kruidenrecepten voor allerlei kwaaltjes.

1 tl cayennepeper
2 tl gemalen mosterdzaad
2 tl gemberpoeder
2 koppen ongemengde plantaardige, zonnebloem- of druivenpitolie

hete olie is een olie-extract met een hete smaak. het is een verwarmend wrijfmiddel tegen krampen, bevordert de bloedsomloop en ontspant spieren. masseer er harde spieren en pijnlijke gewrichten mee. pas de olie niet op grote lichaamsoppervlakken toe.-een fles witte wijn
-enkele takjes rozemarijn

doe de takjes rozemarijn in de fles witte wijn.
drink een half glas voor de maaltijd bij slechte eetlust en slechte spijsvertering.-vul een grote pot met frambozen, giet er ciderazijn over en laat 3-4 dagen op een koele plaats staan.
-zeef door een katoenen zak en doe in een fles.
DOSERING:neem s’winters dagelijks een of twee theelepels in wat warm water. dit verfrist en reinigt het gestel en voorkomt verkoudheden.

verdund met drie delen water als spoel- en gorgeldrank. in deze sterkte kan het bij koorts naar believen worden gedronken, met wat honing voor de smaak. tevens is het bruikbaar in een verkoelend kompres.30 g zuringwortel op 6 dl water. 20 min. laten sudderen.

DOSERING: 2 a 3 maal daags 1/2 kop.

-kijk voor gebruik bij mijn vorige artikel over kwaaltjes.-10 zuringbladeren
-3 dl ciderazijn

kneus de bladeren en giet er de azijn over. laat 2 weken staan. zeef in een fles. kleef er een etiket op met naam en datum.

GEBRUIK:gebruik verdund met een gelijke hoeveelheid water, als lotion bij jeuk en insectenbeten. als koud kompres is de werking verzachtend en verkoelend, met name bij zonnebrand.

OPMERKING:verwar krulzuring niet met de nauw verwante veldzuring. veldzuring heeft ook een verkoelende eigenschap, maar is door het hoge gehalte aan oxaalzuur ongeschikt voor medicinaal gebruik.100 g echte kamille.
2,5 dl wodka.
7,5 dl water.

bereiding: kijk bij mijn basisrecepten.

Deze tinctuur is zeer geschikt als middel tegen slapeloosheid.
Neem ongeveer 20 minuten voordat u naar bed gaat 5 ml (1 theelepel) in.
Als dit niet werkt, neem dan weer 5 ml in.
U mag maximaal 15 ml per nacht innemen.
De volgende avond kunt u beginnen met bijvoorbeeld 10 ml, totdat u de voor u ideale dosering vindt.2 dl tijminfusie
200 g ruwe suiker

kijk voor de bereiding bij basisrecepten.

Tijm werkt antiseptisch en slijmoplossend en helpt daarom heel goed bij hoest en keelpijn.
Dit middel is ook zeer geschikt voor kinderen.- Sint Janskruid bloemen.
– Plantaardige olie.

zie voor bereiding bij basisrecepten.

De bloemen van Sint-janskruid zijn geel, maar wanneer de olie uit de plant met de
plantaardige olie vermengd wordt, veranderd de kleur in dieprood.
Deze olie is geschikt voor het masseren van gespannen of pijnlijke lichaamsdelen,
bijvoorbeeld bij verrekte spieren of neuralgie (zenuwpijn).

Terug naar de top van dit document2 d lavendelinfusie

zie voor bereiding bij basisrecepten

Een lavendel kompres kan op het voorhoofd of in de nek worden gelegd om spanningen en hoofdpijn te verlichten.Toppen van brandnetels
Witte-wijnazijn.

zie voor bereiding bij basisrecepten.

De adstringende eigenschappen van brandnetel gecombineerd met de verzachtende werking van azijn laat dof haar weer glanzen en stimuleert de bloedsomloop bij een droge hoofdhuid.
Voeg ook een beetje azijn toe aan het laatste spoelwater.dit is een kalmerende en slijmoplossende drank.

6 tl kamillebloemen
2 tl salie
2 tl goudsbloem
1 teen knoflook
1 liter water
450 g honing

-doe de kruiden in het water en verhit 15 min. in een gesloten pan. zeef. verhit de vloeistof opnieuw en dik hem langzaam in tot 2 dl. voeg de honing toe en meng hem goed.

-dosering: volwassenen 4-6 maal daags 2 tl
kinderen 4-6 maal daags 1 tl6 deciliter water
20 gram gedroogde of 30 gram verse tijmblaadjes (en/of bloemetjes)
200 gram honing

Verwarm eerst de theepot, doe dan de kruiden er in en giet kokend water erop. Dek de pot af en laat de thee 15 minuten trekken. Zeef de thee en pers zoveel mogelijk vloeistof uit de tijm. Verwarm 2 deciliter van de gezeefde thee op laag vuur in een pannetje en voeg de honing toe. Blijf roeren totdat alles goed is gemengd. Laat de siroop nooit koken of aanbranden! Laat de siroop afkoelen en giet deze in een flesje. Sluit de fles af en noteer de naam en de datum van bereiding. (Laat de dop bij het afsluiten een beetje los zitten; te strak afgestoten flessen kunnen barsten/knallen). Bewaar je hoestsiroop in de koelkast.

1 Reactie

  1. deze heb ik ook meegenomen weer bedankt!!!

Geef een reactie