PASTA-SAUZEN

Zelf vind ik pasta’s erg lekker, maar natuurlijk met een heerlijke saus !! met een glas wijn, een sneetje ciabatta en natuurlijk een lekkere saus. Er bestaan al ontelbare pastasauzen, en er komen nog elke dag verrukkelijke creaties bij. Hier volgen een aantal:

PASTASAUZEN MET ROOM, KAAS EN BOTER

1. VIER-KAZENSAUS *Smelt 50 gr boter zonder dat deze bruin wordt. Roer er 50 gr bloem door. Voeg beetje bij beetje en al roerend 3 dl melk en 1 dl witte wijn toe. Laat de saus 10 min. zachtjes koken. Roer er 75 gr Pecorinokaas, 75 gr verse geitenkaas, 75 gr gorgonzola en 50 gr geraspte Parmezaanse kaas door. Voeg zout, peper en evt. nootmuskaat naar smaak toe.

2. ROOM-BASILICUMSAUS *Breng 2 dl creme fraiche met 1 dl witte wijn en 1 dl kippenbouillon aan de kook. Kook de saus tot deze licht gebonden is. Roer er 4 eetlepels pestosaus door.

3. ONTBIJTSPEK-PETERSELIE-ROOMSAUS *Snipper 1 ui.
Bak 200 gr spekblokjes in een droge koekenpan zachtjes uit. Bak de ui 3 min. mee. Voeg 1/4 ltr. slagroom en 1/2 kippenbouillontablet aan het spek-uimengsel toe. Kook de saus 3 min. op een hoog vuur, zo nu en dan roeren. Voeg een mespunt cayennepeper, 2 theel. worcestersus, 150 gr geraspe oude kaas en 3 eetl. fijngehakte peterselie toe.

4. PESTO-KAAS SAUS *Maak 60 gr verse basilicum met een snufje zout, ca. 60 pijnboompitten en 4 teentjes knoflook in de foodprocessor (of vijzel) zeer fijn. Roer er beetje bij beetje 1/2 dl olijfolie door. Voeg 50 gr geraspte Parmezaanse kaas en 50 gr geraspte Pecorino kaas toe. Roer er vervolgens nog 1 1/2 dl olijfolie beetje bij beetje door. Breng op smaak met zout en peper.

PASTASAUZEN MET GROENTEN

1. SPINAZIE-PEPERSAUS *Was 200 gr wilde spinazie en hak deze fijn. Snipper een groot ui. Bakken in 3 eetl. olijfolie, op een laag vuur. Zet het vuur hoog en voeg de spinazie toe. Deze al omscheppende 3 min. meebakken. Voeg 1 theel. grofgemalen zwarte peper toe en bak het geheel nog 1 min. Voeg 3 eetl. cognac, 1 dl witte wijn, 1 dl kruidenbouillon en 1 dl creme fraiche toe. Kook de saus 5 min. op een hoog vuur. Pureer de saus en voeg naar smaak zeezout toe.

2. MEDITERRANE GROENTEN-ANSJOVISSAUS *Snijd 1 aubergine, 1 courgette, 1 rode paprika, 1 grote ui, 6 teentjes knoflook en 6 vleestomaten in stukjes van ca. 2 cm. Meng ze in een ovenvaste schaal met 1/2 dl olijfolie, 1 1/2 eetl. Italiaanse keukenkruiden en 1/2 eetl. suiker. Zet de schaal 35 min. in een hete oven, 220?C. Voeg na 20 min. 1 dl rode wijn, 1 eetl ansjovispasta, 1/2 eetl grof zeezout en peper naar smaak toe. Strooi er 150 gr geitenkaas in kleine blokjes over.

3. TOMATEN-OLIJVENSAUS *Snipper een ui. Snijd 8 gedroogde tomaten (op olie) in smalle reepjes. Bak de ui met de helft van de reepjes tomaat en een fijngeperst teentje knoflook in 25 gr boter, 3 min. op een laag vuur. Roer er, van het vuur af, 2 eetl. bloem door en vervolgens beetje bij beetje 1/2 dl witte wijn, 2 dl kippenbouillon en 4 eetl creme fraiche door. Snijd 100 gr olijven (naar keuze) doormidden en voeg dit toe, met 1 theel Italiaanse keukenkruiden. Kook de saus 15 min. op een laag vuur. Voeg de rest van de tomaten en peper en zout naar smaak toe.

4. PREI-BIESLOOKSAUS *Snijd 3 preien in dunne ringen. Bak ze in 25 gr boter 3 min. al omscheppende, op een hoog vuur. Voeg 3 fijngeperste teentjes knoflook toe en bak ze 1 min mee. Voeg 1 1/2 dl witte wijn, 1/4 ltr slagroom en 1 kippenbouillontablet toe. Kook de saus tot deze lichtgebonden is (ca. 10 min). Voeg 2 eetl fijngeknipte bieslook en zout en peper naar smaak toe.

PASTASAUZEN MET VIS

1. GARNALEN-KNOFLOOKBOTERSAUS *Laat 150 gr boter lichtbruin worden en bak hierin 300 gr gepelde garnaaltjes met 10 grofgehakte teentjes knoflook 2 min, al roerende, op een heel hoog vuur. Voeg 2 eetl citroensap, 2 eetl fijngehakte koriander en zout en versgemalen peper naar smaak toe.

