Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

EEN GESLAAGD FEESTJE VOOR 35 PERSONEN

Een feestje voor 35 personen? Geen probleem. Hieronder vind je de hapjes met de voorbereidingen en de recepten voor een feestje, waar wij heel veel succes mee hadden Voor bij de koffie hebben we gemaakt:

Nectarinetaartje

Appelboterkoek

Cake met appel en kaneel

Cake met bitterkoekjes

En deze hapjes voor bij de drankjes later op de avond:

Op de 4 partytafels

- schaaltjes met olijven (gekocht)

- schaaltjes verschillende noten (gekocht)

- schaaltjes Goudse kaaskoekjes

Hartige taarten

Tomatendriehoekjes met feta

Stukjes preitaart met ham en kaas

Smeersels:

Tomatensalsa

Tapenade van groene olijven en gedroogde tomaten

Mezze van rode paprika en feta

Brood

2 bruine stokbroden

1 wit stokbrood

1 ciabatta

Kleine hapjes (warm)

Spaanse gehaktballetjes

Gevulde champignons met roomkaas, pesto en gedroogde tomaten

Kleine gehaktsaucijzenbroodjes

Kleine hapjes (koud)

Tortillarolletjes met gegrilde paprika en roomkaas

Rondjes croissantdeeg gevuld met champignons en paprika

Soesjes met roomkaasvulling met gedroogde tomaten en basilicum

Mini caprese = kerstomaatjes met mini mozzarella gemarineerd in pesto

Kaasballetjes gevuld met olijven

Rosbiefrolletjes met rucola en roomkaas

Gegrilde abrikozen gevuld met geitenkaas en omwikkeld met ontbijtspek

Rauwkostschotel, opgediend met een schaaltje tzatziki :

- kerstomaatjes

- reepjes komkommer

- reepjes paprika

- reepjes bleekselderij

- radijsjes

- gemarineerde champignons

Drie dagen voordat het feest begon:

Alle inkopen gedaan en een aantal gerechten gemaakt, die of in de koelkast of in de vriezer bewaard kunnen worden.

We hebben op voorhand gemaakt:

- Tapenade van groene olijven en gedroogde tomaten (koelkast)

- Mezze van rode paprika en feta (koelkast)

- Spaanse gehaktballetjes (ingevroren)

- Kleine gehaktsaucijzenbroodjes (ingevroren)

- Champignonrondjes van croissantdeeg met champignons (ingevroren)

- Kaasballetjes gevuld met olijven (ingevroren)

De ingevroren gerechten hebben we een aantal uren voor het feest begon uit de vriezer gehaald en vlak voor het opdienen nog even in de oven (200gr.) gezet, zodat de hapjes lekker knapperig vers waren toen ze werden opgediend.

Twee dagen voor het feest

Bitterkoekjescake en appel-kaneelcake gebakken.

Een dag voor het feest

- Nectarinetaartje en boterkoek met appel gebakken.

- Goudse kaaskoekjes gebakken.

- Soesjes gebakken.

- Mozzarella in de pesto gezet om te marineren.

Op de dag van het feest

- Preitaart met ham en kaas (verdeel in kleine vierkante stukjes)

- Tomatendriehoekjes met feta

- Tomatensalsa

- Gevulde champignons met roomkaas, pesto en gedroogde tomaten

- Tortillarolletjes met gegrilde paprika en roomkaas

- Mini caprese (kerstomaatjes met mozzarella)

- Rosbiefrolletjes met rucola en roomkaas

- Abrikozen met geitenkaas en spek

- Tzatziki voor de rauwkostschotel

- Groenten schoongemaakt en gesneden voor de rauwkostschotel

Vlak voor het feest

- Eerst tafel met koffie (in thermoskannen), heet water (in thermoskannen) en zakjes thee, koffiemelk en suiker klaargezet. Cake en taart gesneden en klaargezet.

- Schotels opgemaakt.

- Brood voorgebakken en gesneden.

- Champignons opgewarmd in de oven.

- Saucijzenbroodjes opgewarmd in de oven.

- Ham-preiquiche opgewarmd in de oven.

- Soesjes gevuld met de roomkaasvulling

- Schaaltjes voor de partytafels gevuld.

Toen het feest begon een tafel met koude hapjes opgemaakt en een tafel met warme hapjes.

Na afloop was er niet veel meer over, alleen nog wat smeerseltjes en een mandje brood.

