Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

KOKEN MET MIJN NICHTJES

Mijn nichtjes vroegen me of ze een keertje bij mij mochten koken. Ze wilden graag wat leren. Ik heb ze een aantal recepten gegeven waar ze samen een menuutje uit hebben samengesteld. Het was een hele leuke dag. Om 17.00 uur kwamen ouders, broer en zus en vrienden. We zaten met 12 man aan tafel. De meisjes hebben hun uiterste best gedaan. Voor 12 man koken zonder ervaring: DOE het ze maar na! Het was heerlijk! Sperzieboonsalade met tonijn

700 g sperziebonen

3 blikjes tonijn (naturel)

4 vleestomaten

4 eieren

3 el witte (balsamico)azijn

1 ½ tl mosterd

½ eetlepel honing

6 el olie

1 el kappertjes

12 groene olijven zonder pit

peper en zout

Kook de eieren hard, spoel ze koud, pel ze en snijd deze in plakjes.

Maak de sperziebonen schoon en kook ze in ca 6 minuten beetgaar in ruim kokend water met zout. Giet ze af in een vergiet. Spoel ze snel af onder koud stromend water.

Klop een sausje van azijn, mosterd, olie, honing en zout en peper naar smaak en giet dit direct over de nog enigszins warme sperziebonen.

Giet de tonijn af en verdeel de vis in stukken.

Maak de tomaten schoon en snijd ze in plakjes.

Schep de sperziebonen, de tonijn en de partjes tomaat door elkaar in een slakom. Garneer de salade met de ei, kappertjes en in plakjes gesneden olijven..

Tomatensoep uit Italië

2 eetlepels olijfolie

1 kg rijpe tomaten

2 blikjes tomatenblokjes

5 gedroogde tomaten

2 uien

3 teentjes knoflook

4 runderbouillontabletten

1 kruidenbouillontablet

1 afgestreken eetlepel oregano

scheutje balsamico-azijn

1 eetlepel suiker

peper en zout naar smaak

200 ml slagroom

fijngesneden basilicumblaadjes om te garneren

Schil de ui en de knoflook en snij deze in grove stukken. Verhit de olie in de pan en bak hierin de uien en de knoflook glazig en zacht. Snij de tomaten kruislings iets in en leg ze in een schaal of pan. Breng zoveel water aan de kook dat de tomaten onder staan. Laat ze heel even in het hete water staan en koel de tomaten daarna onder de koude kraan. Haal de velletjes er voorzichtig af. Snij de tomaten in 4-en.

Voeg de tomaten bij de ui in de pan en bak deze onder roeren plm. 3 minuten mee.

Voeg de tomatenblokjes en de gedroogde tomaten erbij en roer goed door.

Voeg zoveel water toe tot de tomaten bijna onder staan.

Doe de bouillontabletten erbij en de oregano

Breng de soep aan de kook komen en laat plm. 10 minuten zachtjes koken.

Mix de soep met de staafmixer.

Het moet een redelijk dikke soep zijn (eventueel wat water toevoegen!).

De soep op smaak maken met peper, zout, suiker, slagroom en een scheutje balsamico-azijn. Garneer de soep met fijngesneden basilicumblaadjes.

Gevulde bieflaprolletjes met spek en kruiden in rode wijnsaus

12 dunne bieflapjes (zo dun als schnitzel)

peper, zout

150 gram plakjes mager rookspek

2 gesnipperde uien

3 eetlepels fijngesneden peterselie

3 eetlepels fijngesneden basilicum

5 eetlepels olijfolie

½ ltr. rode wijn

1 blikje tomatenpuree

Bieflapjes insmeren met peper en zout.

Spek, ui, peterselie en basilicum vermengen.

Verdelen over bieflapjes en deze daarna voorzichtig oprollen.

Vastzetten met een prikkertje.

Olijfolie verhitten in koekenpan en bieflapjes rondom bruinbakken. Uit pan halen en overbrengen in juspan. In overgebleven bakvet tomatenpuree even bakken. Afblussen met rode wijn. Wijn/tomatenpureemengsel bij bieflapjes voegen en plm. 1 ½ - 2 uur laten sudderen.

Appelmoes

1 kilo (goudrenetten)

1 kopje water

2 eetlepels suiker

klein snufje zout

kaneel naar smaak

Schil de appels en haal het klokhuis er uit.

Snij de appels in kleine stukjes.

Doe de appels samen met het water, zout en de suiker in een pan en breng dit aan de kook .

Zet het vuur laag en laat de appels plm. 15 minuten koken tot ze zacht zijn.

Steeds even tussendoor roeren. Als de appels zacht zijn met staafmixer pureren. Naar smaak eventueel kaneel en nog wat suiker toevoegen.

Als de appelmoes klaar is deze in een schaal doen en laten afkoelen.

Gratin dauphinois

1 kg aardappelen

2 teentjes knoflook voor de schaal

zout, peper

nootmuskaat

150 gr geraspte gruyère

2 dl room

2 eieren

2 ½ dl melk

boter

Aardappelen schillen en in dunne plakjes schaven.

Ovenschaal met knoflook inwrijven.

Eieren kloppen met melk en crème fraiche.

Steeds laagje aardappelen in schaal. Bestrooien met kaas, peper, zout en nootmuskaat. Steeds weer laag en kruiden.

Overgieten met eimengsel.

In het midden van een voorverwarmde oven bakken op 200 gr. C. in plm. 60 minuten.

Nougatine-ijstaart met Baily`s

225 gram mokkaschuimpjes ?

100 gram gepelde hazelnoten

½ ltr. slagroom

½ ltr. vanillevla

150 gr nougatinenootjes (Baukje of dr Oetker

1 ½ dl Ierse creamlikeur

chocolaatjes om te garneren

Springvorm met een doorsnede van 24 cm.

bakpapier

Springvorm bekleden met bakpapier.

Schuimpjes in grove stukken breken.

Hazelnoten fijnhakken.

Slagroom stijfkloppen.

Vanillevla, schuimpjes, hazelnoten, helft nougatinenootjes en likeur voorzichtig door elkaar scheppen en in de vorm schenken

Taart garneren met rest nougatinenootjes en chocolaatjes.

Minimaal een nacht invriezen.

Home Recepten