputterde Kooistra tegen. Nu blijkt de geplaagde horecatycoon in te binden.
Volgens het vonnis van de rechtsbank had Kooistra de zaak al op 1 augustus moeten verlaten en de sleutel moeten overdragen aan Melle Daamen, directeur van de Stadsschouwburg. Cafe Cox bestaat reeds vijftien jaar en was in de beginjaren het stamcafe van de Toneelgroep Amsterdam. In 1997 werd het cafe-restaurant door Kooistra gehuurd.

Tegen afspraken in wisselde Cafe Cox zeker acht maal van exploitant de laatste jaren. Volgens de schouwburg was dit niet alleen in strijd met de afspraken, ook de continuiteit van de zaak kwam daardoor in gevaar. De rechtbank stelde onlangs de schouwburg in het gelijk.

Bron: Zibb.nl
Publicatiedatum: 18 augustus 2004
Auteur: Richard Kok
Eerder geplaatste artikelen :

OESTERBAR AMSTERDAM

OESTERBAR / HEINEKEN
DOELBEWUST OP DE FLES


Een artikel over Sjoerd Kooistra van Bart van Oosterhout in INTERMEDIAIR : Sjoerd Kooistra, genie of crimineel ?

4 Reacties

 1. recensies_van_bert

  18 augustus 2004 at 23:29

  Kooistra is een geslepen ondernemer die de randjes zoekt…en gevonden heeft. Bert. (We hebben deze mensen wel nodig hoor, om scherp te blijven!) Bert.

 2. mauritsenole92

  18 augustus 2004 at 17:14

  Interessant om zo alle berichtgeving te kunnen lezen.

 3. Inmiddels heeft ie cafe restaurant Cox verlaten onder meenemen van de boekhouding en vooral drank :-)

 4. Na alle bedenkelijke activiteiten heeft de gemeente Amsterdam fijntjes een tegenoffensief gelanceerd. Hopelijk met succes maar ik ook hopelijk voor ontslagen horecapersoneel en de vaste clientele die graag naar bepaalde horecagelegenheden gingen. Nu nog even de Lange en de Korte Leidsedwarsstraat schoonvegen alsmede de Damstraat, Damrak en Rokin. Daar knapt een stad van op! ;-) Bedankt voor je continu-berichtgeving, Babs!

Geef een reactie