We denken niet dat er te weinig was, maar iedereen was vol lof en vond het dus lekker,

Nectarinetaartje met amandelspijs

250 gram bloem

200 gram (room)boter

200 gram witte basterdsuiker

snufje zout

1 zakje vanillesuiker

1 losgeklopt ei

2 a 3 rijpe nectarines (afhankelijk van de grootte)

2 eetlepels amaretto of een andere toepasselijke likeur

1 eetlepel citroensap

100 gram amandelspijs (1/2 pakje van Baukje)

2 eetlepels abrikozenjam (of een andere jam die erbij smaakt)

boterkoekvorm met een doorsnede van 24 cm.

Nectarines schillen, ontpitten, in schijfjes snijden en even marineren in de amaretto met citroensap.

Deeg maken van bloem, boter, basterdsuiker, zout, vanillesuiker en de helft van het losgeklopte ei.

Oven voorverwarmen op 200gr.C.

Boterkoekvorm invetten en bestuiven met bloem of paneermeel.

De helft van het deeg over de boterkoekvorm verdelen. Amandelspijs in dunne plakjes snijden of verkruimelen en over het deeg verdelen. Rest van het deeg eroverheen.

Plakjes nectarine dakpansgewijs verdelen over het deeg. Rand bestrijken met rest van het ei. Koek in het midden van de voorverwarmde oven 20 minuten bakken.

Zodra de koek uit de oven komt bestrijken met de jam.

Koek af laten koelen en dan lekker smikkelen!

Appelboterkoek met amandelspijs

250 gram bloem

200 gram (room)boter

200 gram witte basterdsuiker

snufje zout

1 zakje vanillesuiker

1 losgeklopt ei

2 zoetzure appels

1 eetlepel citroensap

? 100 gram amandelspijs (1/2 pakje van Baukje)

2 eetlepels abrikozenjam (of een andere jam die erbij smaakt)

boterkoekvorm met een doorsnede van 24 cm.

Appels schillen en in schijfjes snijden en even wegzetten met citroensap.

Deeg maken van bloem, boter, basterdsuiker, zout, vanillesuiker en helft van het losgeklopte ei.

Oven voorverwarmen op 200gr.C.

Boterkoekvorm invetten en bestuiven met bloem of paneermeel.

De helft van het deeg over de boterkoekvorm verdelen. Amandelspijs in dunne plakjes snijden of verkruimelen en over het deeg verdelen. Rest van het deeg eroverheen.

Plakjes appel dakpansgewijs verdelen over het deeg. Rand bestrijken met rest van het ei. Koek in het midden van de voorverwarmde oven 20 minuten bakken.

Zodra de koek uit de oven komt bestrijken met de jam.

Koek af laten koelen en dan smullen maar!

Bitterkoekjescake

150 gram zachte (room)boter

150 gram suiker

3 eieren

150 gram bloem

snufje zout

? 250 gram bitterkoekjes

3 eetlepels rum of amaretto

cakevorm van 26 cm

paneermeel of wat bloem

Cakevorm invetten en bestrooien met bloem of paneermeel. Bitterkoekjes in stukken breken en in een schaal met rum of amaretto even laten intrekken. Boter en suiker zacht roeren. Een voor een de eieren erbij. Bloem en zout zeven en beetje voor beetje toevoegen en goed roeren. Bitterkoekjesmengsel voorzichtig door het deeg roeren.

Cake in het midden van de koude oven zetten. Oven aanzetten op 170gr. C. en de cake plm.75 minuten bakken tot deze bruin en gaar is. Gaarheid even testen met een sateprikker of breinaald. Als deze er schoon uitkomt is de cake klaar.

Cake met appel en kaneel

150 gram zachte (room)boter

150 gram suiker

3 eieren

150 gram bloem

snufje zout

1 zoetzure appel (bijvoorbeeld Elstar of Jonagold)

1 zakje vanillesuiker

1 eetlepel citroensap

? eetlepel kaneel

cakevorm van 26 cm

paneermeel of wat bloem

Cakevorm invetten en bestrooien met bloem of paneermeel. Appel schillen, klokhuis verwijderen en in kleine blokjes snijden. Besprenkelen met citroensap en bestrooien met vanillesuiker en kaneel.

Boter en suiker zacht roeren. Een voor een de eieren erbij. Bloem en zout zeven en beetje voor beetje toevoegen en goed roeren. Appelmengsel voorzichtig door het deeg roeren.

