Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

produktinformatie

Misschien staat hier iets bij wat je nog niet weet. Misschien staat hier iets bij wat je nog niet wist.

Aspic

Sterk gearomatiseerde gelei verkregen uit ingekookte bouillon.

Blanquette

Ragout van blank vlees, b.v kalfsvlees.

Bouquet garni

Een boeketje van verschillende kruiden. Meestal tijm,laurier en peterselie. Wordt gebruikt om een gerecht een fijn, kruidig aroma te geven. Soms worden kruiden ook in een reepje prei verpakt.

Consomme

Sterke krachtige bouillon.

Couverture

Harde chocolade die meer suiker en cacaoboter dan gewone chocolade bevat en bedoeld is om verder te verwerken. Meestal in blokken te koop.

Creme fraiche

Licht aangezuurde slagroom met een vetpercentage van 40%.

Croutons

Geroosterd of in boter gebakken wittebrood (zonder korst), gesneden in een bepaalde vorm (rondjes, vierkantjes, hartjes of halve maantjes).

Daikon

Witte reuzeradijs, die veel in de Japanse keuken wordt gebruikt.

Eclair

Een langwerpige soes.

En croute

In een deegkorst gebakken.

Farce

Franse term voor fijngemalen rauwe vlees-,vis-,wild- of gevogelte vulling waarin heel vaak room en eieren zijn verwerkt.

Fond

Andere term voor bouillon.

Gelatine

Bindmiddel (dierlijk) verkrijgbaar in blaadjes en als poeder. Blaadjes gelatine voor het gebruik weken in ruim koud water. Poedergelatine oplossen in heet water tot ze helder is.

Hooi

'Hooi' is het niet eetbare gedeelte van de artisjok dat op de bloembodem vastzit. Duw voor het verwijderen van het hooi de bloemblaadjes van boven een beetje open, omsluit het hooi met de vingers en draai het een kwart slag. Meestal wordt het 'hooi'voor het serveren verwijderd.

Kaviaar

Bewerkte kuit van verschillende soorten steur. Bekende soorten zijn Beluga en Malossol. Tegenwoordig heel vaak vervangen door zalm- of forelkuit, die in tegenstelling tot die van de steur niet zwart maar oranje van kleur is.

Ketjap asin

Indonesische zoute sojasaus.

Ketjap manis

Indonesische zoete sojasaus.

Marjolein

Andere benaming voor marjoraan.

Peterseliewortel

Aan een bos peterselie zitten heel vaak nog de worteltjes die vaak in soepen en sausen worden gebruikt.

Pijnboompitten

Zaden afkomstig van de parasol- of tafelden, die voornamelijk langs de noordkust van de Middelandse Zee en de zuidelijke Oceaankust van Spanje en Portugal groeit.

Pistachenootjes

Groene nootjes van de pistacheboom die in landen rondom de Middelandse Zee groeit.

Truffel

Min of meer ronde, eetbare paddestoel, meestal zwart van kleur, die onder de grond op de wortels van eiken, beuken en katanjes groeit. Ze komen o.a. voor in Belgie, Italie en Spanje. Ze worden voor het aroma vooral in soepen en sausen gebruikt en als garnering. Er bestaat ook imitatietruffel, die voor garnering wordt gebruikt vanwege zijn kleur, maar geen smaak heeft.

Zure room

Licht aangezuurde koffieroom met een vetpercentage van 20%.

https://www.smulweb.nl/img/upload/redheadblueeyes.gif' ">

Bron. Eigentijdskoken van Maggie

Home Recepten