De Kruidkoek van Kaatje

Ik vond pas een leuk kinderboekje over een vrouwtje (Kaatje)en zij bakte kruidkoeken die wereldberoemd waren.
Achterin het boekje staat het recept vermeld. De Kruidkoek van Kaatje was wereldberoemd.
Hij smaakte zo lekker dat nu zelfs haar naam nog vaak wordt genoemd.
En als ze van plan was een kruidkoek te bakken,
dan liepen de varkens en koeien te smakken.
Ook honden en kippen begrepen algauw:
Als Kaatje het druk heeft met eieren zoeken,
dan ruiken we straks weer die heerlijke koeken.

De kinderen renden van “hiephiephoera”
door straten en steegjes hun neus achterna.
Maar Kaatje zei:”Jongens,nog even geduld.
Pas als de koek gaar is,
wordt er gesmuld.”
Ze kneedde het deeg…en zorgde ervoor dat iedereen toch al een likje kreeg.

Ze gingen in optocht op weg naar de oven.
De kruidkoek van Kaatje werd “jongens,pas op” in de hitte geschoven.
De heerlijkste geuren waaierden uit en de wind nam ze mee over land…
…Over zee,tot ver in de vreemde,waar eeuwen geleden
al lang werd gepraat over kruidnagel,gember,kaneel,nootmuskaat….
De kruidkoek van Kaatje rook altijd naar meer.
De kinderen kregen zo`n trek als een beer,
in de lente,op zoek naar zijn buit.
Ze snoven en schreeuwden het uit.
“Voor mij!”
“Nee,voor mij!”.
Maar Kaatje zei lachend:
“Voorzichtig,opzij!”
Ze pakte een mes en ze sneed met gemak
van haar glanzende kruidkoek voor ieder een plak!Voor twee kruidkoeken is nodig:

  • 2 dl.melk
  • 110 gram boter
  • 2 thl.zout
  • 150 gr.suiker
  • 1 el.droge gist
  • 3 eieren
  • 1 thl.geraspte citroenschil
  • 1 1/2 thl.kaneel
  • 1/4 thl.nootmuskaat
  • 1/4 thl.piment
  • 1/4 thl.gemberpoeder
  • 1/4 thl.kruidnagelpoeder
  • 300 gr.patentbloem
  • 300 gr.tarwebloem en wat extra voor het kneden
  • 4 el.sukade
  • 100 gr.krenten

Breng de melk in een klein pannetje aan de kook.
Voeg al roerend de boter,het zout en de suiker toe.
Laat dit mengsel afkoelen tot het lauw is.

Meng de gist met 1 dl.lauwwarm water,totdat de gist volledig is opgelost.
Doe dit in een beslagkom en vermeng het met de lauwwarme melk.
Voeg daaraan toe de eieren,citroenschil,kaneel,nootmuskaat,piment,gember en kruidnagel.
Roer langzaan de patent-en tarwebloem door dit mengsel,zodat het een kneedbaar deeg wordt.
Haal het deeg uit de beslagkom en kneed het op een met bloem bestoven plank of aanrecht.
Kneed het minstens 5 minuten goed door,voeg evt. nog wat extra tarwebloem toe.
Bedek het deeg met een stuk plastic en zet het een half uur op een warme plaats om te rijzen.
Kneed er nu de sukade en krenten door.
Doek het koekdeeg in een ruime schaal,dek deze af met een stuk plastic en laat het rijzen.
In ongeveer een uur tijd moet het deeg twee keer zoveel geworden zijn.
Kneed hierna het deeg weer goed door elkaar,verdeel het in twee stukken en plaats deze op bakpapie of in een bakvorm.
Dek het af en laat ze nog een uur rijzen totdat ze twee keer zo groot zijn geworden.

Verwarm de oven intussen voor op 150 graden.
Snijd met een scherp mes een X-vormig kruis in de bovenkant van het gerezen koekdeeg.
Laat het in 1 1/2 tot 2 uur gaar bakken.

De kruidkoek is gaar als het een hol geluid maakt als je met de achterkant van een lepel tegen de zijkant tikt.

4 Reacties

  1. Leuk verhaal en ik ga het zeker proberen…
    Groetjes Jacqueline

  2. Ik ga de ingredienten kopen en hem uitproberen

  3. Een leuk verhaal en een lekker recept ik neem het mee en gaat het zeker uitproberen.

    Groetjes Conny

  4. Wat een leuk verhaal.
    Ik neem dit recept mee. Het ziet er heerlijk uit. Ik heb alle ingredienten in huis en zal het zeker binnenkort uitproberen.

Geef een reactie