Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

BORRELHAPJES VOOR EEN FEEST MET 50 PERSONEN

Feestje voor mijn 50-jarigebuurvrouw. MOUSSE VAN FETA MET RODE PAPRIKA

1 rode paprika

2 eetlepels olijfolie

chilipoeder of cayennepeper (naar smaak)

250 gram feta

Maak de paprika schoon en snij het vruchtvlees in blokjes. Verhit de olijfolie en fruit hierin de paprika samen met chilipoeder of cayennepeper zacht (plm. 10-25 minuten) op een lage warmtebron. Laat de paprika afkoelen. Verkruimel de feta. Doe de feta en de afgekoelde paprika met de olie in de mengkom van de keukenmachine of in het bakje van de staafmixer. Pureer dit tot een gladde egale massa. Proef even of er nog kruiden bij moeten!

Lekker op toast of stokbrood

ZALMMOUSSE MET ROOMKAAS

100 gram gerookte zalm in hele kleine stukjes

200 gram roomkaas (bijvoorbeeld Mon Chou)

2 eetlepels crème fraîche

2 eetlepels fijngehakte bieslook

versgemalen peper

Gerookte zalm met roomkaas vermengen (in keukenmachine) Op smaak maken met bieslook en peper. Lekker op toast of stokbrood.

GEVULDE EITJES MET SANDWICHSPREAD (40 stuks)

20 eieren

sandwichspread

scheutje slasaus

paprikapoeder of peterselie om te garneren

Eieren hard koken. Eidooiers vermengen met zoveel sandwichspread en wat slasaus tot een smeuïg geheel ontstaat. Eieren hiermee vullen. Garneren met wat paprikapoeder of plukje peterselie.

GEVULDE EITJES MET TONIJNSAUS ( 24 stuks)

12 eieren

1 groot blik tonijn op water

2 dl mayonaise

3 eetlepels gehakte bieslook

zout, paprikapoeder

bieslook om te garneren

Kook de eieren hard. Laat de tonijn goed uitlekken. Vermeng de tonijn met de mayonaise, bieslook, zout en paprikapoeder. Halveer de eieren en leg deze op de schaal. Schep op elk ei een schepje tonijnsaus. Garneer de eieren met paprikapoeder en sprietje bieslook.

Kan 1 dag tevoren voorbereid worden en afgewerkt worden op de dag zelf.

SPIESJES MET MOZZARELLA, RAUWE HAM EN DRUIVEN (plm. 36 stuks)

1 1/2 zakje mini-mozzarella

blauwe druiven zonder pit

1 1/2 eetlepel witte balsamicoazijn

3 eetlepels olijfolie

peper, zout

3 theelepels honing

1 theelepel oregano

100 gram rauwe ham

Mozzarella uitlekken en halveren. Marinade maken van azijn, olie, peper, zout, honing en oregano. Mozzarella hierin minstens 4 uur marineren. Mozzarella uit laten lekken en halveren Aan cocktailprikker eerst blauwe druif, dan mozzarella, dan weer druif.

SPIESJES MET MOZZARELLA EN GEDROOGDE TOMAATJES (plm. 36 stuks)

1 1/2 zakjes mini-mozzarella

1 potje gedroogde tomaatjes op olie (liefst van het merk Sacla)

1 1/2 eetlepels witte balsamicoazijn

3 eetlepels tomatenolie (van de gedroogde tomaatjes)

peper, zout

2 theelepels honing

1 theelepel oregano

Mozzarella uitlekken en halveren. Marinade maken van azijn, olie, peper, zout, honing en oregano. Mozzarella hierin minstens 4 uur marineren. Gedroogde tomaatjes goed uitlekken en afdrogen met keukenrol. In stukjes snijden. Mozzarella halveren. Aan cocktailprikkertje half bolletje mozzarella en stukje gedroogde tomaat.

GEVULDE KERSTOMAATJES (DEEL MET PITTIGE KAASVULLING EN DEEL MET HOLLANDSE GARNALEN) (PLM. 50-60 stuks)

In totaal nodig: 4 bakjes kerstomaatjes

Kerstomaatjes uithollen en met de opening naar beneden op keukenpapier goed laten uitlekken.

Kaasvulling:

8 Amsterdamse zoetzure uien (fijngehakt)

150 gram pittig geraspte kaas

6 eetlepels mayonaise

5 eetlepels scherpe mosterd

2 eetlepels fijngehakte bieslook

Amsterdamse uien, geraspte kaas, mayonaise, mosterd en bieslook goed door elkaar mengen. Tomaatjes vullen met dit mengsel. Garneren met wat bieslook. Een lekker hapje en goed voor te bereiden!

