De prijs van asperges

Eerder deze week vroeg ik om hulp: wat kosten asperges bij jullie in de buurt in de restaurants? De resultaten. De prijs van asperges

Hoe het komt dat ik zo door het lint ga van te hoge prijzen? Het zijn de onverklaarbare prijsverschillen tussen Duitsland en Nederland, die ik als inwoner van beide landen bijna wekelijks ervaar. Een extreem, maar waar, voorbeeld: een struik Tiny Tom?s, dat zijn kleine trostomaten van een kweker uit Venlo, die daar een merk van gemaakt heeft (knap trouwens!). Ze zijn verpakt per struik van een stuk of acht, gelijkmatig aan beide kanten verdeeld. Kocht ik zaterdag 17 mei in Dresden voor 99 cent. Vandaag te koop bij AH in Heiloo voor 2,49. Zelfde tomaten van dezelfde kweker. Een Nederlandse vrachtauto heeft ze over 800 kilometer naar Dresden moeten brengen en toch zijn ze in Nederland 250% duurder.

Eerder deze week stelde ik de vraag of jullie Smullers wilden opletten wat Asperges nu kosten in de horeca. IJkpunt: Asperges a la Flamande. Of, in Duitsland, a la Hollandaise, kwa kostprijs maakt dat haast niet uit.

Ik had ze als hoofdgerecht gezien tussen 6,50 en 10,50 en was geschrokken van de prijs bij Hotel Mitland in Utrecht: 18,25 meen ik. En er is gereageerd. Bedankt dus de dames Myriam, Tanja, Carla en andere Carla, Anne en andere Anne en Babs. De heren Raymond en Axel evenzeer van harte bedankt.

Resultaten: goede asperges kostten ook in Nederland en Belgie de afgelopen week rond de zes euro per kilo. Wel zijn de laatste dagen de prijzen behoorlijk gestegen door het slechte weer van deze week. De inkoopprijs maakt dus niet veel uit. Mijn inkoopprijs afgelopen zaterdag was 4,95. Axel kan bij ?de boertjes? in Brabant goedkoper terecht, Anne en Myriam kochten op behoorlijke afstand van elkaar voor zes.

Op restaurant is het anders. Die 10 euro van mij wordt in Belgie en Nederland nergens gehaald. 14 meldt Myriam, Axel komt op 14,50 met een beenhammetje erbij, Babs meldde ook een beenhammetje voor 16,50. Dat klinkt allemaal redelijk. Mijn Mitland ervaring blijft duur, alhoewel niet vergelijkbaar met de prijs bij Duinoord aan de Wassenaarse Slag. 22,75 vraagt men daar voor mijn ijkschotel. Het moet haast een vergissing zijn denk ik, omdat men ook voor asperges met runderfilet 22,75 moet betalen. Maar het staat er en het betekent dat een aspergeschotel daar 50 gulden kost.

Asperges zijn duur in de vaderlandse horeca, meestal te duur. Bij Las van Bennekom in Heiloo vraagt men 25,50 voor een 2-gangenmenu met aspergesoep of een salade met asperges plus de asperges als hoofdschotel met een stukje vis of vlees erbij. Dat is niet zo gek als bij Duinoord, maar het blijft heel veel geld voor een vrij eenvoudig restaurant.

Een punt ter ontlasting: het lijkt of de porties in onze landen royaler zijn dan in Duitsland. In dat land is 250 gram de norm en die noemt men ook. In ons land heb ik nergens gezien hoeveel asperges men krijgt, maar eigen ervaring in combinatie met de opmerking van redqueen (Babs) die negen asperges kreeg leidt me ertoe dat een aspergemaal in Belgie en Nederland wel eens 500 gram kan betekenen. Als dat zo is reken ik opnieuw: de helft van zes is drie, bijlagen maximaal 2 is 4,5 a 5. Maal 3,3 is 14 tot 16. Alles duurder dan 16 is te duur. Wie zoveel geld betaalt voor een Hollandaise of een Flamande en maar 250 gram krijgt dient wat mij betreft bezwaar aan te tekenen.

9 Reacties

 1. Voor een voorgerecht is de maatstaf volgens mij 250 gram; voor een hoofd 500 gram.

 2. Twee weken geleden at ik dus in Baarle Nassau asperges met een beenhammetje voor ? 14,50. Daarvoor kreeg ik toen 8 exemplaren, uitstekend bereid.

  Vandaag bij ‘ons boerke’ een dorp verderop wat aangeschaft: 3 kg AA-violet voor ? 13. Mooie exemplaren; vanochtend van het land gehaald…Morgen eet ik dus asperges. Ik denk er zelfs aan ze a la Flamande te eten. Volgende week met een mooie roomvinaigrette van mosterd.

 3. dat het aspergeseizoen werd geopend at ik (eigenlijk per ongeluk, niet om die reden) asperges. Gewoon thuis. Inmiddels ben ik wat kilo’s asperges verder, maar zal ze eind van deze week zeker in Ootmarssum weer eten (traditie). Voor de koningin der groenten heb ik wel euro’s over ;-)

 4. twinkerbell

  26 mei 2003 at 09:18

  Ik heb ze nog niet gekocht, heb laatst een kilo gekregen, en dat waren dikzakken, want na 20 minuten waren ze nog niet gekookt :-)!

 5. ? 16.75. Asperges, gekookte aardappeln, verse spinazie en nog iets van groente, en ijs toe. Ik heb het niet gegeten hoor, dus kan daarover geen oordeel vellen.
  Of is dit mosterd na de maaltijd?

 6. Inderdaad: de kilo’s vliegen er door heen met een boter/eisausje, nieuwe aardappelen en wat ham.

  Leuk onderzoek!

 7. asperges eten, net als Chris eet ik ze ook het lekkerst thuis.

  Anne

 8. zijn dan weer van die dingen waarom ik niet vaak uit eten ga. Morgen alweer asperges en ik ben nog steeds niet failliet

 9. Nu weet ik weer waarom ik ze altijd het liefst thuis eet!
  Gewoon 10 stuks met een fijngehakt gekookt eitje, mooie ham en verse krieltjes en (en daar ben ik echt gek op) een handgemaakte sauce hollandaise. Zo krijg ik ze nergens en al helemaal niet voor 16 euro!

Geef een reactie