Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

25 BORRELHAPJES VOOR GERTRUD

Allemaal hele lekkere hapjes die je ruim tevoren kunt maken. De dochter van de buren studeerde af. De buurvrouw kwam bij mij om recepten die lang tevoren gemaakt konden worden want de dag zelf had ze geen tijd. Met deze hapjes had ze heel veel succes. Zoveel dat ik de recepten op Smulweb zet. Misschien heeft iemand er iets aan. 1. Bieslookkaasrolletjes gevuld met mon-chou (plm. 16 stuks)
4 plakken bieslookkaas of kruidenkaas
50 gram roomkaas (mon chou of eigen merk AH)

Plakken bieslookkaas besmeren met mon chou. Oprollen en in 4 of 5 stukjes snijden. Vastzetten met cocktailprikker. Met snijkant naar boven op schaal leggen.

2. Kaasspiraaltjes met tuinkers (plm. 20 stuks))
4 plakken jonge kaas (dun gesneden, zonder korst
50 gram roomkaas (Mon Chou of eigen merk AH)
½ bakje tuinkers
peper

Roomkaas vermengen met tuinkers en peper. Plakken kaas hiermee besmeren. Schuin In 5 stukjes snijden. Vastzetten met cocktailprikker. Schaaltje bestrooien met geknipte tuinkers. Rolletjes met platte kant omhoog op de schaal zetten en garneren met rest tuinkers.

3. Kaasrolletjes met gember (20 stuks)
4 plakken jong belegen kaas (dun gesneden zonder korst)
50gram mon chou
2 eetlepels fijngehakte gember
10 bolletjes gember doorgesneden

Besmeer de plakken kaas met de mon chou. Verdeel er de fijngehakte gember over. Rol de plakken voorzichtig op en snij ze in 5 stukjes. Zet vast met een prikker en een half bolletje gember.

4 Rookvleesrolletjes met roomkaas en bieslook (plm. 32 stuks)
1 zakje bieslook (25 gram)
100 gram mon chou
100 gram rookvlees
peper

Bieslook in stukjes van plm. 5 cm knippen. Snij de plakjes rookvlees in tweeën. Besmeer elk plakje met mon chou. Leg hierop een laagje bieslooksprietjes (plm. 4 à 5 stuks). Laat het bieslook uitsteken. Bestrooi met wat peper. Rol het rookvlees strak op. (recept uit Allerhande)

5. Hamrolletjes gevuld met kruidige roomkaas (plm. 30 stuks)
100 gram verse roomkaas (bijv. Mon Chou)
6 plakken achterham
2 eetlepels fijngehakte bieslook
peper, zout, paprikapoeder

Vermeng de roomkaas met de bieslook. Maak de kaas op smaak met peper, zout en paprikapoeder.
Besmeer de plakken ham met dit mengsel en rol de plakken op. Snij de plakken schuin in vijf stukjes. Vastzetten met een prikker. Met de snijkant naar boven op de schaal leggen.

6. Hamrolletjes met mon chou en paprika (plm. 24 stuks)
6 plakken achterham
½ rode en ½ groene paprika in hele kleine stukjes gesneden
100 gram mon chou

Besmeer de plakken met mon chou. Verdeel er wat paprikasnippers over. Bestrooi met wat paprikapoeder. Snij elke plak in 4 stukjes. Zet vast met prikker en stukje paprika..

7. Kipfilet met boursin of paturain en bieslook (plm. 20 stuks)
5 plakken kipfilet (broodbeleg)
klein pakje boursin of paturain
stengels bieslook
cocktailprikkers

Plakjes kipfilet besmeren met paturain en er wat reepjes bieslook opleggen. Elke plak in 4 rolletjes snijden. Vastzetten met cocktailprikkers.

8. Kipfiletrolletjes met tonijncrème (plm. 20 stuks)
5 plakken kipfilet (broodbeleg)
1 klein blikje tonijn
mayonaise of halvanaise
1 eetlepel fijngehakte bieslook

Tonijn uitlekken en vermengen met zoveel mayonaise tot een smeuïge massa ontstaat. Bieslook erdoor roeren. Kipfilet bestrijken met tonijn en oprollen. Elk plakje in 4 stukjes snijden. Prikker er in. Met snijkant naar boven op schaal leggen.

9. Mini-caprese (spiesjes met kerstomaatjes en gemarineerde mozzarella) (± 24 stuks)
1 bakje kerstomaatjes
2 zakjes minimozzarella
2 eetlepels groene pesto
± 24 blaadjes basilicum
cocktailprikkers

Dag tevoren de minimozzarella goed uitlekken en vermengen met de groene pesto. Minimaal 8 uur laten intrekken. Af en toe roeren.
Kerstomaatjes doormidden snijden. Achtereenvolgens aan cocktailprikker rijgen: half kerstomaatje (bolle kant aan buitenzijde!), stukje basilicum, bolletje mozzarella, stukje basilicum en dan weer kerstomaatje met bolle kant naar buitenzijde.

