Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Het verslag van mijn test van het SMULWEB KOOKBOEK


Door de redactie van Smulweb werd ook ik gevraagd om de nieuwe tool op Smulweb willen testen:
“De Smulweb publisher” waarmee je je eigen kookboek kunt maken”.
Met deze tool heb je de mogelijkheid om twee soorten kookboeken te maken, namelijk een blanco kookboek waarin je zelf je recepten kunt plaatsen (knippen, plakken) en een kookboek met Italiaanse recepten dat je zelf kunt bewerken.

Hieronder vind je het relaas van mijn test.
Maar hier alvast

Mijn conclusie:

Ik vind het een heel gebruiksvriendelijk programma en dat terwijl ik geen ervaring met dergelijke programma′s heb.
Ik zou dit programma zeker aan anderen aanraden. Wat is er niet leuker als cadeau om je eigen recepten zo mooi te kunnen bundelen?
Het kookboek ziet er leuk uit en je kunt echt alles naar eigen inzicht maken.
Ik zou zeggen: DOEN! Via de actiepagina, die super duidelijk is, kom je via de link https://www.smulweb.nl/kookboekmaken precies daar waar je kunt starten met je kookboek.
Ik vind de software heel gebruiksvriendelijk. Alles wijst zich vanzelf.
Mijn mening is dat iedereen hier wel mee uit de voeten kan.
Eerst goed lezen wat er aangeven wordt. Alles even proberen. Er kan niets fout gaan.

Het installeren van het programma ging redelijk snel. Tijdens het installeren wordt aangeraden alle andere programma’s uit te zetten.
Zodra je het programma hebt geïnstalleerd kun je weer al je eigen programma’s openen waar je op dat moment behoefte aan hebt.

Omdat ik eigenlijk geen ervaring heb met het maken van een digitaal fotoalbum was het werken met een dergelijk programma voor mij helemaal nieuw.

Ik wilde beide mogelijkheden (blanco kookboek en voorbewerkt Italiaans kookboek) testen.
Voor het gemak ben ik egonnen met het voorbewerkte kookboek met Italiaanse recepten.

In het programma kun je in de meest linker kolom de keuze maken tussen “losse
afbeeldingen of een map waarin je afbeeldingen staan”.
De door jou gekozen afbeeldingen komen duidelijk zichtbaar in de linker kolom te staan
Ik was er al gauw achter dat je het beste de foto’s en de teksten die je wilt gebruiken in kant-en-klare mapjes kunt zetten. Dat werkt het gemakkelijkst.

Het programma is heel duidelijk. Boven aan het scherm zie je als eerste de omslag voor het kookboek en de pagina’s die je kunt gebruiken.
Als je daarop klikt krijg je direct de pagina die je gekozen hebt voor je.
Binnen die pagina kun je dan – door op de tekst of de foto te klikken – alles wijzigen.
Boven de pagina’s zie je de tekens voor “foto” of “tekst”.
In het begin klikte ik iets te vaak en kreeg ik soms wat tekst niet direct weg.
Maar dat komt echt doordat ik totaal geen ervaring hiermee had.
Ik merkte al snel dat het een heel eenvoudig systeem is.
Ook krijg je bij iedere klik die informatie die je nodig hebt.

Je kunt het kookboek helemaal aanpassen aan je eigen idee. In de rechterkolom vind je alle informatie over opmaak, kleuren etc.
Ik raad wel aan om eerst even te oefenen als je geen ervaring met fotoalbums hebt.

Ook het testen van het “blanco” kookboek verliep prima.
Alles wat toch nog voorbedrukt is kun je door middel van de duidelijke afbeeldingen bovenaan de pagina helemaal weghalen.
Het beste is elke pagina helemaal leeg te maken en je eigen foto’s en tekst te gebruiken.

Na het testen ben ik begonnen met mijn eigen kookboek.
Ik heb tevoren een mapje gemaakt met de foto’s die ik wilde gebruiken. De foto’s verschijnen dan in de linker kolom op je scherm.
De tekst van de recepten op Smulweb heb ik vooraf aangepast en gekopieerd naar een eigen mapje. Ik wilde niet alle gegevens die in het recept op Smulweb staan in mijn fotoboek hebben. Ook waren sommige beschrijvingen te groot voor 1 pagina.
Ik had nog even een foutmelding bij het bestellen van het kookboek, maar toen ik hierover een mail stuurde naar de helpdesk van Smulweb had ik direct per omgaand een bericht en was het snel voor elkaar.

Met knippen en plakken en weinig moeite is er een schitterend kookboek ontstaan waar ik echt trots op ben.

Het fotoboek heb ik gemaakt voor mijn nichtje Eva van 14 jaar. Eva helpt en kookt al bij ons vanaf haar 5e jaar. Vanaf die leeftijd heb ik dan ook foto’s en recepten van haar in het kookboek geplaatst. Zij krijgt dit boek van ons cadeau. En we denken dat ze hier heel blij me zal zijn.8 Reacties

 1. Mijn Smulwebkookboek is binnen! Het is heel leuk geworden. Ik ben super tevreden. Ik ga er zeker nog meer maken! Foto`s toegevoegd.

 2. N.a.v. reactie Fressnapf:
  Ik heb inmiddels foekje1 instructie gegeven. Het is inmiddels gelukt bij foekje met het plaatsen van de tekst in het kookboek hoor! Ik heb haar op weg geholpen. Je moet bij iedere actie weer op de knop voor "tekst" drukken en dan is het geen probleem. Ze heeft me hiervoor al bedankt. Groetjes, Petra

 3. Geen idee, ik zou moeten kunnen zien wat je doet. Ik heb ook wat op het prikbord gezet. Copieëren en plakken werkt zonder meer, PAS daarna de hele tekst binnen een tekstkader selecteren en DAN pas lettertype of kleur wijzigen want werkt anders niet.

 4. Hallo Petra, ik krijg er geen tekst in.Als ik dubbelklik om het lettertype te wijzigen, doe ik dat. Maar als ik wil gaan tikken gebeurt er niks. Ook heb ik een recept vanuit Word gekopieerd maar plakt niet. Wat doe ik fout?
  Groet, Marieke

 5. wat een leuk verslag Petra, ik hoop er zelf ook nog eens 1 te kunnen maken met mijn lekkerste bakrecepten, vind het fijn te horen wat jou ervaring is.
  Je kleindochter zal er vast heel trots op zijn zo`n boek van jou te krijgen.
  groet Gre.

 6. Het is een goed verslag Petra wat in overeenstemming is met de werkelijkheid. Ik had al ervaring met soortgelijke software, maar voor een beginner is het prima te doen als je er maar even voor gaat zitten. Het is gebruikersvriendelijk en als je het principe begrijpt (door eerst even rond te kijken) is het voor een ieder meer dan prima te doen. Groet, Alex.

 7. Inderdaad, fijn om te lezen dat ook leken in staat geacht worden zo`n boek te maken (ik reken mezelf tot die categorie). Het lijkt me wel een tijdrovende klus, maar wie weet begin ik er ooit nog wel eens aan. Bedankt voor jouw verhaal. Groet, Joke

 8. wilmiewillemse

  6 februari 2013 at 11:51

  Hoi Petra, alles duidelijk beschreven het is helemaal helder. Fijn om te horen dat ook mensen zonder "ervaring" hiermee om kunnen gaan. Ik denk dat Eva wel heel blij zal zijn met zo`n primeur. Gr. Wilmie

Geef een reactie