Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

ALPENLANDBUFFET voor 50 personen

Een van mijn vriendinnen werd begin dit jaar 50. We kwamen op het idee om een Alpenlandbuffet te maken. Het werd een groot succes.

HET BUFFET

Zij en haar dochter droegen dirndl-jurken. Er was Duitstalige muziek en natuurlijk een buffet met gerechten uit de Alpenlanden.
Het grootste deel van het buffet was heel goed voor te bereiden. Hieronder volgt een beschrijving van de recepten en hoe de voorbereidingen gingen.

Nadat we besloten hadden om dit buffet te maken werd er een boodschappenlijst gemaakt. Van onze wintersportvakantie in Oostenrijk wat zakken Spaetzle meegenomen. Dit zijn deegwaren.Jammer genoeg niet in Nederland verkrijgbaar. Ik heb hiervoor wel eventueel een recept voor de liefhebbers.Ongeveer een week te voren begonnen met de gerechten die ingevroren konden worden, dat was:

Serbischer Bohnentopf

1 grote pot of blik witte bonen in tomatensaus
1 grote pot of blik witte bonen
250 gram reepjes mager gerookt spek
1 klein blikje tomatenpuree
2 grote uien
2 teentjes knoflook
2 eetlepels olie
1 prei
1 stuk selderijknol
selderijgroen
3 aardappels
1 winterpeen in kleine blokjes
2 theelepels oregano
1 rode Spaanse peper
1 eetlepel paprikapoeder edelsusz
3 vleesbouillontabletten
2 kruidnagels
2 blaadjes laurier
zout, peper
scheutje azijn
200 gram chorizo of kolbasz worst

Bak het spek bruin. Voeg ui en knoflook toe en bak dit mee tot het glazig is. Voeg de tomatenpuree en de kleingesneden groente toe en bak dit ook even mee. Doe de bonen, laurier en kruidnagels en de bouillon erbij en laat alles ? half uurtje koken. Maak de soep op smaak af met zout, peper, paprikapoeder en azijn.
Vlak voor het opdienen de plakjes worst door de soep roeren.

Zurcher Geschnetzeltes met rosti


2 kilo kipfilet (fijngesneden)
2 uien
100 gram boter
50 gram bloem
zout, peper
1/8 liter witte wijn
125 ml slagroom
500 gram champignons
paprikapoeder
2 vleesbouillontabletten
2 zakken diepvries rosti rondjes

Uien pellen en snipperen. Champignons schoonmaken en in plakjes snijden.
Boter verhitten en reepjes kipfilet hierin beetje voor beetje bruin bakken. Uien even meebakken. Alle vlees weer in de pan doen. Verkruimelde bouillontabletten er aan toevoegen. Bestuiven met gezeefde bloem en al roerend meebakken. Afblussen met witte wijn. Even meekoken. Room erdoor roeren en nog even doorkomen tot saus bindt.
Champignons in andere pan bruinbakken in wat boter. Bij de kipfilet voegen. Op smaak maken met zout, peper en wat paprikapoeder.

Rindsgoulash mit Rahmspatzle


3 kg mager rundvlees in grove stukken
500 gram varkenslappen
150 gr boter om te bakken
olie om te bakken
peper
zout
4 vleesbouillontabletten
1/8 liter witte azijn
1 eetlepel gedroogde oregano
2 theelepels kruidnagelpoeder
3 laurierblaadjes
3 kg uien
4 teentjes knoflook
1 klein blikje tomatenpuree
1 rode paprika
3 theelepels pittige paprikapoeder
5 eetlepels paprikapoeder edelsusz

Boter verhitten. Vlees in gedeelten snel en goed bruin bakken. Vlees uit de pan halen en overdoen in een andere pan. Bouillontabletten, azijn, laurier, oregano. kruidnagel en zoveel water toevoegen dat vlees bijna onder staat. Vlees op zacht vuur laten sudderen tot het gaar is. Ondertussen de gepelde en in grove stukken gesneden uien bakken in weinig olie bruin bakken. Gepelde en in kleine stukjes gesneden knoflook en paprika bij de uien voegen en nog 3 minuten bakken. Tomatenpuree toevoegen en ook even meebakken. Paprikapoeder erdoor roeren en alles bij het vlees voegen. Nu nog plm. 30 minuten laten sudderen.
Op smaak maken met peper en zout.
Mocht de goulash te dun zijn dan eventueel binden met wat bloem of maizena.