Cake in het midden van de koude oven zetten.

Oven aanzetten op 170gr. C. en de cake plm. 75 minuten bakken tot deze bruin en gaar is. Gaarheid even testen met een sateprikker of breinaald. Als deze er schoon uitkomt is de cake klaar.

Goudse kaaskoekjes (plm. 45 stuks)

125 gram bloem

100 gram geraspte oude kaas

100 gram boter

1 eidooier losgeklopt met een scheutje melk

amandelen om te garneren

Deeg kneden van bloem, kaas en boter. Hiervan een smalle rol vormen en in plastic folie verpakken. 1 uur in de koelkast laten rusten.

Oven voorverwarmen op 180gr.C. Deegrol in dunne plakjes snijden (plm. 1/2 cm dik). Op elk plakje een amandel en het plakje dan bestrijken met de losgeklopte eidooier.

N.B. Dit deeg kun je ook al lang tevoren maken en invriezen. Voor gebruik laten ontdooien en dan plakjes snijden.

Preitaart met ham en kaas (voor op de bakplaat)

6 -8 plakjes diepvries bladerdeeg

6 plakken achterham

6 plakken belegen kaas

100 gram ham in kleine reepjes

300 gram prei (alleen het witte en lichtgroene deel)

100 gram geraspte belegen kaas

200 ml creme fraiche of slagroom (mag ook de light versie zijn)

3 eieren

peper en zout

nootmuskaat

2 teentjes knoflook uit de pers

2 theelepels gedroogde tijm

2 eetlepels olijfolie

Bladerdeeg ontdooien. Prei eerst in stukjes van 5 van snijden en deze dan verticaal in reepjes snijden. Knoflook pellen en uitpersen.

Olie verwarmen. Prei en knoflook hierin op een zacht vuur bakken tot de prei zacht is (5 minuten). Reepjes ham erdoor roeren. Preimengsel van de warmtebron halen en op smaak brengen met zout, peper, nootmuskaat en tijm.

Oven voorverwarmen op 200gr.C.

Bakplaat eerst bekleden met bakpapier en daarna met het bladerdeeg. Bladerdeeg op diverse plaatsen inprikken met een vork. Eerst plakjes kaas en daarop de plakjes ham verdelen over het bladerdeeg. Preimengsel erover verdelen. Eieren loskloppen met de room. Helft van de kaas door het eimengsel doen.

Het eimengsel erover verdelen. Dan bestrooien met de rest van de kaas.

Quiche 25-30 minuten bakken in het midden van de voorverwarmde oven op 200gr.C.

Voor het opdienen de quiche in kleine vierkante stukjes verdelen.

De quiche kan koud, lauwwarm en warm gegeten worden.

Tomatendriehoekjes van bladerdeeg (30 stuks)

15 plakjes bladerdeeg

8 pruimtomaten of Roma tomaten

? dl olijfolie

2 eetlepels groene pesto

? 30 blaadjes basilicum

50 gram (Griekse feta)

Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Bekleed de bakvorm met bakpapier.

Verwarm de oven voor op 200gr. C. Vermeng de olijfolie met de pesto.

Snij elk plakje bladerdeeg overdwars door zodat driehoekjes ontstaan. Smeer de bladerdeegdriehoekjes in met de pesto-olie en leg hierop een blaadje basilicum. Snij de tomaten in superdunne plakjes. De buitenste plakjes niet gebruiken! Verdeel de plakjes tomaat over de driehoekjes (elkaar wat overlappend). Verdeel kleine stukjes feta over de tomaatplakjes. In het midden van de oven in 12-15 minuten bakken tot de driehoekjes mooi bruin zijn. Deze tomatendriehoekjes zijn koud erg lekker!

Verse tomatensalsa met basilicum

8 pruimtomaten

1 middelgrote rode ui

10 verse basilicumblaadjes

2 teentjes knoflook

peper, zout

1 afgestreken eetlepel oregano

1 eetlepel olijfolie

2 eetlepels balsamico-azijn

Verwijder de zaadjes van de tomaten. Snij de tomaten in superkleine blokjes. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en pers deze uit.

Meng alle ingredienten goed door elkaar en laat de salsa een paar uurtjes intrekken buiten de koelkast. Lekker op geroosterd stokbrood of ciabatta.

