Javaanse Gehaktballen
Javaanse Gehaktbal zijn lekker pittig gekruide gehaktballetjes, met wat ui, knoflook, sambal en ketjap. Makkelijk te maken, in weinig tijd. Je kunt van dit recept ook een gehaktbrood maken

De ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 uitje, gepeld en fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst of fijn gesneden
  • 1 ei
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 1 theelepel sambal (oelek)
  • nootmuskaat
  • 4 eetlepels ketjap
  • 2 eetlepels zonnebloemolie of maisolie
  • peper en zout

 

Bereiding

Neem een kom en meng het gehakt met de uiensnippers, de knoflook, het ei, het paneermeel, de sambal, wat zout en en peper en wat nootmuskaat.

Kneed alle ingrediënten. Je kunt er kleine gehaktballetjes van maken, maar iets speciaals is het als je er een gehaktbrood van maakt.

Dat is eigenlijk gewoon een hele grote gehaktbal. Maak van het gehakt een brood. Plaats hiertoe het gehakt in een ovenschaal of cakeblik. Gehaktbrood wordt niet in een koekenpan gebakken, maar in de oven. Plaats het gehakt in dit geval gedurende 20 tot 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Vergeet niet wat ketjap aan het gehakt toe te voegen.

Heb je gehaktballetjes gemaak dan moet je nu een grote koekenpan gebruiken, verhit hierin de olie en bak de gehaktballen ofwel gehaktschijven rondom bruin op redelijk hoog vuur.

Voeg hierna de ketjap en 1 dl. water toe – breng het geheel weer aan de kook.

Temper het vuur, leg het deksel op de pan en laat de gehaktballen in ongeveer 20 minuten zachtjes bakken, totdat ze gaar zijn.