10. Spiesjes met mozzarella, rauwe ham en druiven(24 stuks)
1 zakje minimozzarella
24 blauwe druiven zonder pit
4 grote plakken rauwe ham
1 eetlepel witte balsamico-azijn
2 eetlepels olijfolie
peper, zout
2 theelepels honing
1 theelepel oregano

Mozzarella uitlekken. Marinade maken van azijn, olie, peper, zout, honing en oregano. Mozzarella hierin minstens 4 uur marineren.
Plakken rauwe ham in de lengte in drieën snijden. Reepje ham om bolletje mozzarella. Aan cocktailprikker eerst blauwe druif, dan mozzarella, dan weer druif.

11. Spiesjes met mozzarella en gedroogde tomaatjes (24 stuks)
1 zakje mini-mozzarella (piccolino`s)
6 gedroogde tomaten op olie
1 eetlepel witte azijn
2 eetlepels olie van de tomaten
peper, zout
2 theelepels honing
1 theelepel oregano

Halveer de bolletjes mozzarella. Zet ze een paar uur in een marinade van azijn, olie, peper, zout, honing en oregano.
Laat de gedroogde tomaatjes goed uitlekken. Snij elk stukje in vieren.
Steek steeds een hal bolletje mozzarella en een stukje gedroogde tomaat aan een prikkertje. (Eventueel; een klein stukje basilicum ertussen is leuk voor de kleur en ook voor de smaak)

12. Griekse spiesjes
Blokjes feta kaas
Stukje komkommer (zonder zaad)
Kerstomaatje
Olijf

Om en om aan een prikker steken. Lekker fris!

13. Omeletrolletjes met zalmmayonaise (plm. 30 stuks)
5 eieren
peper, zout
boter om te bakken
1 blikje zalm
4 eetlepels slasaus

Klop de eieren met peper en zout los. Bak hiervan 5 dunne omeletjes. Laat de zalm uitlekken en verdeel deze in kleine stukjes. Maak er met de slasaus en wat peper en zout een smeuïge massa van. Besmeer de omeletjes met de zalm en rol ze op. Snij elke omelet in 6 stukjes. Zet vast met een prikker.

14. Omeletrolletjes met pâté (plm. 30 stuks)
5 eieren
peper, zout
boter om te bakken.
100 gram roompaté
wat (koffie)melk

Klop de eieren met peper en zout los. Bak hiervan 5 dunne omeletjes. Prak de paté fijn en maak er met de melk een smeuïge massa van. Besmeer de omeletjes met de paté en rol ze op. Snij elke omelet in 6 stukjes. Zet vast met een prikker.

15. Omeletrolletjes met roomkaas en gekookte ham (plm,30 stuks)
5 eieren
zout, peper
boter om te bakken
slablaadjes van gewone sla
10 plakken gekookte ham dun gesneden
200 gram verse roomkaas (mon chou)

Eieren loskloppen. Kruiden met peper en zout. Hiervan 5 dunne omeletjes bakken. Omeletjes met roomkaas besmeren. Helemaal beleggen met sla. Hamplakken erover verdelen. Elke omelet om 6 stukjes verdelen. Vastzetten met prikker.

16. Omeletrolletjes met roomkaas en gerookte zalm (± 30 stuks)
6 eieren
2 eetlepels fijngehakte dille (eventueel diepvries)
peper, zout
150 gr verse roomkaas zonder kruiden(bijv. Mon Chou of andere roomkaas)
2 eetlepels melk
200 gram zalmsnippers of plakjes gerookte zalm

Eieren loskloppen met peper, zout en fijngehakte dille. Hiervan 6 dunne omeletjes bakken. Roomkaas losroeren met melk. Omeletjes hiermee bestrijken en beleggen met de zalm. Oprollen en in de koelkast laten opstijven. Zijkanten afsnijden en restant in mooie brede schuine stukken snijden.

17. Omeletrolletjes met gegrilde paprika en roomkaas (24 stuks)
4 eieren
peper, zout
1 eetlepel melk
200 gr roomkaas (bijvoorbeeld Mon Chou)
8 plakken rauwe ham
6 geroosterde paprika´s (zijn te koop in potten bijvoorbeeld van Bonduelle)
3 eetlepels gehakte peterselie

Klop de eieren los met de melk en peterselie en maak het losgeklopte ei op smaak met zout en peper. Bak hiervan 4 omeletjes, liefst in een anti-aanbakpan. Laat de omeletjes afkoelen.
Laat de paprika´s uitlekken. Verwijder eventuele zwarte velletjes en pitjes.Snij de paprika´s in brede repen. Droog ze wat af met keukenpapier. Bestrijk de afgekoelde omeletjes met roomkaas. Leg op elke omelet een plak ham en repen paprika. Rol de omeletjes stevig op. Laat ze in de koelkast een uurtje opstijven. Snij ze schuin in 6 stukken. Zet het rolletje vast met een cocktailprikker.