Tapenade met groene olijven en gedroogde tomaten

2 rode pepertjes

3 teentjes knoflook

250 gram groene olijven zonder pit

2 theelepels cognac of sherry

wat citroensap

6 gedroogde tomaten op olie (uitgelekt)

2 theelepels eetlepel gedroogde oregano

1 dl olijfolie

Pepertjes wassen en zaadlijsten en pitjes goed verwijderen. Pepertjes in stukjes snijden. Knoflook pellen. Gedroogde tomaten in stukje snijden. Pepertjes, knoflook, olijven, cognac of sherry, citroensap, gedroogde tomaten en oregano in keukenmachine of met staafmixer pureren. Zoveel olijfolie erbij schenken tot een dikke pasta ontstaat. Naar smaak kun je er eventueel kappertjes, ansjovis of feta aan toevoegen.

Bewaren in de koelkast! Lekker op warm stokbrood of ciabatta.

Mezze met rode paprika en feta kaas

1 rode paprika

3 eetlepels olijfolie

chilipoeder of cayennepeper (naar smaak)

300 gram feta kaas

Maak de paprika schoon en snij het vruchtvlees in blokjes. Verhit de olijfolie en fruit hierin de paprika samen met chilipoeder of cayennepeper zacht (10-25 minuten) op een lage warmtebron. Laat de paprika afkoelen. Verkruimel de feta.

Doe de feta en de afgekoelde paprika met de olie in de mengkom van de keukenmachine of in het bakje van de staafmixer. Pureer dit tot een gladde egale massa. Proef even of er nog kruiden bijmoeten!

Dit smeerseltje is ongeveer 1 week houdbaar in de koelkast.

Spaanse gehaktballetjes in een pittige tomatensaus (plm.60 kleine balletjes)

800 gram rundergehakt

2 eieren

4 teentjes knoflook

6 eetlepels fijngesneden peterselie

1 1/2 zakje gehaktkruiden (zakje is goed voor 500 gram gehakt)

4 witte boterhammen zonder korst

1/2 liter rode wijn

2 eetlepels olijfolie

2 middelgrote uien

2 blikje tomatenblokjes

1 vleesbouillontablet

1 theelepel sambal oelek of meer naar smaak

peper, zout

1 afgestreken eetlepel milde paprikapoeder

Knoflook pellen en uitpersen. Uien pellen en snipperen. Brood weken in 6 eetlepels rode wijn. Gehakt mengen met de eieren, uitgeperste knoflook, 4 eetlepels peterselie, geweekte boterhammen en gehaktkruiden. Maak hiervan kleine balletjes. Verhit de olie en bak hierin de gehaktballetjes rondom bruin. Bak de uisnippers even mee. Voeg de tomaat, de wijn, sambal en paprikapoeder toe. Laat de balletjes op een zacht vuur 20 minuten gaar sudderen. Maak de saus op smaak met zout en peper en voeg de rest van de peterselie toe.

Deze balletjes kunnen met saus heel goed worden ingevroren.Op de dag van het feest laten ontdooien en op een lage warmtebron verwarmen.

Champignons gevuld met pesto-roomcreme (20 stuks)

500 gram grote champignons

2 kruidenbouillontabletten

200 gram verse roomkaas (bijvoorbeeld Mon Chou)

4 gedroogde tomaten op olie (uitgelekt)

2 eetlepels rode pesto

2 eetlepels fijngeknipte peterselie

50 gram geraspte belegen kaas

Verwijder de steeltjes van de champignons. Breng 1 liter water aan de kook. Los de bouillontabletten hierin op en doe de champignons in het kokende water. Laat de champignons tegen de kook aan 10 minuten trekken. Haal de champignons uit het water en laat ze heel goed uitlekken. Verwarm de oven voor op 200gr.C.

Zet de champignons in een vuurvaste schaal. Snij de goed uitgelekte gedroogde tomaten heel fijn. Vermeng de tomaten met de pesto en de peterselie met de roomkaas. Vul de champignons met de roomkaas. Bestrooi de champignons met de geraspte kaas en zet de schaal 15-20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot de kaas lichtbruin is.

Warm zijn deze heerlijk.