Twee dagen voor het feest maakten we alvast een aantal gerechten die goed voorbereid konden worden zoals:

Selleriesalat met Apfel und Walnusse

300 gram knolselderij
sap van 1 citroen
200 gram bleekselderij
300 gram gruyere kaas
2 appels
150 gram gehakte walnoten
mayonaise naar smaak
citroensap
1 afgestreken eetlepel scherpe mosterd
4 eetlepels slagroom
peper, zout

Knolselderij schillen en in hele dunne reepjes snijden. In kokend water met citroensap en wat zout plm. 3-4 minuten koken. Afgieten en koud afspoelen. Goed laten uitlekken. Bleekselderij wassen en in dunne reepjes snijden. Mayonaise mengen met room en mosterd. Beide selderijsoorten hierdoor roeren.
Kaas en geschilde en schoongemaakte appel ook in smalle reepjes snijden. Door de selderij mengen. Plm. 1 uur laten intrekken en dan op smaak maken met peper, zout.
Noten in droge koekenpan roosteren en over de salade strooien.

Kartoffelsalat

2 kg vastkokende aardappelen
4 kruidenbouillontabletten
2 ui en
2 dl witte azijn
2 eetlepels suiker
peper en zout
4 afgestreken eetlepels mayonaise
2 eetlepels magere kwark of yoghurt
4 eetlepels fijngehakte bieslook of peterselie

Aardappelen schillen en in plakjes snijden van plm. 1/2 cm.
Ui pellen en snipperen. Aardappelschijfjes goed wassen.
Aardappelschijfjes opzetten met kruidenbouillontabletten en zoveel water dat de plakjes net onder staan. Aardappelschijfjes aan de kook brengen en plm. 3 minuten koken. Azijn en gesnipperde ui toevoegen. Weer aan de kook brengen tot de aardappelschijfjes beetgaar zijn. In het vocht plm. 10 minuten laten afkoelen. Afgieten in een vergiet en de aardappelschijfjes goed laten uitlekken. Vermengen met de mayonaise, kwark en de gehakte kruiden. Af laten koelen. Op smaak maken met peper.

Matjes in Dillsahne (haring in roomsaus)

2 potten zure haringen
4 dl mayonaise
2 dl zure room
2 dl creme fraiche
2 uien ( fijngehakt)
2 eetl jenever, wodka of aquavit
2 eetlepel gehakte dillegroen (eventueel uit de diepvries)
2 kleine teentjes knoflook geperst
1 theel gemalen witte peper
1 eetlepel suiker
eventueel wat takjes dillegroen om te garneren

Haringen schoonmaken en even onder de kraan afspelen en goed droogdeppen.
Snij de haringen in hapklare stukken. Leg de haring in een schaal. Roer alle overige ingredienten door elkaar. Giet de saus over de haringen en zet de schaal afgedekt minimaal een nacht in de koelkast. Plm. 1/2 – 1 uur voor het serveren uit de koelkast halen en versieren met wat dillegroen

Kaesespaetzle

4 zakjes Spaetzle (gekocht in Oostenrijk, maar dit kan ook met macaroni)
4 zakjes geraspte Gruyere kaas
1 kg uien
4 eetlepels olie
zout, peper
nootmuskaat
2 grote ovenschalen

Spaetzle koken volgende de aanwijzingen op het pakje. Uien pellen en snipperen en bruin bakken in olie. Spaetzle vermengen met kaas en uien. Op smaak maken met peper zout, en nootmuskaat. In midden voorverwarmde oven op 200 graden plm. 20-30 minuten bakken.

De overige gerechten maakten we de laatste dag:

Lothringische Zwiebeltorte

1 pakje met diepgevroren plakjes bladerdeeg
2 eetlepels olie
4 grote uien
125 gram geraspte Emmentaler kaas
125 gram geraspte Gruyere kaas
1/8 ltr zure room
1/8 ltr melk
2 eieren
2 afgestreken eetlepels bloem wat zout en peper
1 theel paprikapoeder
1/2 theel nootmuskaat

Oven voorverwarmen tot 225 graden C. Bladerdeeg ontdooien (hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van je bakplaat). Bakplaat bekleden met bakpapier. Uien in hele dunne ringen snijden. Olie verhitten en omscheppend bakken tot deze lichtbruin zijn. Bladerdeeg met een vork meermalen met een vork inprikken.
Uienmassa over het bladerdeeg verdelen. Kaas door elkaar mengen en verdelen over de uienmassa. Zure room, melk, eieren, bloem en kruiden door elkaar kloppen en over de uien gieten. Glad strijken in plm. 20-25 minuten goudbruin bakken.

