Die ene keer dat ik in Marrakesh verbleef, vielen mij een aantal dingen op: de enorme bevolking, de rode huizen, een westers winkelcentrum en de ongelooflijke zoete koekjes. We hebben het nu niet over baklava, maar over kleine hapjes die bestaan uit amandel, honing, sesamzaad en oranjebloesemwater. De vorm van de koekjes zijn niet te vergelijken met Europese koekjes. Als wij Nederlanders aan koekjes denken, ziet iedereen al snel een Mariakaakje voor zich. Een Marokkaans koekje daarentegen heeft te vorm van een schuitje, kokertje of bolletje. En in plaats van een droog schijfje, zijn deze lekkernijen plakkerig en zompig (met uitsluiting op het krokante jasje van filodeeg). In een bakkerij in de wijk waar wij zaten verkochten ze Marokkaanse koekjes voor onmenselijke hoge bedragen. Voor drie doosjes koekjes moesten wij 240 dirham neerleggen. Grof omgerekend is dat ongeveer 22 euro. Het was wel het geld waard!

Maar nu ben ik benieuwd waar je deze koekjes in Nederland kunt krijgen? Of misschien kan ik ze beter zelf maken? Deze heerlijke suikerbommen van honing, amandel en kaneel hebben een wereld voor mij geopend die nog niet zo tastbaar is geworden als de Italiaanse panini en de Franse chorizo. Want op het gebied van koken moet er net iets verder worden gekeken dan de koks z’n neus lang is. Dus laten we de tijd van petit fours en brownies achter ons laten en een nieuwe weg inslaan naar het zogenoemde Marokkaanse suikerwerk.

Wie kan mij helpen de Marokkaanse koekjes onderdeel te maken van mijn Art of Cooking? Wie kan mij helpen het onbekende eigen te maken? Mijn vraag is: hoe maak je Marokkaanse koekjes?