Gehaktsaucijzenbroodjes (60 stuks)

20 plakjes diepvries bladerdeeg

500 gram rundergehakt

1 zakje gehaktkruiden

2 kleine uien

2 eieren

beetje melk

Bladerdeegplakjes ontdooien. Oven voorverwarmen op 200gr.C. Uien pellen en heel fijn snipperen. Gehakt mengen met de gehaktkruiden, uiensnippers en een ei. Leg op elk plakje bladerdeeg een rolletje gehakt. Rol het bladerdeeg dicht en plak de naden dicht met wat water. Snij elk rolletje in drie stukjes. Klop het ei los met wat melk. Bestrijk het bladerdeeg met het losgeklopte ei. Bak de saucijzenbroodjes 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot ze mooi goudbruin zijn.

Tortillarolletjes met roomkaas en gegrilde paprika

4 bloemtortillas

100 gram roomkaas

1 grote pot geroosterde paprikas

2 eetlepels gehakte peterselie

cocktailprikkers

Laat de geroosterde paprikas goed uitlekken. Verwijder eventuele zwarte velletjes en de pitjes. Droog de paprikas af met wat keukenpapier.

Besmeer de tortillas met de roomkaas. Verdeel plakken paprika hierover en bestrooi met peterselie. Rol de tortillas op. Snij de buitenste kanten eraf en gooi die weg of eet ze vlug op. Snij de tortillas schuin in stukjes van plm. 4 cm. Vastzetten met een cocktailprikker.

Champignonrondjes van croissantdeeg met champignons (plm. 30 stuks)

1 blikje croissantdeeg

2 eetlepels tomatenpuree of tomatenketchup

1 bakje champignons

1 kleine ui

1 teentje knoflook

1 eetlepel zonnenbloemolie

2 eetlepels fijngehakte peterselie

50 gram geraspte belegen kaas

peper en zout

Ui en knoflook pellen en snipperen. Champignons schoonmaken en heel fijn snijden. Olie verhitten en hierin de champignons samen met de ui en de knoflook zacht fruiten (10 minuten). Op smaak maken met peper, zout en peterselie. Laten afkoelen.

Oven voorverwarmen op 200gr.C.

Croissantdeeg volgens aanwijzingen op het blikje openen. Afsnijden tot 3 rechthoekige lappen (stippellijn). Elke plak uitrollen tot een wat dunnere rechthoekige lap. Croissantdeeg dun bestrijken met tomatenpuree of tomatenketchup. Champignonmassa hierover verdelen. Lappen stevig oprollen en vastzetten met wat water.

Rollen met een scherp mes in plm. 2 cm dikke plakken snijden. Voorzichtig want de rondjes moeten heel blijven. Op bakplaat leggen en in 12-15 minuten goudbruin bakken.

Koud en warm heel erg lekker!

Soesjes met roomkaas gedroogde tomaten en basilicum (plm. 25 stuks)

Soesjes:

1 dl water

50 gram boter

mespunt zout, peper en oregano

60 gram bloem

3 kleine eieren

Vulling:

200 gram verse roomkaas

8 gedroogde tomaten op olie (uitgelekt)

1 vleestomaat

zout, peper

8 blaadjes basilicum

2 theelepels balsamico-azijn

paprikapoeder

Oven voorverwarmen op 225gr.C. Water met boter en kruiden aan de kook brengen. Als het water kookt de bloem in een keer toevoegen en goed roeren. Pan van de warmtebron afhalen en dan een voor een de eieren erdoor roeren. Met een koffielepel bergjes op de bakplaat leggen en soesjes in het midden van de oven plm. 25 minuten bakken tot goudbruin.

Vulling:

Vleestomaat wassen. Pitjes en vocht verwijderen en tomaat in hele kleine stukjes snijden.

Gedroogde tomaten in superkleine stukjes snijden. Basilicum fijnsnijden. Roomkaas vermengen met gedroogde tomaat, blokjes vleestomaat, basilicum en balsamico-azijn. Proeven en eventueel op smaak maken met peper en zout.

Soesjes vlak voor het opdienen vullen en bestrooien met wat paprikapoeder.

Mini-caprese (cocktailprikkers met kerstomaatjes en gemarineerde mozzarella) (plm. 24 stuks)

1 bakje kerstomaatjes

2 zakjes mini-mozzarella of 200 gram fetablokjes

2 eetlepels groene pesto

24 blaadjes basilicum

cocktailprikkers

Dag tevoren de mini-mozzarella of feta goed uitlekken en vermengen met de groene pesto. Minimaal 8 uur laten intrekken. Af en toe roeren.

