Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Zin en onzin over asperges

Over de juiste kookwijze van asperges wordt heel wat afgeschreven; vergeet het meeste.

De fijnste onder de groenten volstaat met een eenvoudige bereiding om ten volle tot haar recht te komen.

Bepaal zelf of u dunne, dan wel dikke exemplaren neemt. Asperges horen stevig en blank te zijn, met volkomen gesloten kopjes. Bewaar ongekookte asperges niet langer dan 24 uur; u kunt ze in de koelkast wat langer goed houden.

Pak elke asperge bij top en onderkant beet, buig voorzichtig; ze zal knappen op de plek waar het zachtere gedeelte begint. Bewaar de houtige stukken voor bijvoorbeeld soep of gooi ze weg. Spoel de koppen af onder koud stromend water. U kunt de asperges in nette bosjes samenbinden met keukengaren. (Houdenkele apart om los te koken als testexemplaar.)

Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Laat de bosjes of losse asperges (kopjes boven) erin glijden en laat het water weer aan de kook komen; kook tot ze de gewenste gaarheid hebben, - afhankelijk van soort en dikte - maar kook ze niet te gaar. Vis er af en toe een uit en proef (geen onaangename taak) of ze al goed zijn. Deze kookaanwijzingen lijken misschien dan vaag, maar de tijd hangt sterk af van de kwaliteit en soort en uw eigen voorkeur.

Bovendien mogen ze niet te gaar zijn als ze later nog moeten worden verwarmd; als u ze wilt afkoelen en dan serveren, moeten ze zacht maar niet slap zijn. En voor een vinaigrette tamelijk zacht, maar niet papperig.

Zorg dat er een ruime kom ijswater klaarstaat. Als de asperge net goed is, houd dan de toppen in het water; het kookproces stopt dan.

Laat ze staan tot ze helemaal koud zijn, laat uitlekken en dep ze droog. Laat ze afgedekt staan tot serveren, of leg ze anders in de koelkast. Asperges smaken het lekkers op dezelfde dag dat ze zijn gekookt. Maar de voglende dag, in de koelkast bewaard, zijn ze evengoed nog heerlijk.

Home Recepten