Het overige deel van de tomaatjes vullen met Hollandse garnalen

HAM-KAASROLLETJES MET BOURSIN (plm. 40 stuks)

150 gram dungesneden jonge kaas

150 gram achterham (liefst rechthoekige plakken)

1 pakje roomkaas met kruiden en knoflook

Plakken kaas (zonder korst) besmeren met de kruidenkaas. Hierop een plakje ham. Voorzichtig oprollen. Op laten stijven in koelkast. Elk rolletje schuin in 5 stukken snijden . Vastzetten met een cocktailprikker.

OMELET-ROLLETJES MET KRUIDEN-ROOMKAAS EN RAUWE HAM (plm. 36 stuks)

6 eieren

peper, zout

scheutje melk

1 eetlepel fijngehakte peterselie

150 gram roomkaas met kruiden en knoflook

150 gram rauwe Ardenner ham

Eieren los kloppen met peper, zout, melk en fijngehakte peterselie. Omeletjes besmeren met roomkaas. Plakken ham erover verdelen. Omeletjes oprollen. Zijkanten schuin wegsnijden en rollen elk in 6 stukjes snijden. Vastzetten met een cocktailprikker.

ROLLETJES VAN FLENSJES MET TONIJNMOUSSE (plm. 48 stuks)

150 gram zelfrijzend bakmeel

peper, zout

2 eieren

melk

boter om te bakken

2 blikjes tonijn op water

2 eetlepels crème fraîche

1 eetlepel mayonaise

2 fijngehakte augurkjes

zout, peper

Maak het beslag en bak hiervan 12 kleine flensjes. Vermeng de tonijn met de crème fraîche, mayonaise en augurkjes. Maak op smaak met peper en zout.

Besmeer de flensjes met het tonijnmengsel. Laat opstijven. Snij de zijkanten weg. Snij de flensjes elk in 6 schuine stukjes. Zet vast met cocktailprikker.

GEMARINEERDE CHAMPIGNONS IN RODE PESTO(35-40 stuks)

500 gram kleine champignons

2 kruidenbouillontabletten

2 sjalotjes (gesnipperd)

wijnazijn

olijfolie

peper, zout

mespunt suiker

2 teentjes knoflook in plakjes gesneden

tomaten-relish (AH) of tomaten-tapenade of rode pesto

Champignons plm. 10 minuten zachtjes koken in kruidenbouillon met sjalotjes. Afgieten. Marinade maken van azijn, olie, peper, zout en wat suiker 3 eetlepels tomaten-relish of tapenade of pesto. Plakjes knoflook toevoegen en alles goed door elkaar roeren. Champignons hierin een paar uur marineren. Prikkertje erin en smullen maar.

AARDAPPELSALADE VAN VOORGEKOOKTE KRIELTJES(gegarneerd met zalm, paling en garnalen)

1,5 kg middelgrote aardappelen

4 kruidenbouillontabletten

1 ui

2 dl witte azijn

2 eetlepels suiker

peper en zout

4 afgestreken eetlepels mayonaise

2 eetlepels magere kwark of yoghurt

4 eetlepels fijngehakte bieslook of peterselie

Ui pellen en snipperen. Grote krieltjes eventueel doorsnijden. Wassen en opzetten met kruidenbouillontabletten en zoveel water dat de aardappeltjes net onder staan. Krieltjes met azijn en gesnipperde ui aan de kook brengen.Zodra ze koken gas uitdraaien en krieltjes in het vocht plm. 10 minuten laten afkoelen. Afgieten in een vergiet en goed laten uitlekken. Vermengen met de mayonaise en de gehakte kruiden.

Heerlijk met een garnering van diverse vissoorten: 500 gram gerookte zalm, 500 gram paling en plm. 200 gram garnalen.

De aardappelsalade kun je al een dag tevoren maken. Deze trekt dan goed door en is veel lekkerder.

PLANKJE MET DIVERSE FRANSE KAASSOORTEN, DRUIVEN EN WALNOTEN

Onderstaande gerechten kunnen ruim tevoren worden gemaakt en worden ingevroren:

PITTIGE SPIESJES MET KIPFILET (plm. 50 stuks)

1 kilo kipfilet

Sate-marinade van bijv. Conimex

olie

cocktailprikkertjes

Kipfilet in kleine stukjes snijden. Marinade maken volgens gebruiksaanwijzing. Door de marinade een paar eetlepels olie mengen. Aan elke cocktailprikker 2 stukjes kipfilet prikken. Oven voorverwarmen op 200 graden C. Op een met bakpapier bekleden bakplaat in het midden van de oven in plm. 15-20 minuten bruin en gaar bakken. Af en toe even omscheppen. Kan koud of warm worden opgediend. Lekker met pindasaus of chilisaus.

PITTIGE GEHAKTBALLETJES (plm. 120 stuks) met pindasaus

2 kg mager rundergehakt

pittige kruiden naar smaak

Maak de gehaktballetjes en de pindasaus op je eigen lekkere manier.

Op de tafels: schaaltjes met zoutjes

5 stokbroden

Home Recepten