Het Smulgehalte van Florenville

Florenville is een klein plaatsje in de Ardennen, aan de grens met Frankrijk. Het heeft een opmerkelijk Smulgehalte. Het Smulgehalte van Florenville

Helemaal niet gek hoor, mocht je nog nooit van Florenville hebben gehoord. Het is maar een klein plaatsje, in de provincie Luxemburg, pal aan de Franse grens gelegen. Voor mij is het echter een even belangrijke plaats als Brussel. Daar haal ik namelijk bonbons en koekjes. In Florenville haal ik mijn vleeswaren en bijna alle bieren.

Maar een Smulparadijs is Florenville niet alleen omdat er zulke goede pates en hammen vandaan komen. Het is ook de plaats waar het beroemde Trappistenklooster van Orval staat. Het klooster waar het beroemde Orvalbier wordt gebrouwen. Orval, een van de zes echte Trappistbieren ter wereld. Echt in die zin dat het bier daadwerkelijk binnen de kloostermuren wordt gebrouwen. Het grote en zeer voorname klooster is rechthoekig en bestaat uit zes delen, waaronder dus de brouwerij en een kaasfabriek. In het midden bevindt zich een prachtige tuin en achter het klooster bevindt zich het meertje dat de bron van het Orvalbier vormt. Wat ik niet wist, maar na een bezoek aan het cafe van de brouwerij dus wel, is dat er naast het erg hoppige en tamelijk scherpe Orvalbier met 6,2% alcohol ook een lichte versie met maar 3,5% wordt gebrouwen. Die is voor de kloosterlingen, en voor derden alleen in het klooster te krijgen.

Dat is nog niet alles. Florenville en omgeving geldt als het wildgebied van West-Europa. In het seizoen zijn de vele hotelletjes propvol met jagers. Geen wonder dus dat er zulke goede slagers zijn in deze plaats. Die hotels zijn wel aan de prijs. Ook nu in februari is het moelijk een hotelkamer te vinden onder de 100 euro. Daarvoor moest ik een paar kilometer verder, naar een plaatsje met de grappige naam La cuisine. Je ziet, het is hier allemaal Smullen wat de klok slaat.

Natuurlijk heeft een plaats als deze een stadhuis en een burgemeester. Maar de macht zit in werkelijkheid bij een paar families, die allemaal nog aangetrouwd zijn ook en die elkaar ontmoeten in twee restaurants. Het is daar iedere avond buiten het toeristenseizoen een gekus van jewelste. En iedereen aan wie ik werd voorgesteld (`een Hollander die een zaak heeft in Dresden, Allemagne`) bleek winkels te hebben in het dorp of in de omgeving. En zo ontmoette ik dus ook de man van de locale Leonidas-vestiging. Die me vertelde over zijn december-omzet. 25 000 kilo bonbons. Jaloersmakend, inderdaad. Nu is dat 6 kilo per inwoner, dat lijkt wat veel. Maar de grens he. De Fransen zijn gek op Leonidas en in Belgie ligt de prijs een euro of 10 per kilo lager dan in Frankrijk (en in Duitsland). Dus tuffen ze naar Florenville en halen bonbons. Liefst in een doos van 1 kilo of 1,1/2 kilo die ik niet eens heb.
Fransen die naar Belgie rijden om te smullen. De omgekeerde wereld, of toch niet?

7 Reacties

 1. aan de grens woont..dan scheelt het natuurlijk wel die 10 euro. Sprak de zuinige Hollander ;-).
  Leuk artikel Bert, ik had inderdaad nog nooit van Florenville gehoord.
  Wat dat trappistenbier betreft, in Achel (Belgie) zit volgens mij ook een klooster waar ze zelf nog brouwen. Tenminste vroeger wel.

 2. Leuk artikel Bert, grappige plaatsnamen daar en wat een heerlijkheden zeg, dozen bonbons van 1½ kilo toe maar!

 3. FLORENVILLEBedoel je deze stek??
  Zo ja dan lijkt het me er wel leuk!

 4. Leuk hoor dit zo mee te maken.
  Overnachten in het Klooster kan ook, kan je meteen de lightversie eens proberen…

 5. Volgens mij heeft hij “de rode bijbel” altijd bij de hand!

 6. Wat prachtig, zo’n onder elkaar trouwend / smullend volkje in en rond Florenville. Ik ken mensen in Torgny (inderdaad, daar zit een eensterrenrestaurant!), en daar werkte het ook zo.
  Overigens is het hotel in Izel volgens Michelin goedkoper dan dat in Lacuisine, maar in dat laatste hotel kun je dan alweer voor 20 ? dineren en het is wat luxer.
  Het barst trouwens van de bibs (en 5 sterrenrestaurants) rond Bouillon, dus ik verwacht heel veel verslagen van je! :-)

Geef een reactie