Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Stamppotten bereiden

Algemene bereidingswijze van onze oudvaderlandse recepten Voor de bereiding van het smakelijke oudvaderlandse gerecht, dat wij 'stamppot' noemen geldt dezelfde regel als voor de groenten: kook alle ingredienten zo kort mogelijk en met zo weinig water, zodat alle aanwezige vitaminen zoveel mogelijk behouden blijven.

Het spreekt vanzelf, dat het onderdeel van de stamppot, dat de langste kooktijd nodig heeft, ook het eerst moet worden opgezet, zodat het dus verschil uitmaakt of men voor een stamppot b.v. boerenkool of verse jonge spinazie als groente zal gebruiken.

Een zeer smakelijk gerecht wordt verkregen door verse, jonge bladgroente, nadat ze zeer fijngesneden is, rauw aan de vers gekookte aardappelen toe te voegen en het geheel b.v. met een stukje boter, wat spekvet of een rest jus op smaak te maken. Stamp or roer echter altijd zo weinig mogelijk in een stamppot: hierdoor wordt veel zuurstof toegevoerd, wat alweer schadelijk is voor de kostelijke vitaminen. Meng daarom, ter afwisseleing van de stamppotten, de groenten en het vlees eens losjes door de aardappelen. Het vlees kan vervangen worden door peulvruchten (hutspot met brujie bonen!). Ook op deze manier bereid, zal het gerecht, dat men - ofschoon enigszins ten onrechte - ook wel met de benaming: stoofpot aanduidt, zeer grage eters vinden.

Home Recepten