Kerstomaatjes doormidden snijden. Achtereenvolgens aan cocktailprikker rijgen: half kerstomaatje (bolle kant aan buitenzijde!), stukje basilicum, bolletje mozzarella, stukje basilicum en dan weer kerstomaatje met bolle kant naar buitenzijde.

Gevulde kaasballetjes met olijven (20 stuks)

175 gram geraspte oude kaas

90 gram bloem

20 gram boter

1 theelepel mosterd

1 theelepel paprikapoeder

50 ml water

20 groene olijven zonder pit

Oven voorverwarmen op 200gr. C. Meng de kaas, bloem, boter, paprikapoeder en mosterd door elkaar. Doe er zo veel water bij dat een vaste bal ontstaat. Verdeel het deeg in 20 porties. Druk elke portie een beetje plat. Leg er een olijf op en vouw het deeg eromheen. In het midden van de oven in plm. 15-20 minuten goudbruin bakken.

Rosbiefrolletjes met rucola en roomkaas (plm. 40 stuks)

40 plakjes rosbief

Vulling:

1 eetlepel olijfolie

160 gram sjalotjes

4 teentjes knoflook

40 gram gedroogde tomaten op olie (uitgelekt)

50 gram rucola

300 gram roomkaas (bijv. Mon Chou)

Dressing:

zout, peper

1 eetlepel balsamico-azijn

1 theelepel suiker

2 eetlepels olijfolie

Sjalotjes en knoflook pellen en fijn snipperen. Gedroogde tomaten heel fijn snijden. 1 eetlepel olijfolie verwarmen en hierin de sjalotjes en de knoflook ? 2 minuten al roerend bakken. Tomaatjes erbij en even meebakken. Af laten koelen. Rucola (indien nodig ) wassen en goed afdrogen. 30 gram rucola fijnsnijden en samen met de sjalotjes, knoflook, gedroogde tomaten en wat zout en peper door de roomkaas roeren. Afgedekt minimaal een uurtje intrekken. Op elke plak rosbief 2 a 3 blaadjes rucola leggen, wat van het roomkaasmengsel erover verdelen en oprollen. Vastzetten met een cocktailprikker. Koud en afgedekt wegzetten.

Dressing maken van balsamico-azijn, zout, peper 2 eetlepels olijfolie en wat suiker.

Deze marinade vlak voor het serveren over de rosbiefrolletjes sprenkelen

Abrikozen met geitenkaas en ontbijtspek (plm. 35 stuks)

150 gram zachte jonge geitenkaas (Bettine Blanc)

1 zakje gewelde abrikozen (AH)

120 gram ontbijtspek (lange plakjes)

cocktailprikkers

Oven voorverwarmen op 200gr.C. Abrikozen tot het midden opensnijden. Vullen met wat geitenkaas. Ontbijtspek in kleine stukjes snijden die goed om de abrikozen heen kunnen en eromheen rollen. Vastzetten het cocktailprikker. Plm. 10-12 minuten bakken in het midden van de voorverwarmde oven.

Rauwkostschotel met tzatziki

1 gele, rode en groene paprika

1 komkommer

1 bakje kerstomaatjes

4 stengels bleekselderij

1 bakje champignons

1 bosje radijs

sla om te garneren

Kerstomaatjes wassen. Paprikas wassen, pitjes en zaadlijsten verwijderen en in smalle repen snijden. Komkommer wassen en schillen en in plakjes snijden. Groen van riadijs verwijderen en radijs wassen. Bleekselderij wassen en in 5 cm grote stukjes snijden. Champignons even voorkoken (plm. 10 min.) in bouillon (van tablet).

Tzatziki

3 teentjes knoflook

1/2 komkommer

2 bakjes Griekse yoghurt

zout, peper

1 eetlepel olijfolie

2 theelepels witte wijnazijn

1 theelepel suiker

1 eetlepel fijngehakte dille

zwarte olijven om te garneren

Komkommer wassen en heel fijn raspen. Met wat zout bestrooien en in een fijne zeef 1 uur goed laten uitlekken. Knoflook pellen en uitpersen. Komkommer, knoflook, olie, azijn en kruiden door de yoghurt roeren. Plm. 30 minuten laten staan en dan nog eens proeven. Eventueel nog wat kruiden toevoegen. Garneren met zwarte olijven

Home Recepten