2. KREEFT-VENKELSAUS *Snijd 4 kleine venkelknollen in plakjes. Leg ze op een rooster, bestrijk ze met olijfolie en grilleer ze onder een hete grill bruin. Verwarm 1/2 ltr gebonden kreeftensoep (blik) met 4 eetl creme fraiche. Voeg er een scheutje cognac, 250 gr gekookte kreeftenstukjes en de plakjes venkel aan toe. Gebruik zout en versgemalen peper naar smaak.

3. MOSSELEN-BIESLOOKSAUS *Breng 1/4 ltr witte wijn met een visbouillontablet aan de kook. Roer er 2 dl Room Culinair door. Voeg 400 gr gekookte mosselen, 4 eetl fijngeknipte bieslook, een flinke eetl Franse mosterd en zout en versgemalen peper toe.

PASTASAUZEN MET VLEES

1. KALFSGEHAKT-GORGONZOLARAGOUT *Snipper 1 ui en 3 teentjes knoflook. Rul 350 gr kalfsgehakt en bak dit samen met de ui en knoflook 5 min, al omscheppende, op een hoog vuur. Roer er 3 eetl bloem door. Voeg beetje bij beetje, al roerende 2 dl kalfsfond en 1 dl witte wijn toe. Laat de ragout 10 min zachtjes pruttelen. Roer er 200 gr gorgonzola (in stukjes) door. Voeg zout en versgemalen peper naar smaak toe.

2. OLIJVEN-PAPRIKA-VLEESSAUS *Snijd 350 gr varkenshaas, 1 ui en 2 gele paprika’s in stukjes. Bak het vlees in 50 gr boter, 5 min op een hoog vuur. Voeg de ui, paprika en 100 gr zwarte olijven (zonder pit) toe en bak het geheel nog 5 min. Roer er 1/2 ltr kant-en-klare tomatensaus en 3 eetl Italiaanse keukenkruiden door. Voeg zout en peper naar smaak toe. Strooi er geraspte kaas over.

PASTASAUZEN MET KIP

1. KIP-ASPERGESAUS *Snijd 12 asperges (groene of witte) in dunne plakjes en 250 gr kipfilet in reepjes. Bak de asperges in 75 gr boter, al omscheppende, 3 min op een hoog vuur. Bak de kip 3 min mee. Voeg 4 eetl witte vermouth toe. Even laten bruisen. Roer er 1/2 ltr gebonden aspergesoep (blik) en 3 eetl fijngehakte kervel door. Zout en versgemalen peper naar smaak toevoegen.

2. KIP-TOMATEN-KAPPERTJESSAUS *Snijd 350 gr kipfilet in blokjes van ca. 1 cm en 6 pomodori in kleine stukjes. Snipper een grote ui.Bak de ui met de kipfilet in 3 eetl olijfolie, al omscheppende, 5 min op een hoog vuur. Bak de tomaten 4 min mee. Voeg 1 dl rode wijn toe en laat deze even meekoken. Roer er 5 eetl kappertjes en 2 eetl fijngehakte basilicum door. Zout en versgemalen peper naar smaak toevoegen.

3. KIP-ARTISJOKKENSAUS *Snijd 350 gr kipfilet in reepjes. Giet het vocht van 1/2 ltr blik artisjokkenharten af. Snijd deze in vieren. Bak de kip met 4 teentjes fijngehakte knoflook 1 3 eetl olijfolie, al omscheppende, 4 min op een hoog vuur. Voeg de artisjokkenharten toe en bak ze even mee. Roer er 6 eetl pestosaus en 2 dl Room Culinair door. Zout en versgemalen peper naar smaak toevoegen.

Alle sauzen zijn bedoeld voor vier personen.

(Receptuur : Jose van Mil voor Nouveau 07/1996)

13 Reacties

  1. Ziet er heerlijk uit,hoor,neem ik graag mee,mooie pagina heb je ook!!!
    met vriendelijke groet,
    Priscilla

  2. Kan ik zeker gebruiken!!!!
    Groetjes,

  3. Lekker, die met venkel en kreeft lijkt me wel wat!

  4. Ben gek op pasta en natuurlijk op sausjes!!

  5. Zal er zeker gebruik van maken.
    Dank u wel

    Groetjes Annie

  6. da’s makkelijk alles zo bij elkaar.
    bedankt, ik neem het mee.
    groet
    bep

  7. Ik heb het artikel gelijk favoriet gezet.

  8. KALFSGEHAKT-GORGONZOLARAGOUT:
    In 20 minuten klaar!
    Reactie opa….: Lekker, prima. Mag je meer maken. Dat zegt toch genoeg.
    Het ziet er niet fraai uit – type koeienvlaai – maar de smaak is prima.
    En omdat ik hier geen waardering kan geven, een 9.

    Omdat er geen kalfsfond (trouwens er was helemaal geen fond meer in de supermarkt) heb ik gewoon een runderbouillonblokje met water gebruikt. Lidy

  9. om zo verschillende sauzen bij elkaar te hebben. Neem dit artikel dus uiteraard mee.
    Bedankt hiervoor.
    Groet Diny

  10. recepten_van_omalidy

    8 januari 2003 at 09:57

    Na enig gezoek heb ik je pasta-sauzen gevonden. Heb het gelijk favoriet gezet en uitgeprint. Het lijkt me wel wat – Lidy

  11. ik heb hem bij mijn favo gezet ,deze ga ik zeker vaak gebruiken .groetjes van marian

  12. Daar ga ik vast veel gebruik van maken; ik heb je favoriet gezet. Groet, Tineke

  13. Zet het favoriet!

Geef een reactie