Geraucherte Forellenfilet met Sahne-Meerettich

6 pakjes gerookte forelfilet
1 eetlepel geraspte mierikswortel
? liter slagroom
zout
4 hardgekookte eieren
paprikapoeder
2 citroenen
? komkommer
dillegroen
wat blaadjes sla

Snij de forelfilet in de lengte doormidden. Leg deze dakpansgewijs in halfronde vorm op een grote schotel. Klop de slagroom stijf met wat zout. Schep de mierikswortel door de room en schep dit in een schaaltje of glas. Pel de eieren en snij ze in plakjes. Leg op elke forelfilet een plakje ei. Garneer met wat dille of paprikapoeder.. Was de citroenen en snij ze in dunne schijfjes. Snij de schijfjes aan een kant in en vorm er rozetten van. Leg deze tussen de forelfilets. Garneer met wat plakjes komkommer en slablaadjes.

Wurstsalat

500 gram plakjes dungesneden Duitse worstsoorten
2 uien
9 zoetzure. augurkjes
1 grote rode paprika
azijn
peper
suiker of zoetstof

Worst in smalle reepjes snijden. Ui pellen en snipperen. Augurkjes en paprika in kleine stukjes snijden. Op smaak maken met witte azijn, peper en suiker.

Wurst- Schinkenteller mit Gurken
200 gram Schwarzwalder Schinken
200 gram Jagdwurst
200 gram Bierwurst
schaaltje augurken

Mooi op schaal leggen met schaaltje augurken

Bunte Salatplatte
Veldsla
Witlof
Tomaten
Gemende sla
Komkommer
Radijs

Salatdressing
4 eetlepels witte (balsamico)azijn
12 eetlepels olijfolie
1 eetlepel mosterd
2 eetlepels honing
versgemalen peper
zout

Warme beenham (plm. 3 kg.)met mosterdsaus

Deze beenham is besteld en warm afgeleverd door de slager.
De mosterdsaus is door ons zelf gemaakt van mayonaise, mosterd, sherry, wat suiker en wat kruiden naar smaak.

Schwarzwalder-Kirschpudding
3 grote potten kersen
9 blaadjes gelatine
klein flesje kirsch
100 gram pure chocolade
1 klein pakje roggebrood
3-4 pakjes banketbakkersroom voor ? liter melk
4 eetlepels rum
2 liter melk

2 spuitbussen slagroom

Kersen uitlekken. Gelatine oplossen in beetje koud water. Sap aan de kook brengen. Van vuur af kirsch en gelatine erdoor roeren. Dan kersen erdoor roeren. (Paar kersen bewaren voor garnering). Hoeveelheid verdelen over 3 glazen schalen. Op laten stijven. Chocolade raspen en roggebrood heel fijn verkruimelen. Door elkaar mengen. Zodra massa redelijk stijf is het roggebroodmengsel erover verdelen. Banketbakkersroom maken. Rum erdoor roeren. Over de kersen verdelen. Laten opstijven. Garneren met slagroom en kersen.

Apfelstrudel mit Vanillesosze
3 x Apfelstrudel uit de diepvries

Vlak voor het opdienen gebakken en in stukjes gesneden. Opgediend met de vanillesaus apart.

Vanillesaus:
half liter melk
1 afgestreken eetlepel custardpoeder
3 zakjes vanillesuiker

Meng de custard met wat melk en de suiker. Breng de rest van de melk aan de kook. Voeg het custardmengsel er al roeren bij. Lat even doorkoken. Tijdens het afkoelen afdekken met plastic folie om velvorming te voorkomen.

8 Reacties

  1. bezemsteeltje

    8 juni 2011 at 11:36

    Nu ik toch bezig ben….staan lekkere dingen tussen.Merciekes he..Groetjes,Lut.

  2. Gaan vaak naar Zwarte Woud op vakantie, hoop recepten komen me bekend voor, daar ter plekke smullen we er altijd van. Neem artikel mee, kunnen we er thuis ook van genieten.

  3. Wat een heerlijke recepten lijken me dat.
    Ja de duitse keuken spreekt me ook erg aan.
    Vooral het zoetzure bij salade wat ze zo heerlijk maken.
    Ben er heel blij mee.
    Dank je wel.
    Groetjes Vroni.

  4. Erg erg leuk.
    Heb je artikel mee genomen

    Marianne

  5. Hoe kom je op het idee. Geweldig. Heb het favoriet gezet.Bedankt en groetjes Jennie

  6. dat lijkt me eens iets anders om mensen te ontvangen

  7. Wat goed van je om dit mooie artikel met die heerlijke recepten te maken!
    Ik neem het graag van je mee.

    BEDANKT!
    Liefs Joke.

  8. novemberrain18

    13 maart 2006 at 07:35

    Leuk idee en prachtig gedaan…..Super Vriendinnen! Groetjes Ines

Geef een reactie