18. Tortillarolletjes gevuld met mon chou en gerookte zalm
2 grote wraps (tortilla´s)
100 gram gerookte zalm
1 pakje mon chou
blaadjes gewone sla
cocktailprikkers

Wraps besmeren met roomkaas. Sla erover verdelen. Dan bedekken met de gerookte zalm. Wraps oprollen en in stukjes van plm. 2 cm. snijden. Vastzetten met een cocktailprikker.
Op schaal leggen met snijkant naar boven.

19. Tortillarolletjes gevuld met kruidenkaas en rauwe ham
1 pak wraps (tortilla´s) van Honig
150 gram roomkaas met kruiden en knoflook (bijv. boursin of AH)
200 gram rauwe ham
cocktailprikkers

Wraps besmeren met roomkaas. Plakken ham erover verdelen. Wraps oprollen en in stukjes snijden. Vastzetten met een cocktailprikker.

20. Dadels gevuld met mon chou en een walnoot
Dadels ontpitten. Vullen met mon chou en dan garneren met een walnoot

21. Gedroogde abrikozen met geitenkaas en rauwe ham
1 zakje gedroogde gewelde abrikozen (AH)
100 gram zachte jonge geitenkaas
50 gram rauwe ham

Vouw de abrikozen wat open. Smeer er dik geitenkaas op. Snij de rauwe ham in repen die precies om de abrikozen passen. Rol de abrikoos in de rauwe ham. Zet vast met een prikker.

22. Blokjes ham met knoflookolijven
Dikke plak achterham
Knoflookolijven

Plak ham in blokjes snijden. Steeds een blokje ham met olijf aan een prikker steken.

23. Chorizo of salami met olijven
Plakjes chorizo of salami
Knofllokolijven

Olijf vastzetten tussen of op een dubbelgevouwen plakje chorizo of salami.

24. Bleekselderij met magor en dadel (plm. 18 stuks)
3 stengels bleekselderij
± 100 gram magor (combinatie mascarpone/gorgonzola)
± 10 dadels zonder pit

Bleekselderij schoonmaken en in stukjes snijden van ± 3 cm. Dadels dwars halveren. Stukje bleekselderij vullen met magor. Hierop een halve dadel vastprikken.

25. Geitenkaastruffels met pesto rosso
300 gram verse zachte geitenkaas (Bettine Blanc)
1 bakje pesto rosso
pijnboompitten

Geitenkaas vermengen met pesto rosso naar smaak. Balletjes ter grootte van een walnoot hiervan vormen. Pijnboompitten roosteren en grof hakken. Balletjes hierdoor rollen.Cocktailprikker erin en smullen maar!

17 Reacties

  1. Hoi Petra, dit artikel hoort bij mijn verzameling. Altijd makkelijk om op terug te grijpen. Zoveel lekkere dingen heb je daar bij elkaar gezet! Bedankt en groetjes, Hermien

  2. Er staan heerlijke hapjes tussen. Die ga ik over een maandje samen met mijn kleinzoon van 3 jaar maken (helemaal kookhulpgek) voor het tuinfeestje van mijn dochter en schoonzoon. Bedankt. Groetjes van Marianne

  3. neem je artikel graag mee,borrelhapjes komen altijd wel van pas.Bedankt, groetjes

  4. verukkelijk, heb over twee weken een verjaardag en ga er zeker een paar uitproberen
    Gr Mien

  5. 49frederique

    26 april 2009 at 00:12

    Dank je wel Petra, zou willen dat je mijn buurvrouw was :-)))
    ik ga hier zeker een aantal van maken eind mei ik heb een heeel aantal van je recepten in mijn favoriet gezet.
    groet frederique
    p.s. wij vinden het ook zeer prettig wonen in duitsland

  6. ik neem het mee naar mijn pagina
    dankjewel en groetjes

  7. Wat staan er lekkere dingen bij. Ik ga binnenkort een aantal van jouw hapjes maken. Super bedantk voor het delen.
    Groeten,

    Karin

  8. een aantal kende ik al maar er staan weer nieuwe lekkere hapjes bij , bedankt voor het plaatsen, groetjes van Dorine

  9. wat staan er lekkere dingen bij en ik neem ze meteen mee
    groetjes antoinette

  10. bedankt Petra,
    voor deze zalige hapjes.
    Groetjes Souvlaki

  11. Christa_Beldman

    15 maart 2008 at 20:33

    Wat leuk zoveel hapjes bij elkaar, komt altijd van pas als weer eens iets anders wil maken. Bedankt. groetjes christa

  12. bedankt voor zoveel lekkere hapjes ik neem ze van je mee
    groeten van Jannie

  13. Hoi Petra

    Altijd makkelijk zo alles bij elkaar en nog lekker ook.

    Gr. Joke

  14. Bedankt voor je artikel, neem het mee. Groetjes Micky

  15. Neem ik weer van je mee, heerlijk! gr Annemarie

  16. `Bedankt voor dit leuke artikel en lekkere recpten.Ik neem het mee hoor.Groetjes Sylvia

  17. professoroud

    10 maart 2008 at 17:16

    Hallo Petra, Super zo veel borrelhapjes bij elkaar die je tevoren kan maken. Ik heb het favoriet gezet. Dank je wel. Groetjes, Jos

Geef een reactie